Χαμηλή η προσέλευση των μεταναστών από τη Μόρια στη δομή του Καρα Τεπέ - Free Sunday
Χαμηλή η προσέλευση των μεταναστών από τη Μόρια στη δομή του Καρα Τεπέ

Χαμηλή η προσέλευση των μεταναστών από τη Μόρια στη δομή του Καρα Τεπέ

Σε 800 υπολογίζονται οι μετανάστες από τη Μόρια που μέχρι τώρα εγκατασταθεί στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ ενώ χιλιάδες παραμένουν στον δρόμο και αρνούνται να προσέλθουν στη νέα δομή.

Η πλειονότητα των μεταναστών που αντιδρά είναι Αφγανοί οι οποίοι ζητούν να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Οι αρχές έχουν εντοπίσει τις ομάδες εκείνες που όχι μόνο δημιουργούν ένταση, αλλά και σκορπίζουν τον τρόμο στους υπόλοιπους μετανάστες, ακόμα και εμποδίζοντάς τους να μπουν στη νέα δομή.

«Η συζήτηση συνεχίζεται, αλλά στο τέλος, είναι υποχρέωση της πολιτείας να μπουν όλοι μέσα. Αν δεν μπορέσουμε να επιταχύνουμε με τη συζήτηση, θα αναγκαστεί η ελληνική αστυνομία, να μπουν όλοι μέσα. Είναι υποχρεωμένοι όσοι έρχονται στη χώρα μας να σέβονται την ελληνική νομοθεσία. Δεν γίνεται να μπαίνουν φωτιές, να καταλαμβάνονται οι δρόμοι και να περιμένουν ότι δεν θα αντιδράσουμε» δήλωσε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης.

Κατά την εξέταση στην οποία υποβλήθηκαν, προκειμένου να μπουν στη νέα δομή, 21 βρέθηκαν θετικοί στη νόσο του κορονοϊού και τέθηκαν σε υγειονομική απομόνωση σε ειδικό χώρο ο οποίος έχει δημιουργηθεί εκεί.

Χθες Δευτέρα πραγματοποιήθηκε μία ακόμα διαδήλωση στο ύψος του μπλόκου της Αστυνομίας επί της εθνικής οδού Μυτιλήνης-Θερμής.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επανέλαβε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει κανείς μετανάστης και πρόσφυγας από το νησί της Λέσβου, αν δεν περάσει από τη νέα δομή στο Καρά Τεπέ και δεν ακολουθήσει τις διαδικασίες νομιμοποίησής του.

«Δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης αν θα μπουν ή όχι οι αιτούντες άσυλο στο camp» είπε προσθέτοντας ότι έχει ξεκινήσει διανομή φυλλαδίων στη γλώσσα τους.

Τους τελευταίους μήνες οι πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο έχουν μειωθεί από 23.000 σε 12.000, από τους οποίους 2.000 θα φύγουν τις επόμενες ημέρες και σχεδιάζεται μέχρι τα Χριστούγεννα να φύγουν οι μισοί και οι υπόλοιποι μέχρι το Πάσχα.

Πάντως η Επίτροπος Μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι μετακινούμενοι από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά να χαρακτηρίζονται μετανάστες και όχι πρόσφυγες καθώς, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή δέχθηκε ότι στην Τουρκία παρέχεται επαρκής προστασία σε πρόσφυγες από εμπόλεμες ζώνες.

«Η αποστολή μεταναστών και προσφύγων προς τα ελληνικά σύνορα της ΕΕ, είναι μια ευθέως προκλητική ενέργεια εναντίον της ΕΕ και ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της κλείνοντας προσωρινά τα σύνορα», αναφέρει η Επίτροπος καθώς δεν εγκαταλείπουν μια χώρα, στην οποία κινδυνεύουν από πολεμικές συγκρούσεις ή άλλες διώξεις, αλλά μια “ασφαλή χώρα”, στην οποία κατέφυγαν προερχόμενοι ενδεχομένως και από εμπόλεμες ζώνες.