Ολοκληρώνεται η μετεγκατάσταση από τη Μόρια στο Καρά Τεπέ - Free Sunday
Ολοκληρώνεται η μετεγκατάσταση από τη Μόρια στο Καρά Τεπέ

Ολοκληρώνεται η μετεγκατάσταση από τη Μόρια στο Καρά Τεπέ

Σε 6.000 υπολογίζει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης τους πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μόρια που έχουν ήδη στεγαστεί στον νέο καταυλισμό, στο Καρα Τεπέ της Λέσβου.

Μέχρι χθες ήταν 5.000 και άλλα 5.000 θα στεγαστούν σήμερα, είπε ο κ.Χρυσοχοϊδης ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «η αθλιότητα και η ασχήμια της Μόριας τελείωσε και θα ισοπεδωθεί, θα εξαφανιστούν όλα τα φαινόμενα της Μόριας και δεν θα επαναληφθούν» έδωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104, 6.Σε ότι αφορά στον νέο καταυλισμό σημείωσε ότι «είναι ένα θαύμα γιατί μέσα σε λίγες ημέρες θα στεγαστούν 10-11.000 ανθρωποι» ενώ διευκρίνισε ότι «υπήρχε μια δυσκολία διότι οι άνθρωποι έχουν φοβίες και ανασφάλειες και από την άλλη πλευρά υπήρχαν καικάποιοι που δεν ήθελαν να μπουν σε μια λογική κέντρου με ασφάλεια».«Είναι μια άλλη πραγματικότητα στον Καρά Τεπέ. Υπάρχουν 350 αστυνομικοί, οι οικογένειες είναι μαζί, οι μοναχικοι ξεχωριστά, η κάθε εθνότητα ξεχωριστά για να μην σημειώνονται συμπλοκές, υπάρχει υπηρεσία ασύλου και όλα υπακούν σε μια λογική τάξης και ασφάλειας αλλά και ανθρωπισμού» είπε.

Ο κ.Χρυσοχοϊδης ανακοίνωσε, επίσης, ότι «σε λίγες ημέρες θα φύγουν από εδώ 1.000 που θα πάρουν άσυλο και άλλοι 1.000 που είναι ευάλωτοι και ήταν προγραμματισμένο» και επανέλαβε ότι «μέχρι τα Χριστούγεννα πιστεύω ότι οι υπηρεσίες Ασύλου θα έχουν εξετάσει τις υπόθεσεις των άλλων μισών και μέχρι το Πάσχα τους άλλους μισούς. Άρα παραμένει η εκτίμηση ότι το Πάσχα θα έχει αδειάσει η Λέσβος γιατί θα έχει κριθεί η αίτησή τους με ένα δεδομένο. Οι ροές είναι μηδενικές και δεν είναι γιατί οι οι κακοποιοίο που στέλνουν κόσμο έχουν σταματήσει αλλά γιατί τα σύνορα φυλάσσονται».«Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε ξανά ροές και στα νησιά» διαβεβαίωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και πρόσθεσε ότι «το λιμενικό έχει αποκτήσει ένα mondus operandi και δεν επιτρέπει να περάσει τα σύνορα κανείς και πολύ έγκαιρα ειδοποιούνται οι τουρκικές αρχές να μαζεύουν τις βάρκες».

«Τα σύνορα στον Έβρο είναι σφραγισμένα. Γίνεται επέκταση του φράχτη στα κρίσιμα σημεία» συμπλήρωσε τονίζοντας ότι «γι' αυτό έχει κερδίσει η Ελλάδα την εμπιστοσύνη γιατί φυλάμε τα σύνορα της Ευρώπης».Ερωτηθείς, δε, για το αν υπάρχει προβληματισμός για νέες πρακτικές των λαθροδιακινητών τόνισε ότι «σε κάθε νέο mondus operandi των διακινητών υπάρχει απάντηση των αρχών. Όλα με προβληματίζουν αλλά πλέον είμαι σίγουρος ότι την οδό του Αιγαύιου θα την ξεχάσουν πολύ σύντομα και να το θυμηθείτε».Θα γίνουμε πιο αυστηροί για φαινόμενα συνωστισμού

 

Σε ερώτηση για τα φαινόμενα συνωστισμού, απάντησε ότι «δεν μπορεί να μην υπάρχει στοιχειώδη αίσθηση ευθύνης» και αποκάλυψε ο ίδιος προσωπικά απέυτρεψε «το καλοκαίρι δεκάδες συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών».«Σε ένα κομμάτι του πληθυσμού αλλά και άνθρωποι που σκέφτονται το κέρδος και σωστά κάνουν υπάρχει πλήρως ανεύθυνη στάση» σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.Διεμήνυσε, τέλος, ότι «θα γίνουμε πιο αυστηροί να μην υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα γιατί είναι θανατηφόρα. Κάθε απόφαση που λαμβάνεται για περιορισμούς στον covid είναι μια μαχαιριά στην οικονομία αλλά χάνονται άνθρωποι».