Ελληνικός όρος η απομάκρυνση του Oruc Reis - Ανησυχία εκφράζει η Ουάσιγκτον - Free Sunday
Ελληνικός όρος  η απομάκρυνση του Oruc Reis - Ανησυχία εκφράζει η Ουάσιγκτον

Ελληνικός όρος η απομάκρυνση του Oruc Reis - Ανησυχία εκφράζει η Ουάσιγκτον

Αναγκαία συνθήκη για την αποκλιμάκωση της έντασης τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο παραμένει η αποχώρηση του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis, διαμηνύει η Αθήνα εν όψει της συζήτησης σήμερα στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα επέτυχε να πραγματοποιηθεί η πολιτική συζήτηση για την τουρκική επιθετικότητα και να προηγηθεί των όποιων παραμέτρων της όποιας συζήτησης σε τεχνικό επίπεδο και θα υποβάλει τις παρατηρήσεις και τα σχόλιά της στο έγγραφο με τις προτάσεις της Γραμματείας του ΝΑΤΟ, “όταν είναι έτοιμα”.

Η Ελλάδα εμμένει ότι ήταν η παρουσία του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis οποίου προκάλεσε την ένταση και τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή και θα θέσει την προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας εναντίον μιας άλλης συμμάχου χώρας στο ΝΑΤΟ.

Τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για τις συνεχιζόμενες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και κυρίως για το ενδεχόμενο να επεκταθούν οι τουρκικές έρευνες πολύ κοντά στο νησί του Καστελόριζου, εξεφρασε το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ

«Γνωρίζουμε αυτές τις μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες. Όπως έχουμε δηλώσει προηγουμένως και γενικώς, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις της Τουρκίας για την έρευνα φυσικών πόρων σε περιοχές, όπου η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο», απάντησε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε σχετική ερώτηση.

Παράλληλα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τη σθεναρή στήριξη του στον διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενθαρρύνοντας όλα τα μέρη να ξαναρχίσουν τη συζήτηση για τα συγκεκριμένα θέματα. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν σταματήσει να υποστηρίζουν το τελευταίο διάστημα την ανάγκη να υπάρξει αποκλιμάκωση, με τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ να σημειώνει ότι καμία πλευρά δεν πρέπει να επιδιώκει τη δημιουργία τετελεσμένων μέσω της επίδειξης ισχύος.

Τέλος, επανέλαβε τη πάγια αμερικανική θέση που επιδιώκει την αξιοποίηση των πόρων της Ανατολικής Μεσογείου κατά έναν τρόπο που θα προάγει τη συνεργασία και θα παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή.