Διάλογο για λύση των διαφορών πρότεινε ο Τραμπ σε Μητσοτάκη και Ερντογάν - Free Sunday
Διάλογο για λύση των διαφορών πρότεινε ο Τραμπ σε Μητσοτάκη και Ερντογάν

Διάλογο για λύση των διαφορών πρότεινε ο Τραμπ σε Μητσοτάκη και Ερντογάν

Την ανησυχία της Ουάσιγκτον για την αυξημένη ένταση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, δύο νατοϊκών συμμάχων, στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογ[αν αναφέρει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική προεδρία χθες Τετάρτη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, «ο πρόεδρος Τραμπ επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να δεσμευτούν σε διάλογο, ο οποίος είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών τους». Τέλος, η ανακοίνωση σημειώνει ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν σημαντικά διμερή και περιφερειακά θέματα.

 Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας είπε ότι «στη συζήτηση που είχαν, ο πρωθυπουργός έθεσε στον Αμερικανό πρόεδρο το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ» και τόνισε παράλληλα «ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, οι πρόεδροι Τραμπ και Ερντογάν συζήτησαν τηλεφωνικά χθες Τετάρτη για διμερή και περιφερειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Μεσογείου.