Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει το «σχέδιο Μίμης» για τον Παππά - Free Sunday
Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει το «σχέδιο Μίμης» για τον Παππά
Η τελευταία κοινή φωτογραφία Τσίπρα- Παππά ήταν στις 25 Μαΐου αλλά είναι σαν να πέρασαν χρόνια

Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει το «σχέδιο Μίμης» για τον Παππά

Αν μετά το πόρισμα της πλειοψηφίας της προκαταρκτικής επιτροπής της Βουλής ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος έβλεπε τα μέσα ενημέρωσης του κόμματος του οποίου την κυβέρνηση υπηρέτησε επί 4,5 χρόνια, θα κατέληγε στο βέβαιο συμπέρασμα ότι μάλλον δεν πρέπει να ελπίζει σε πολλή υποστήριξη από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ.

Κύριος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η αποδόμηση της πρότασης της ΝΔ και όχι η υπεράσπιση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης των κυβερνήσεων Τσίπρα.

Η πλέον φιλική στο πρόσωπό του δήλωση θα μπορούσε να θεωρήσει ότι ήταν η αναφορά της βουλευτού της Β΄ Θεσσαλονίκης και μέλους της Επιτροπής Δώρας Αυγέρη.

«Στο σκαμνί θα καθίσουν πρώην υπουργούς που έκαναν τη δουλειά τους και τη δημοσιογραφία, που προσπάθησε να φέρει την αλήθεια στο προσκήνιο» είπε μιλώντας στο «Κόκκινο» της Θεσσαλονίκης η κ. Αυγέρη, χωρίς όμως καν να αναφέρει το όνομα του κ. Παπαγγελόπουλου, με αποτέλεσμα κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ να αμφισβητούν αν με τον όρο «πρώην υπουργοί» εννοείται ο κ. Παπαγγελόπουλος ή συμπεριλαμβάνεται σε αυτόν και ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Η πολιτική απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να πάρει αποστάσεις από τον κ. Παπαγγελόπουλο κατέστη σαφής τόσο από το πόρισμα όσο και από τα άρθρα της «Αυγής», αλλά και από το γεγονός ότι ο Παύλος Πολάκης απέφυγε συστηματικά να πάρει οποιαδήποτε θέση υποστήριξης του πρώην αναπληρωτή υπουργού.

Στο μεταξύ, ο κ. Πολάκης είχε εμφανιστεί να συντρώγει σε ταβέρνα με τον αστυνομικό που κατηγορείται για απελευθέρωση κρατουμένου, ενώ είχε καταγγείλει τον Μηταράκη για διασπάθιση εκατομμυρίων στο ΚΕΕΛΠΝΟ και είχε θυμηθεί ότι ο πατέρας του Μητσοτάκη έριξε τον Γεώργιο Παπανδρέου μία μέρα του Ιουλίου του 1965.

Ενδεικτικό του κλίματος που υπάρχει για τον κ. Παπαγγελόπουλο στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι την ερώτηση της κ. Αυγέρη, η οποία επικαλέστηκε δημοσίευμα του tvxs.gr σύμφωνα με το οποίο τρεις βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που μάλιστα μετέχουν και στη σύνθεση της προανακριτικής επιτροπής, φέρεται να έχουν ιδιαίτερα σοβαρές εμπλοκές και ποινικές εκκρεμότητες με τη Δικαιοσύνη, υπέγραψαν μόνο 22 βουλευτές του κόμματος, ανάμεσα στους οποίους ο κ. Πολάκης και ο κ. Παππάς.

Αντίστοιχα, την ερώτηση για την «εξαίρεση ποικιλιών και αποκλίσεις στα καθοριζόμενα ποσά ενίσχυσης ανά ποικιλία σταφυλιών» υπέγραψαν 23 και την ερώτηση για «κομματικές τοποθετήσεις προϊσταμένων στα καταστήματα κράτησης» οι διπλάσιοι.

 

Δίωξη Τουλουπάκη

Και ίσως ακόμη πιο ενδεικτικό για τον κ. Παπαγγελόπουλο είναι το πόρισμα της ΝΔ για την περίπτωσή του, σχολίασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή, Σπύρος Λάππας (ο τρίτος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Προκαταρκτική, Θ. Ξανθόπουλος, μίλησε στην Ολομέλεια για τα «αδιαφανή κριτήρια χρηματοδότησης των καλλιτεχνών»), ενώ τη δίωξη της κ. Τουλουπάκη το Γραφείο Τύπου του κόμματος, στην ανακοίνωση του οποίου πλέκεται το εγκώμιο της εισαγγελέως, ενώ σε ό,τι αφορά τον πρώην αναπληρωτή υπουργό διευκρινίζεται απλώς ότι δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο σε βάρος του για τη «δήθεν σκευωρία Novartis».

