Η φωτά στη Μόρια επαναφέρει μετανάστευση και άσυλο στο ευρωπαϊκό προσκήνιο - Free Sunday
Η φωτά στη Μόρια επαναφέρει μετανάστευση και άσυλο στο ευρωπαϊκό προσκήνιο

Η φωτά στη Μόρια επαναφέρει μετανάστευση και άσυλο στο ευρωπαϊκό προσκήνιο

Νέες προτάσεις για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικου προβλήματος θα καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως προανήγγειλε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο

«Αισθάνομαι προσωπικά συγκινημένος από αυτή τη δραματική κατάσταση. Ήταν σημαντικό για εμένα να έρθω εδώ και να εκφράσω την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μας» δήλωσε ο κ.Μισέλ, ο οποίος προσέθεσε ότι αρνείται «να χαμηλώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση το βλέμμα απέναντι στις προκλήσεις της μετανάστευσης».

 

Πρώτα απ’ όλα, ο κ. Μισέλ θέλησε να εκφράσει αφενός την αλληλεγγύη της ΕΕ στους μετανάστες, στους κατοίκους της Λέσβου και σε όλους τους εργαζόμενους σε υπηρεσίες αρωγής και αφετέρου τη βούληση «να στηρίξουμε τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ελληνικές αρχές».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χαρακτήρισε δύσκολη και πολύ σύνθετη την κατάσταση και σημείωσε πως εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «αρνούμαι να κρύψω αυτή τη μεταναστευτική πρόκληση», αναδεικνύοντας την ευρωπαϊκή της διάσταση.

«Είναι μια κοινή ευρωπαϊκή πρόκληση» ανέφερε χαρακτηριστικά και κατέστησε σαφές πως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να κινητοποιηθούν και ότι πρέπει να στηριχθούν χώρες όπως η Ελλάδα, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. «Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Αυτή η συζήτηση είναι δύσκολη σε πολιτικό επίπεδο στην Ευρώπη, το γνωρίζουμε, όμως η α αξιοπρέπεια του ευρωπαϊκού σχεδίου απαιτεί να συγκεντρωθούμε ώστε να είμαστε σε θέση να επιτύχουμε πρόοδο και να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση» σημείωσε προσέτι.

«Και χρειάζεται να δεσμευτούμε περισσότερο ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί» τόνισε περαιτέρω και δήλωσε πεπεισμένος ότι χρειάζεται «να κάνουμε μεγαλύτερη πρόοδο ώστε να βελτιώσουμε τους συνοριακούς ελέγχους μας». Ειδικότερα, επισήμανε ότι «χρειαζόμαστε επίσης περισσότερη συνεργασία με τρίτες χώρες» και διαμήνυσε εκ νέου πως τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, προέταξε πως η ΕΕ πρέπει να καθορίσει τους όρους μιας αποτελεσματικής αλληλεγγύης ώστε να κινητοποιηθούμε όλοι για να καταστήσουμε πιο αποτελεσματική την προσέγγισή μας σε αυτό το δύσκολο ζήτημα της μετανάστευσης και υπογράμμισε την ανάγκη «να κάνουμε πρόοδο για να επιτύχουμε μεγαλύτερη σύγκλιση στο πλαίσιο της πολιτικής ασύλου», αναγνωρίζοντας ότι «θα έχουμε δύσκολες συνομιλίες, αλλά πρέπει να είμαστε πιο αποτελεσματικοί».

Χθες μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε γνωστή η πρόθεση της Γερμανίας να συνδράμει την Ελλάδα, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να υποδεχθεί 1.553 πρόσφυγες που έχουν αιτηθεί και λάβει άσυλο από όλα τα ελληνικά νησιά.

Στη Γερμανία, ο ηγέτης της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Ζέντερ δήλωσε βαθιά απογοητευμένος από την άρνηση της Αυστρίας να δεχθεί όπως η Γερμανία, πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά και κατηγόρησε τους Πράσινους ότι δεν κατάφεραν να επηρεάσουν τους ομοϊδεάτες τους στην Αυστρία, οι οποίοι συγκυβερνούν.

Είναι απογοητευτικό για μένα το γεγονός ότι για τους Γερμανούς Πράσινους δεν άξιζε να σπαταλήσουν έστω μια λέξη για το θέμα αυτό, είπε ο Ζέντερ.

Μετά την πυρκαγιά στον καταυλισμό της Μόριας, οι Πράσινοι ζήτησαν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ταχθεί υπέρ ενός θεμελιωδώς διαφορετικού συστήματος ασύλου στην Ευρωπαϊκού Ένωση.

Οι Πράσινοι προτείνουν οι αιτούντες άσυλο, μετά από έναν σύντομο έλεγχο υγείας και ασφάλειας, να μεταφέρονται γρήγορα από τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε άλλες χώρες με έναν δεσμευτικό μηχανισμό κατανομής και οι διαδικασίες ασύλου πρέπει να πραγματοποιούνται μόνον εκεί και οχι στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Πράσινοι ζητούν να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό Ταμείο ενσωμάτωσης, το οποίο να υποστηρίζει τις περιφέρειες και τους δήμους για την στέγαση, την ένταξη και την φροντίδα των προσφύγων τους οποίους δέχονται. Στις χώρες της Ε.Ε. που θα συμμετέχουν εθελοντικά στην υποδοχή προσφύγων θα πρέπει να παρέχεται οικονομική ενίσχυση ενώ όσες δεν επιθυμούν να δεχθούν πρόσφυγες θα πρέπει να συνεισφέρουν οικονομικά στην κάλυψη «τουλάχιστον του πραγματικού κόστους» το οποίο θα επιβαρύνει τα κράτη που θα φιλοξενούν πρόσφυγες.