Ο χρόνος διαψεύδει τις προσδοκίες Τσίπρα - Free Sunday
Ο χρόνος διαψεύδει τις προσδοκίες Τσίπρα

Ο χρόνος διαψεύδει τις προσδοκίες Τσίπρα

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ και θα μεγαλώσει. Θα γίνει η μεγάλη, δημοκρατική, προοδευτική παράταξη της Αριστεράς». Με αυτά τα λόγια έκλεινε πριν από έναν χρόνο ακριβώς, στις 14 Σεπτεμβρίου 2019, την ομιλία του στη ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Ήταν η πρώτη Διεθνής Έκθεση, σχεδόν δύο μήνες μετά την ήττα στις εκλογές του Ιουλίου του 2019, που έδωσαν τέλος στη διακυβέρνηση των 4,5 χρόνων της «πρώτη φορά Αριστεράς».

Έναν χρόνο αργότερα, ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να παρουσιάσει έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών δίνουν μια εικόνα κάθε άλλο παρά επιβεβαιωτική της πρόβλεψης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μεγαλώσει. Αντίθετα, μάλιστα, δύο δημοσκοπήσεις, της MARC και της Opinion Poll, έδειξαν την αξιωματική αντιπολίτευση να κυλά, έστω οριακά, κάτω από το 20%, χάνοντας έναν στους τρεις ψηφοφόρους της, ενώ η ΝΔ κινείται σε διπλάσια ποσοστά, που υπερβαίνουν και τα εκλογικά ποσοστά του Ιουλίου του 2019.

Το χειρότερο όμως συμπέρασμα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η ΝΔ καλύπτει τις απώλειές της από τη μετακίνηση ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι εμφανίζονται να κάνουν στροφή 180 μοιρών στην πολιτική τους επιλογή.

Μάλιστα, στο γκάλοπ της MARC το ποσοστό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που μετακινείται απευθείας στη ΝΔ φτάνει το 12,9%, δηλαδή το 4% του εκλογικού σώματος. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ συγκρατούσε την απευθείας μετακίνηση, η διαφορά θα ήταν απλώς μεγαλύτερη από την ψαλίδα των εκλογών. Τώρα είναι διπλάσια.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι το αφήγημα του κ. Τσίπρα για την κυβερνητική του θητεία δεν βρίσκει ευήκοα ώτα ούτε στους ψηφοφόρους του, καθώς μόλις ένας στους δύο θεωρεί ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετώπιζε καλύτερα την οικονομική κρίση, ενώ το 38% απαντά «όχι».

Πρόκειται για μια διαπίστωση που δεν απορρίπτει αλλά μάλλον συμμερίζεται ο πρόεδρος του κόμματος, ο οποίος στο πρόσφατο συνέδριο του «Economist» είπε ότι «θα έρθει η στιγμή που η πρότασή μας θα γίνει κατανοητή από τους πολίτες και θα επιβραβευτεί».

Όμως η ίδια η πρόταση παραμένει ασαφής. Πριν από έναν χρόνο κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι «τρώνε από τα έτοιμα που με κόπο δημιουργήσαμε», ενώ τώρα την κατηγορεί ότι δεν χρησιμοποιεί το απόθεμα για να ενισχύσει την κοινωνία.

Σε μια προσπάθεια να δείξει ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστηρικτές, η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, έλεγε ότι πολλές από τις προτάσεις του κόμματος δεν είναι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αλλά των κοινωνικών φορέων με τους οποίους συνομίλησε ο κ. Τσίπρας ενόψει ΔΕΘ.

Στους συνομιλητές του, όμως, οι πολιτικοί φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ σπάνιζαν. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς ήταν σοβαροί πολιτικοί αντίπαλοι των ψηφοδελτίων που στήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ και ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στις θέσεις του κόμματος, αν και δεν ετέθη στον κ. Τσίπρα το ερώτημα αν τελικά είναι υπέρ ή κατά του ανοίγματος του τουρισμού, καθώς τον Μάιο είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι δεν το είχε κάνει ακόμη, ενώ τον Ιούλιο ότι το έκανε, προκαλώντας αύξηση των κρουσμάτων.

