Μία πλήρης ΔΕΘ χωρίς έκθεση - Free Sunday
Μία πλήρης ΔΕΘ χωρίς έκθεση

Μία πλήρης ΔΕΘ χωρίς έκθεση

Η έκκληση του Δήμου Θεσσαλονίκης στους δημότες να μην κατεβάζουν σκουπίδια στους δρόμους της πόλης από την Πέμπτη 10 μέχρι την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου θύμισε στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης ότι η ακύρωση της ΔΕΘ, την οποία είχε ανακοινώσει η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, έναν μήνα νωρίτερα, δεν ήταν αρκετή για να τους απαλλάξει από τις συνέπειες του πρωθυπουργικού τριημέρου στην πόλη.

«Η προγραμματισμένη για το διάστημα 5-13 Σεπτεμβρίου 2020 85η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης δεν θα πραγματοποιηθεί. Ο πρωθυπουργός θα παρευρεθεί στη Θεσσαλονίκη με την καθιερωμένη ομιλία που θα εκφωνήσει στις 5 Σεπτεμβρίου σε περιορισμένο ακροατήριο» είχε δηλώσει η κ. Πελώνη, αλλά οι ημερομηνίες τελικά μετατέθηκαν κατά μία εβδομάδα.

Η απόφαση για την ακύρωση της ΔΕΘ προκάλεσε κάποια δυσαρέσκεια, η οποία κρατήθηκε σε χαμηλούς τόνους, καθώς δεν υπήρξε ο ηγέτης που θα έπαιρνε πάνω του το βάρος της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση για την ακύρωση, με αποτέλεσμα η βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου, που ως τομεάρχης Τουρισμού του κόμματος κατήγγειλε την ακύρωση, να μείνει χωρίς φανατικούς υποστηρικτές.

Η κ. Νοτοπούλου είδε την ακύρωση ως απόδειξη του ότι «η Θεσσαλονίκη, για μια ακόμη φορά, φτωχός συγγενής, έρμαιο της πολιτικής της ΝΔ, χωρίς ΔΕΘ, χωρίς υποδομές, χωρίς όραμα, χωρίς προοπτική», αλλά δεν ανέδειξε καν το αίτημα να αναπληρωθούν με κάποιον άλλον τρόπο οι απώλειες για την αγορά της Θεσσαλονίκης, τις οποίες ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, Μιχάλης Ζορπίδης, εκτίμησε στα 50 εκατ. ευρώ.

Σε αυτά τα 50 εκατ., πάντως, δεν συμπεριλαμβάνονται τα έσοδα που η πόλη έχει από τον συνδικαλιστικό τουρισμό που προκαλεί η παραδοσιακή τα τελευταία 30 χρόνια πανελλαδική διαδήλωση διαμαρτυρίας των συνδικάτων, που μετακινούνται ομαδικά στην πόλη, αν και φέτος μπλοκ έχουν μόνο το ΠΑΜΕ και η ΑΔΕΔΥ των δημοσίων υπαλλήλων, ο πρόεδρος της οποίας, Γιάννης Πάιδας, ήταν το 2019 υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ.

«Φέτος θα είμαστε οι μόνοι που θα διαδηλώσουμε» είπε ο κ. Πάιδας, o οποίος δεν συμπεριέλαβε σε όσους διαδηλώνουν διαμαρτυρόμενοι το ΠΑΜΕ.

Τα αιτήματα της διαδήλωσης είναι η στήριξη της δημόσιας υγείας και του ΕΣΥ και η διεκδίκηση να μην πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι, «όχι στις αντιλαϊκές πολιτικές».

Πέρυσι τα αντίστοιχα αιτήματα δεν απείχαν πολύ, καθώς η διεκδίκηση ήταν για «σταθερή και πλήρη εργασία για όλους, χωρίς διακρίσεις, επαγγελματικά δικαιώματα σε εργασία, με υγεία και ασφάλεια, σταθερό κοινωνικό προϋπολογισμό, δίκαιο και βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, συντάξεις, παροχές».