«H Προανακριτική κατέληξε σε φιάσκο, αφού δεν βρήκε κανένα στοιχείο εναντίον του κ. Παπαγγελόπουλου για τη δήθεν σκευωρία Novartis» ανέφερε η ανακοίνωση, στην οποία καταλογίζεται στον υπουργό Ανάπτυξης η προαναγγελία της δίωξης Τουλουπάκη, καθώς, όπως σημειώνεται, «η πολλάκις προαναγγελθείσα από τον κ. Γεωργιάδη δίωξη της κ. Τουλουπάκη πλέον ασκήθηκε».

Νομικοί κύκλοι σχολίαζαν ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί αυτό προαναγγελία δίωξης, πώς θα χαρακτήριζε τη δήλωση Παπαγγελόπουλου έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ότι η Novartis ήταν «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους».

Πάντως, σε μια περίεργη καραμπόλα, για την οποία ακούστηκαν πολλές ερμηνείες, το Γραφείο Τύπου του κόμματος ανέδειξε με καθυστέρηση δύο ημερών τη δήλωση του κ. Παππά με την οποία ζήτησε «να έρθει η έκθεση Πισσαρίδη στη Βουλή» και χρειάστηκε μία ημέρα για να στείλει ως ανακοίνωση το αίτημα 37 βουλευτών του κόμματος, μετά από πρωτοβουλία του κ. Παππά, για την «κατάθεση του ενδιάμεσου πορίσματος της επιτροπής Πισσαρίδη», που είχε υπογράψει αλλά δεν είχε αναδείξει ο κ. Πολάκης, ο οποίος μετά τη συνεστίαση της ονομαστικής του εορτής αποφεύγει να αναφερθεί στον πρώην υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής.

 

Από την Πάτρα στον Πύργο

Το μήνυμα που έχει πάρει ο κ. Παππάς είναι ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγουν να σχολιάσουν την υπόθεση Καλογρίτσα, διότι δεν ξέρουν τις ουρές που έχει ακόμη. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος σχετίζεται με τον τεμαχισμό του έργου για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος, που δεν κατασκευάστηκε εξαιτίας της αδυναμίας του κ. Καλογρίτσα να ανταποκριθεί στις τέσσερις εργολαβίες που είχε αναλάβει, είπε ότι «ο κ. Καλογρίτσας έχει μια επιχειρηματική διένεξη και επικαλέστηκε μέσω του συνηγόρου του, Ανδρέα Λοβέρδου, διάφορα, τα οποία μένει να αποδειχθούν». Η επιλογή του να μη δηλώνει βέβαιος ότι οι ισχυρισμοί Καλογρίτσα δεν θα αποδειχθούν επισημάνθηκε και συνδυάστηκε με τη δήλωσή του τον Φεβρουάριο του 2019 στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία ο εργολάβος «ζήτησε πιστοληπτική ικανότητα και την έφερε από την Τράπεζα Αττικής».

Παρ’ όλα αυτά, όταν την προηγούμενη Κυριακή ρωτήθηκε σε συνέντευξή του στη «Βραδυνή» σχετικά με τον κ. Καλογρίτσα, υπενθύμισε ότι αυτός έστειλε τις καταγγελίες για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρας-Πύργου στον εισαγγελέα και αρχειοθετήθηκαν.

«Ευνοήθηκε ο κ. Καλογρίτσας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε κάτι; Μάλλον το αντίθετο συνέβη» είπε την προηγούμενη Κυριακή.

Αυτή η δήλωση του κ. Σπίρτζη ήταν και η μοναδική στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο ζήτημα μετά τις 12 Ιουλίου, που δημοσιεύτηκε το θέμα με τις επαφές του κ. Παππά στην Κύπρο, γεγονός που ερμηνεύεται ως επιφύλαξη για το τι ακόμη μένει να αποκαλυφθεί, ειδικά σε ό,τι αφορά την εμπλοκή του παλαιού συμμαθητή και φίλου του κ. Παππά, Μανώλη Πετσίτη, τον οποίο ήξεραν πολλοί βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, το σενάριο που διακίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην έναρξη των αποκαλύψεων, ότι για τον κ. Καλογρίτσα πρέπει να απαντήσει η ΝΔ, διότι ο κ. Καλογρίτσας ήταν συνεταίρος με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, αποσύρθηκε με εξαιρετική ταχύτητα και δεν αναφέρθηκε ποτέ ξανά.

Όπως και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός απέφυγε να επαναλάβει αυτό που είχε πει στις 26 Ιουνίου στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης, ότι ο ίδιος είναι ο στόχος, και να προκαλέσει τον πρωθυπουργό να τον παραπέμψει – παρά την ευθεία αναφορά του πορίσματος στο όνομά του και τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι όταν το θέμα των αποκαλύψεων για τις δραστηριότητες του κ. Παππά «φτάσει κάποια στιγμή στη Βουλή, θα τοποθετηθούμε για τις περαιτέρω ενέργειες που μπορεί να χρειάζονται».