Παρεμβάσεις για την Αγία Σοφία προαναγγέλλει ο Ερντογάν - Free Sunday
Παρεμβάσεις για την Αγία Σοφία προαναγγέλλει ο Ερντογάν

Παρεμβάσεις για την Αγία Σοφία προαναγγέλλει ο Ερντογάν

Στις παρεμβάσεις που απαιτούνται για το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας, σε τζαμί, προανήγγειλε ότι θα προχωρήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εξέφρασε στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, με τον οποίο συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο, την έντονη δυσαρέσκειά του για την απόφαση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση του κ.Ελπιδοφόρου με τον πρόεδρο Τραμπ έγινε όταν ο τελευταίος πληροφορήθηκε την παρουσία του αρχιεπισκόπου στον Λευκό Οίκο, όπου είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο Μάικλ Πενς, και τον κάλεσε στο γραφείο του όπου συζήτησε μαζί του για περίπου 15 λεπτά

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε έντονα ενοχλημένος και εξέφρασε τον προβληματισμό του για το θέμα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δη των θρησκευτικών ελευθεριών των μειονοτήτων στην Τουρκία ενώ δήλωσε αρωγός και συμπαραστάτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου και προσωπικά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, καθώς επίσης και του Ελληνισμού.

Η συνάντηση με τον κ.Πενς είχε διαρκέσει 30 λεπτά, και όπως ανέφερε o αντιπρόεδρος Πενς με ανάρτησή του στο twitter, οι ΗΠΑ θα σταθούν σταθερά στο πλευρό της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας στο κάλεσμά της η Αγία Σοφία να παραμείνει προσβάσιμη ως πηγή έμπνευσης για κάθε άνθρωπο κάθε πίστης.

«Είμαι ευγνώμων για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Τραμπ και τον Αντιπρόεδρο Πενς στο Λευκό Οίκο. Μετέφερα την έντονη θλίψη μας για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, την ανησυχία μας για την ασφάλεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος σε ανάρτησή του στο twitter.

Στη διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής τον οποίο συνόδευε ο γενικός επίτροπος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής πρωτοπρεσβύτερος π. Αλέξανδρος Καρλούτσος έθεσε όλα τα κομβικά ζητήματα που αφορούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ιδιαίτερα μάλιστα υπογράμμισε τη σημασία και την ανάγκη επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.