Δύο υπουργοί και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ στη Μόρια - Εξετάζονται σενάρια προβοκάτσιας - Free Sunday
Δύο υπουργοί και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ στη Μόρια - Εξετάζονται σενάρια προβοκάτσιας

Δύο υπουργοί και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ στη Μόρια - Εξετάζονται σενάρια προβοκάτσιας

Η άμεση μετάβαση κυβερνητικού κλιμακίου στη Λέσβο αποφασίστηκε στη σύσκεψη για την εκτίμηση της κατάστασης στη Μόρια και τη λήψη μέτρων που έγινε στις 9:30 στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον  πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο κλιμάκιο συμμετέχουν οι υπουργοί Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, και Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης καθώς και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παν. Αρκουμανέας,

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Υπουργοί:

  • Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης,
  • Υγείας, Βασίλης Κικίλιας,
  • Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος,
  • Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότης Μηταράκης,
  • Αναπληρωτής Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος,

καθως και:

  • ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς,
  • ο Διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων και
  • ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος

Εξετάζουμε και το σενάριο της προβοκάτσιας, είχε πει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μιλώντας νωρίτερα σήμερα στο Mega.

«Θα το εξετάσουμε και θα το αξιολογήσουμε», είπε ο κ.Πέτσας, ο οποίος προανήγγειλε ότι το νησί θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κανείς που ήταν μέσα στο ΚΥΤ δεν θα μπορεί να φύγει από το νησί.Ο εκππρόσωπος υποστήριξε πως η πυρκαγιά στη Μόρια δεν ήταν τυχαία και πως υπήρξε ένα πολύ εκτεταμένο μέτωπο αντίδρασης από τους πρόσφυγες και μετανάστες όταν τους ζητήθηκε να μπουν σε καραντίνα.

«Θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα. Και τον τρόπο και τις αιτίες» πρόσθεσε ενώ απαντώντας σε ερώτηση αν η κυβέρνηση μελετά αν υπάρχει τουρκική παρέμβαση στα επεισόδια, είπε πως μετά τη μελέτη των δεδομένων θα υπάρξει συμπέρασμα για ποιος ευθύνεται.

«Υπήρχαν άτομα που ήθελαν να τα διογκώσουν τα γεγονότα» είπε για όσα συνεβησαν με τη μεγάλη φωτιά στη Μόρια, δήλωσε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο αντιπρόεδροςτης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να συνδράμει άμεσα την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα αυτές τις δύσκολες ώρες.

Η ασφάλεια και η στέγη των ανθρώπων της Μόριας αποτελεί προτεραιότητα, σημείωσε στη δική της ανάρτηση η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, η οποία, σύμφωνα με τον κ.Σχοινα, είναι ήδη σε επαφή με τους αρμόδιους Υπουργούς.

«Οι σκέψεις μου και η συμπόνια μου είναι στους ανθρώπους της Λέσβου και ειδικά στους μετανάστες και το προσωπικό που εργάζεται στη Μόρια. Είμαι σε επαφή με τον Έλληνα υπουργό και τις τοπικές Αρχές για τη φωτιά. Συμφώνησα ήδη για τη χρηματοδότηση σχετικά με την άμεση μεταφορά και διαμονή στην ενδοχώρα των 400 ασυνόδευτων παιδιών και εφήβων που έχουν απομείνει. Η ασφάλεια και η στέγη όλων των ανθρώπων στη Μόρια είναι προτεραιότητα» επισημαίνει η κ.Γιόχανσον.