Μόνη στον ΣΥΡΙΖΑ - Free Sunday
Μόνη στον ΣΥΡΙΖΑ

Μόνη στον ΣΥΡΙΖΑ

Δεύτερες αναγνώσεις αποκτά μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ η σκληρή γραμμή που έδειξε να υιοθετεί ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, για την υπεράσπιση της γραμματέως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κ. Όλγας Γεροβασίλη, η οποία ενεπλάκη από τον πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλο στα επιχειρήματά του προς τον εμπειρογνώμονα Δημήτρη Λιότσιο για να μην πάει σε βάθος την έρευνα για την πυρκαγιά στο Μάτι.

«Μέχρι και την τραγωδία στο Μάτι ανασύρατε, προχθές μόλις, δύο χρόνια μετά, για να σπιλώσετε τη γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς κανένα στοιχείο. Με παράνομες ηχογραφήσεις διαλόγων. Τις οποίες υιοθετήσατε, αλά καρτ βέβαια, στο σκέλος που εσείς θέλατε να υιοθετήσετε και όχι ως προς τα στελέχη σας που αναδείχθηκαν περιφερειάρχες με τα ψηφοδέλτια της ΝΔ» ανέφερε στην ομιλία του στη Βουλή για την άσκηση δίωξης κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης των κυβερνήσεών του, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Όμως, αν αυτό θεωρήθηκε στήριξη της κ. Γεροβασίλη, έχει σημασία τι ακριβώς είχε πει ο κ. Τσίπρας για τον κ. Παπαγγελόπουλο στη συζήτηση για τη σύσταση της προκαταρκτικής επιτροπής, με την οποία άνοιξε ο κοινοβουλευτικός κύκλος της έρευνας των δραστηριοτήτων του πρώην αναπληρωτή υπουργού στις 8 Οκτωβρίου 2019.

«Συνειδητά ποινικοποιείτε την πολιτική ζωή στοχοποιώντας τον πολιτικό σας αντίπαλο όχι με στοιχεία, αλλά επειδή είχε το πολιτικό θάρρος να σας ελέγξει» είχε πει τότε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος στη συζήτηση της προηγούμενης Τετάρτης απείχε πλήρως από το να τοποθετηθεί επί της ουσίας για τον πρώην υπουργό του, επειδή έλειπε από τη συζήτηση ο πρωθυπουργός: «Εγώ, λοιπόν, σήμερα θα επιφυλαχθώ να τοποθετηθώ επί της ουσίας –γιατί θα υπάρξει και συνέχεια, κύριοι, δεν θα τελειώσει έτσι σήμερα η μέρα– της συζήτησης για την παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου, αλλά και επί της ουσίας της κρίσης που έχει ήδη ξεσπάσει και με δική σας ευθύνη».

Ήταν η μία από τις δύο φορές που ανέφερε το όνομα του πρώην υπουργού του. Η άλλη ήταν όταν στην πρώτη φράση της ομιλίας του είπε ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε να διεξαχθεί σήμερα η συζήτηση για την παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου, σαν να είναι μια οποιαδήποτε Τετάρτη».

Μία ημέρα αργότερα, σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Πάνος Σκουρλέτης, ζητούσε από το ακροατήριό του, το οποίο δεν ήταν και πολύ πυκνό, να του θυμίσει τι ιδιότητα ακριβώς είχε ο Παπαγγελόπουλος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο τρόπος διαχείρισης του κ. Παπαγγελόπουλου, την παραπομπή του οποίου δεν καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί προαναγγελία του τρόπου διαχείρισης όποιων στελεχών του κόμματος εμπλακούν σε παρόμοιες διαδικασίες και αυτό περιλαμβάνει και τον κ. Παππά στο σύνολο των δραστηριοτήτων του, αλλά και την κ. Γεροβασίλη στο θέμα της πυρκαγιάς στο Μάτι.

Η Γεροβασίλη και το Μάτι

Το πρόβλημα που η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έχει ενισχύεται από την επιλογή του κ. Ματθαιόπουλου να απέχει από κάθε είδους δήλωση μετά τη δημοσιοποίηση των ηχητικών αποσπασμάτων από τους διαλόγους του με τον εμπειρογνώμονα.

Ο πρώην αρχηγός δεν έχει διαψεύσει ότι είναι αυτός που μιλά στο ηχογραφημένο απόσπασμα, στο οποίο μεταφέρει στον εμπειρογνώμονα την επιθυμία της υπουργού να μην καταλογίσει ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα.

Οι διάλογοι του πρώην αρχηγού με τον κ. Λιότσιο έγιναν τον Σεπτέμβριο του 2018, όταν η κ. Γεροβασίλη ήταν πολιτική προϊσταμένη της Πυροσβεστικής, ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Όταν όμως συνέβη η τραγωδία της πυρκαγιάς, η κ. Γεροβασίλη ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και την πολιτική ευθύνη της Πυροσβεστικής είχε ο κ. Νίκος Τόσκας, ως αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ο κ. Τόσκας παραιτήθηκε στις 3 Αυγούστου 2018 και τα καθήκοντά του διαχειρίστηκε ο κ. Σκουρλέτης μέχρι τις 28 Αυγούστου, που ορίστηκε υπουργός η κ. Γεροβασίλη.