Απέναντί τους οι διαδηλωτές της ΑΔΕΔΥ έχουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος μιλά σε ένα «ακροατήριο κορονοϊού», δηλαδή 50 ατόμων, το οποίο η κυβέρνηση θέλει να είναι άνθρωποι του μόχθου, της οικονομίας και της εργασίας και όχι κομματικά στελέχη.

Η ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, στην οποία παραδοσιακά προαναγγέλλονται οι γενικές γραμμές της οικονομικής πολιτικής της επόμενης χρονιάς, θα γίνει στο πλαίσιο ενός πολιτικο-οικονομικού φόρουμ, το οποίο διοργανώνει η ΔΕΘ-Helexpo στη θέση της ματαιωθείσας 85ης ΔΕΘ, της πρώτης ΔΕΘ που δεν γίνεται από το 1951, όταν επαναλειτούργησε μετά από μία δεκαετία διακοπής λόγω πολέμου, Κατοχής και Εμφυλίου.

To Thessaloniki Helexpo Forum πραγματοποιείται από την Παρασκευή 11 έως την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» με την τήρηση όλων των πρωτοκόλλων ασφαλείας.

Η ακύρωση της ΔΕΘ συμπαρέσυρε και τις εκδηλώσεις για την τιμώμενη χώρα, η οποία ήταν η Γερμανία. Σύμφωνα με τις δηλώσεις που κατέγραψαν τη δυσαρέσκεια της τοπικής επιχειρηματικής ελίτ, τα σχέδια υγειονομικής ασφάλειας που είχε καταρτίσει η ΔΕΘ είχαν εγκριθεί από τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία όμως είχε ακυρώσει παρόμοιες εκθέσεις στη Γερμανία.

Ενδεχόμενο μετάθεσης της τιμώμενης χώρας για το 2021 δεν προβλέπεται, γιατί έχει οριστεί ότι τότε θα είναι η Γαλλία.

Άλλωστε η ΔΕΘ διαβεβαιώνει ότι «συνεχίζει να βρίσκεται στις επάλξεις, σχεδιάζοντας το μέλλον, παρά τις αντίξοες συνθήκες, και επεξεργάζεται μια σειρά νέων ιδεών και δράσεων, ώστε να είναι έτοιμη για την επόμενη μέρα».

Στο πλαίσιο του φόρουμ έχουν ενταχθεί τόσο η συνέντευξη Τύπου του κ. Μητσοτάκη όσο και οι παρεμβάσεις και συνεντεύξεις των πολιτικών αρχηγών που παραδοσιακά γίνονταν στο πλαίσιο της ΔΕΘ και συγκεκριμένα:

  • Την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου στις 20:00 ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, κ. Γιάνης Βαρουφάκης.
  • Την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου στις 20:00 η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, κ. Φώφη Γεννηματά.
  • Την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, κ. Δημήτρης Κουτσούμπας.
  • Το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Αλέξης Τσίπρας, και την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου η συνέντευξη Τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως και επί ΔΕΘ.

Την κενή ημέρα, τη 18η Σεπτεμβρίου, στις 20:00, στο Thessaloniki Helexpo Forum μιλά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς.

Το φόρουμ περιλαμβάνει 23 θεματικά πάνελ, στα οποία συμμετέχουν υπουργοί, εκπρόσωποι κομμάτων, επιχειρηματικών φορέων, συνδέσμων, επιχειρήσεων, αυτοδιοίκησης, αλλά και θεσμικοί παράγοντες.

Σύμφωνα με το σχετικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, ο ανώτατος αριθμός όσων παρακολουθούν τις εργασίες του κάθε πάνελ, με φυσική παρουσία, περιορίζεται στους 50, όπως και στην ομιλία του πρωθυπουργού, αλλά προβλέπεται live streaming στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://thessaloniki-helexpo-forum.gr/ και τηλεοπτική κάλυψη του φόρουμ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μέρος των χορηγών της ΔΕΘ, το οποίο δεν είναι γνωστό, μετέφεραν τη συμμετοχή τους και στο φόρουμ, ενώ η ΔΕΘ-Helexpo απηύθυνε τις ευχαριστίες της και στους οργανωτές της γερμανικής συμμετοχής για την αμέριστη συμπαράστασή τους μέχρι την τελευταία στιγμή.