Ράμα και Ζάεφ στην Αθήνα - Συναντήσεις με Μητσοτάκη και Σακελλαροπούλου - Free Sunday
Ράμα και Ζάεφ στην Αθήνα - Συναντήσεις με Μητσοτάκη και Σακελλαροπούλου

Ράμα και Ζάεφ στην Αθήνα - Συναντήσεις με Μητσοτάκη και Σακελλαροπούλου

Τον ομόλογο του της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ δέχεταί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Ζάεφ όσο και ο Αλβανός ομόλογός του, Εντι Ράμα, βρίσκονται στην χώρα μας για το συνέδριο του Economist το οποίο πραγματοποιείται στο Λαγονήσι.Χθες Τρίτη το βράδυ, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε δείπνο εργασίας με τον κ.Ραμα και σύμφωνα με πληροφορίες συζήτησε και την εκκρεμότητα της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης Βόρειας Μακεδονίας, ο κ.Ζάεφ συνοδεύεται από τους αντιπροέδρους της κυβέρνησής Φάτμιρ Μπιτίτσι, αρμόδιο για οικονομικά θέματα και Νικόλα Ντιμιτρόφ αρμόδιο για την ευρωπαϊκή ατζέντα και από τον υπουργό Εξωτερικών Μπουγιάρ Οσμάνι.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό ο κ. Ζάεφ πριν την συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη θα γίνει δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από την κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου.Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε στην Βουλή προς κύρωση 3 νομοσχέδια «ουρές» της Συμφωνίας των Πρεσπών που υπογράφηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και αφορούν:

  • την επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση,
  • την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών και
  • την εναέρια αστυνόμευση του FIR των Σκοπίων από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία

Για την ώρα δεν έχει οριστεί ο κοινοβουλευτικός προγραμματισμός για την συζήτηση των σχεδίων νόμου αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, κυβερνητικοί βουλευτές εμφανίζονται προβληματισμένοι με τις προωθούμενες διατάξεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, χθες Μητσοτάκης και Ράμα συζήτησαν την πορεία των διμερών σχέσεων, καθώς και για την ευρωπαΐκή προοπτική της Αλβανίας, την οποία η Ελλάδα έχει στηρίξει διαχρονικά, πάντα με σεβασμό στην σχετική αιρεσιμότητα που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει θέσει. Εξέφρασαν δε την ικανοποίησή τους για την συνεργασία τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, στην παρουσία της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία που πρέπει να αποτελεί γέφυρα φιλίας και συνεργασίας των δύο λαών ενώ έμφαση δόθηκε στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων. Εξέφρασαν δε την ικανοποίησή τους για την απολύτως ομαλή ενσωμάτωση των Αλβανών πολιτών που διαμένουν στη χώρα μας.

Τέλος, συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού, έτσι ώστε σύντομα οι δύο χώρες να διευθετήσουν τα ζητήματα που εκκρεμούν από το παρελθόν στο διμερές πλαίσιο και να απελευθερώσουν τη μεγάλη δυναμικη που μπορεί να δημιουργήσει η στρατηγική σχέση των δύο χωρών.