Μάλιστα, τόσο ο γραμματέας της ΚΠΕ όσο και η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ εκλήθησαν από τον ανακριτή στις 6 Φεβρουαρίου 2020.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο κ. Σκουρλέτης είπε στον ανακριτή: «Την ίδια ώρα ενημερωνόμασταν και από τα ΜΜΕ (όση αξιοπιστία έχουν τα ρεπορτάζ) και δεν μπορώ να σας πω με ακρίβεια για την ενημέρωση που μας έδινε ο αρχηγός εκείνες τις στιγμές».

Η κ. Γεροβασίλη είπε ότι την ημέρα της τραγωδίας στο Μάτι, ως υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, βρισκόταν στην Άρτα και δεν είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με κανέναν και ότι όταν επέστρεψε στην Αθήνα δεν συμμετείχε πουθενά.

Στην ερώτηση του ανακριτή αν γνωρίζει συγκεκριμένα στελέχη της Πυροσβεστικής, μεταξύ των οποίων και τον κ. Βασίλη Ματθαιόπουλο, η πρώην υπουργός απάντησε ότι τους γνώρισε όταν ανέλαβε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και πως δεν συζήτησε ποτέ με τον κ. Ματθαιόπουλο «για την πυρκαγιά στο Μάτι».

Όμως η πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη αισθάνεται ότι έχει μπει στο κάδρο των ευθυνών, όπως προκύπτει από αυτά που είπε στο Open απευθυνόμενη «σε όσους/-ες έχασαν ανθρώπους στο Μάτι».

«Ούτε παρενέβην, ούτε θα παρενέβαινα, ούτε μπορώ να διανοηθώ ότι θα παρενέβαινα σε καμία συγκάλυψη, πόσο μάλλον να συγκαλυφθεί η μεγαλύτερη εθνική τραγωδία των τελευταίων ετών!» είπε η κ. Γεροβασίλη, η οποία δείχνει να μην είναι βέβαιη για τη στήριξη που θα έχει από το κόμμα και επέλεξε να κινηθεί στο πνεύμα Σαμαρά, λέγοντας «θα το πάω μέχρι τέλους».

Πάντως, ο τρόπος που διαχειρίστηκε την προσωπική της εμπλοκή προκάλεσε αντιδράσεις, γιατί στη μήνυση που κατέθεσε συμπεριλαμβάνει και την εφημερίδα «Καθημερινή», η οποία δημοσιοποίησε τους διαλόγους «όχι για την αναπαραγωγή ηχητικού ντοκουμέντου, αλλά για την υιοθέτηση του περιεχομένου του (στο δημοσίευμα της Κυριακής) αναφορικά με το πρόσωπό μου».

Ήταν ακόμη ένα λιθαράκι στην οικοδόμηση του τοίχου που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τα μέσα ενημέρωσης, καθώς η ΕΣΗΕΑ της ζήτησε να αποσύρει τη μήνυση, αλλά η ίδια απαντά ότι «η εφημερίδα προσπέρασε τα όσα υπαγορεύει η δημοσιογραφική δεοντολογία» και ότι δεν φιλοξένησε τη δική της άποψη.

Σε κάθε περίπτωση, ενδεικτικό του εσωκομματικού κλίματος είναι ότι ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, στην εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη απέφυγε να αναφερθεί στην πυρκαγιά στο Μάτι.

Οι παριστάμενοι, πάντως, κατάλαβαν ποιους εννοούσε ο γραμματέας όταν έλεγε ότι «πρέπει να είμαστε διπλά και τριπλά προσεκτικοί και να επιβεβαιώνουμε το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, δεν είναι κάτι που παίρνουμε σφραγίδα όσοι μπαίνουμε στον χώρο, πρέπει να επιβεβαιώνεται από τις πράξεις μας».

«Να το θυμάστε, δεν θα σας βγει σε καλό» είχε πει ο κ. Τσίπρας κλείνοντας την ομιλία του για τη σύσταση της προκαταρκτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο πριν από οκτώ μήνες. «Είναι ντροπή σας αυτό που κάνετε δυόμισι μήνες τώρα στην πολιτική ζωή του τόπου» είπε κλείνοντας την ομιλία του για το πόρισμα της επιτροπής.

Στο μεταξύ, η διαφορά που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ υπερδιπλασιάστηκε και από βήματος Βουλής ο κ. Παπαγγελόπουλος προανήγγειλε τα επόμενα στελέχη της κυβέρνησης Τσίπρα που θα κληθούν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους σε καταγγελίες διαφθοράς.

Οι «μικροί νέγροι» της κυβέρνησης Τσίπρα είναι ήδη τρεις και όλοι είναι βέβαιοι ότι έπεται συνέχεια…