Το ΚΑΣ ενέκρινε τη μελέτη για τα αρχαία του μετρό Θεσσαλονίκης - Στο ΣΤΕ η υπόθεση - Free Sunday
Το ΚΑΣ ενέκρινε τη μελέτη για τα αρχαία του μετρό Θεσσαλονίκης - Στο ΣΤΕ η υπόθεση

Το ΚΑΣ ενέκρινε τη μελέτη για τα αρχαία του μετρό Θεσσαλονίκης - Στο ΣΤΕ η υπόθεση

Ομόφωνα ενεκρίθη, από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρίαση που ξεκίνησε αργά το απόγευμα της Τετάρτης και ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη η μελέτη προσωρινής απόσπασης και επανατοποθέτησης αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στον σταθμό «Βενιζέλου» του μετρό της Θεσσαλονίκης.

«Η βασική απόφαση για την απόσπαση των αρχαιοτήτων ελήφθη μετά από γνωμοδότηση του ΚΑΣ τον περασμένο Δεκέμβριο. Στις 18 Δεκεμβρίου γνωμοδότησε επί της αρχής το ΚΑΣ. Ένας από τους όρους της απόφασης ήταν να κατατεθεί από την Αττικό Μετρό η μελέτη της απόσπασης και της επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων. Δηλαδή τα αρχαία θα σηκωθούν, θα γίνουν οι εργασίες κατασκευής του μετρό και θα επανατοποθετηθούν. Αυτή η μελέτη απασχόλησε το ΚΑΣ στη χτεσινή του συνεδρίαση, το οποίο και ομόφωνα γνωμοδότησε υπέρ της μελέτης», δήλωσε η υπουργόςΠολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη, σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Mega, τονίζοντας ωστόσο ότι τώρα «θα πρέπει να περιμένουμε και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Στο ΣτΕ έχουν καταθέσει αίτηση ακύρωσης της απόφασης απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στον σταθμό «Βενιζέλου», ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, επίσης η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία, καθώς και η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η δικάσιμος έχει οριστεί για τις 6 Νοεμβρίου.

«Όταν ένα θέμα έχει παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη οφείλουμε να αναμένουμε, συγχρόνως όμως, επειδή το μετρό είναι ένα ζωτικό θέμα για τη Θεσσαλονίκη, πρέπει να προχωρήσουμε εμείς κατά αρμοδιότητα τις δικές μας διαδικασίες, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό, ότι το ΚΑΣ ομόφωνα, 16 άτομα, γνωμοδότησαν υπέρ της έγκρισης της μελέτης» υπογράμμισε η κυρία Μενδώνη.

Σημειώνεται ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΑΣ υπήρξε παρέμβαση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, που μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η υποβληθείσα μελέτη «στον βαθμό που ήταν δυνατό να διαβαστεί μέσα σε ελάχιστες ώρες από την ώρα που επεδόθη στους ενδιαφερόμενους φορείς με εισαγγελική παραγγελία -αφού το ΥΠΠΟΑ δεν θέλησε να την δώσει- παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά προμελέτης», ενώ «δεν παρουσιάζει χαρακτηριστικά ακρίβειας».