Θετική η αναστολή των ερευνών του Oruc Reis απαντά η Αθήνα στην Άγκυρα - Free Sunday
Θετική η αναστολή των ερευνών του Oruc Reis απαντά η Αθήνα στην Άγκυρα

Θετική η αναστολή των ερευνών του Oruc Reis απαντά η Αθήνα στην Άγκυρα

Θετική ενέργεια, χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσα την απόφαση της Άγκυρας να αναστείλει για ένα μήνα τις έρευνες του σκάφους Ορουτς Ρέις στην περιοχή νότια του Καστελορίζου.

Η Ελλάδα θέλει διαύλους επικοινωνίας με την γειτονική χώρα, είπε ο κ.Πέτσας, ο οποίος προσδιόρισε τον στόχο του διμερούς διαλόγου είναι ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραΐμ Καλίν. σε συνέντευξή του στο CNN Turk, είχε δηλώσει ότι ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε την διακοπή των επιχειρήσεων ως εποικοδομητική προσέγγιση των διαπραγματεύσεων και πως η Τουρκία θα μπορούσε να διακόψει τις ερευνητικές επιχειρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο εν αναμονή συνομιλιών με την Ελλάδα, αποδίδοντας την εξέλιξη στη ”δημιουργική παρέμβαση της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ

Ο Ιμπραήμ Καλίν προανήγγειλε την αναστολή των ερευνών στις «αμφιλεγόμενες περιοχές» του Αιγαίου:


«Όλοι θα πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν στις δικές τους υφαλοκρηπίδες, ενώ για τις αμφιλεγόμενες περιοχές θα πρέπει να γίνουν κοινές έρευνες. Ας είμαστε εποικοδομητικοί. Μπορούμε να περιμένουμε για λίγο. Η Ελλάδα είναι σημαντικός γείτονας. Ας λύσουμε τα διμερή ζητήματα. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται η ιδιότητα μέλους της Ε.Ε. ως στοιχείο πίεσης».