Το θέμα της Αγίας Σοφίας θέτει η Ελλάδα στο Συμβούλιο Υπ.Εξωτερικών της ΕΕ - Free Sunday
Το θέμα της Αγίας Σοφίας θέτει η Ελλάδα στο Συμβούλιο Υπ.Εξωτερικών της ΕΕ

Το θέμα της Αγίας Σοφίας θέτει η Ελλάδα στο Συμβούλιο Υπ.Εξωτερικών της ΕΕ

Οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, με έμφαση στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και τη διμερή συνεργασία συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού/ προσφυγικού και των θεμάτων που σχετίζονται με τη Λιβύη και τη Συρία, αποτελούν το κεντρικό θέμα συζήτησης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες.

Χθες Κυριακή, σε συνέντευξή του στον "Σκάι", ο κ. Δένδιας, προανήγγειλε ότι θα αναφερθεί στο θέμα της Αγίας Σοφίας, τονίζοντας πως η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία ή τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και πως θα στηρίξει την Κύπρο στην επιβολή κυρώσεων που αφορούν τα κυπριακά δικαιώματα.

Περαιτέρω, οι υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να αναφερθούν και σε τρέχοντα ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στη Λιβύη, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και οι πρόσφατες εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ και τη Βενεζουέλα.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.