Η πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ για τεχνικές συνομιλίες Ελλάδας- Τουρκίας δεν συνιστά διάλογο - Free Sunday
Η πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ για τεχνικές συνομιλίες Ελλάδας- Τουρκίας δεν συνιστά διάλογο

Η πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ για τεχνικές συνομιλίες Ελλάδας- Τουρκίας δεν συνιστά διάλογο

Σε διάψευση των πληροφοριών ότι συμφωνήθηκε να διεξαχθούν τεχνικές συνομιλίες με την Τουρκία στο ΝΑΤΟ προχώρησαν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, σύμφωνα με τις οποίες οι σχετικές πληροφορίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Η μονομερής εγχείριση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μίας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δε συνιστά έναρξη διαλόγου, διευκρίνισαν.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η Ελλάδα έχει συγκρατήσει την πρόθεση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, επισημαίνουν όμως ότι αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Για μπάχαλο που εκθέτει τη χώρα διεθνώς και πλήττει τα εθνικά μας συμφέροντα κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις σχετικές πληροφορίες.

"Για δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα ο ελληνικός λαός μαθαίνει μέσω τρίτων για πρωτοβουλίες διαλόγου με την Τουρκία στις οποίες συμμετέχει η Ελλάδα. Επιπλέον, παρακολουθεί τη χώρα να εκτίθεται διεθνώς, διαψεύδοντας με κυβερνητικές διαρροές τον ΓΓ του ΝΑΤΟ" αναφέρει η ανακοίνωση στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση:

  • να σοβαρευτεί και να ξεκαθαρίσει το μπάχαλο που παρακολουθούμε που ζημιώνει τα συμφέροντα της χώρας.
  • να διευκρινίσει εάν η μεσολάβηση του ΓΓ του ΝΑΤΟ εντάσσεται σε κάποια εθνική στρατηγική ή τουλάχιστον για ποιον λόγο και με ποιους όρους την αποδέχτηκε.
  • να μας εξηγήσει επιτέλους πώς μπορεί να διαμορφωθεί η εθνική συναίνεση που όψιμα επικαλείται, όταν η αντιπολίτευση ενημερώνεται εκ των υστέρων και από τρίτους

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε πει ότι «η Ελλάδα με μεθοδικότητα και συνέπεια εμπεδώνει την πεποίθηση σε όλο τον κόσμο ότι αποτελεί παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο» και είχε κατηγορήσει την Τουρκία ότι “πότε με το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, πότε με παράνομες δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, πότε με διαδοχικές παράνομες NAVTEX και πότε με την προκλητική ρητορική της ηγεσίας της λειτουργεί ως ταραξίας και παράγοντας αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή μας».