Στα πολιτικά ανοίγματα του κ. Τσίπρα πρέπει να συμπεριληφθεί και η γέφυρα που προσπαθεί να οικοδομήσει με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, ως εσωκομματικό αντίπαλο δέος του κ. Μητσοτάκη.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η πρωτοβουλία του κ. Τζιτζικώστα να διανείμει περίπου 150 εκατ. ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι στη σωστή κατεύθυνση, τονίζοντας ότι δεν είναι επιστρεπτέα, όπως συμβαίνει με την προκαταβολή που διαθέτει η κυβέρνηση. Κάποιοι μάλιστα στη Θεσσαλονίκη θυμήθηκαν ότι και το 2014 ο κ. Τσίπρας, ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, είχε κλείσει το μάτι στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξουν Τζιτζικώστα έναντι του επίσημου υποψηφίου της ΝΔ, Γιάννη Ιωαννίδη. Αλλά η διαφορά είναι ότι τότε ο κ. Τζιτζικώστας κόντραρε τον κ. Σαμαρά, ενώ τώρα, όπως δήλωσε στη «Free Sunday» την προηγούμενη εβδομάδα, είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, στους σχεδιασμούς του οποίου προτεραιότητα έχει η Κεντρική Μακεδονία.

Σε κάθε περίπτωση, σε εκκρεμότητα παραμένει και το δεύτερο μέρος της περσινής αναφοράς του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, που αφορούσε τη στόχευση να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ «η μεγάλη, δημοκρατική, προοδευτική παράταξη της Αριστεράς». Στελέχη του κόμματος επισημαίνουν ότι η επιλογή Τζανακόπουλου για τη γραμματεία του κόμματος πιθανόν να σπάει τις γέφυρες με το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ, του οποίου εμφανίζεται δεινός επικριτής, την ίδια ώρα που οι γραφίστες του κόμματος επιλέγουν και το πράσινο ως χρώμα του νέου σήματος. Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι στιγμής δεν έχει ερμηνευτεί ούτε η μη συνάντησή του με τον πρώην δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος παλιότερα είχε σηματοδοτήσει ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ στην κεντροαριστερά.

Από την άλλη, προσεκτικοί παρατηρητές επισήμαναν ότι στον κύκλο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που συνόδευαν τον πρόεδρο, από τους βουλευτές Θεσσαλονίκης, απουσίαζε ο Κώστας Ζουράρις, σε μια απουσία που επίσης δεν έχει ερμηνευτεί ακόμη. Κι αυτό, γιατί ο πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ δήλωνε πάντοτε φανατικός υποστηρικτής του κ. Τσίπρα, ο οποίος τον τελευταίο καιρό βλέπει σειρά υποστηρικτών του να γίνονται επιφυλακτικοί.

Όπως άλλωστε προκύπτει και από τη δημοσκόπηση της Opinion Poll, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ κρίνουν θετικά και μάλλον θετικά τη συνολική παρουσία του Αλ. Τσίπρα ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ποσοστό 61,7%, ενώ τη συνολική παρουσία του κ. Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού σε ποσοστό 47,7%. Δηλαδή οι μισοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν θετικά τον Μητσοτάκη, αλλά αυτό δεν ανησυχεί τον κ. Τσίπρα, ο οποίος στο συνέδριο του «Economist» προέβλεψε ότι η χώρα θα βρεθεί σύντομα μπροστά σε αδιέξοδα.

«H λύση θα είναι να μιλήσουμε ξανά για αλληλεγγύη, για κοινωνική συνοχή, για στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας» είπε, καθιστώντας σαφές ότι, δεκατρία χρόνια μετά την ανάδειξή του στην ηγεσία του κόμματος, δεν θεωρεί ότι η ανανέωση σε πρόσωπα και ιδέες που επαγγέλλεται τον περιλαμβάνει.