Μετά τον Γράμμο, ο Τσίπρας ανακαλύπτει και τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό - Free Sunday
Μετά τον Γράμμο, ο Τσίπρας ανακαλύπτει και τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό

Μετά τον Γράμμο, ο Τσίπρας ανακαλύπτει και τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό

Η διαπίστωση ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει τον έλεγχο», η οποία συνοδεύεται από την πρόβλεψη ότι «έχει αρχίσει να αποσταθεροποιείται», δεν προκαλεί πλέον έκπληξη όταν χρησιμοποιείται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, διότι από πέρυσι τον Σεπτέμβριο επαναλαμβάνεται πεισματικά σε διάφορες παρόμοιες εκδοχές.

«Το μέγεθος όμως της αναξιοπιστίας και της υποκρισίας της νέας κυβέρνησης αναδεικνύεται πιο περίτρανα στην υπόθεση του νέου γ.γ. του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη» έλεγε ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του στη ΔΕΘ το 2019, μόλις δύο μήνες μετά τις εκλογές.

Προφανώς, από τη στιγμή που το μέγεθος είχε αναδειχθεί σε δύο μήνες, η κλιμάκωση της ρητορείας γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Όμως η επαναφορά από τον κ. Τσίπρα της επαπειλούμενης κατάρρευσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη τις τελευταίες μέρες δεν εντάσσεται στην όξυνση της κριτικής του απέναντι στον πρωθυπουργό αλλά στην προσπάθειά του να αναγκάσει σε σιωπή μια αμφισβήτησή του στο εσωτερικό του κόμματός του.

Κύριος, αν όχι μοναδικός, εκφραστής της αμφισβήτησης, η οποία εμφανώς ενοχλεί τον κ. Τσίπρα, είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, οι δημόσιες διαφοροποιήσεις του οποίου σε θέματα ύφους της εξουσίας οδηγούν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια να τον εκθέσει πολιτικά και να τον ελέγξει πειθαρχικά.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, η κεντρική πολιτική άποψη του κ. Τσίπρα είναι ότι οι διαφοροποιήσεις «δίνουν πάτημα στη ΝΔ», δηλαδή η διαφωνία εξυπηρετεί τον πολιτικό αντίπαλο, τις εσωτερικές διαφοροποιήσεις στον οποίο αναδεικνύουν καθημερινά τα φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα.

Σε ό,τι αφορά το πειθαρχικό μέρος της υπόθεσης, ο πρόεδρος του κόμματος προσανατολίζεται στη συγκρότηση ενός οργάνου το οποίο θα έχει πειθαρχικές αρμοδιότητες και θα αποτελείται από τέσσερα στελέχη του κόμματος της απόλυτης προσωπικής του επιλογής και συγκεκριμένα:

  • τον γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Τζανακόπουλο, που προτάθηκε από τον ίδιο,
  • τη γραμματέα της Κ.Ο., Όλγα Γεροβασίλη, που ορίστηκε από τον ίδιο,
  • τον εκπρόσωπο Τύπου, Νάσο Ηλιόπουλο, που ορίστηκε από τον ίδιο,
  • τον διευθυντή της Κ.Ο., Θανάση Θεοχαρόπουλο, που διορίστηκε από τον ίδιο.

«Πάντως σ’ εμάς, ακόμη και ο Παγορόπουλος εκλεγόταν» σχολίαζαν παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενα στον ιστορικό, επί Ανδρέα Παπανδρέου, πρόεδρο του Πειθαρχικού Συμβουλίου του κόμματος, ο οποίος είχε θέσει εκτός κόμματος επίλεκτα στελέχη που με τη στάση τους είχαν ενοχλήσει τον πρόεδρο.

 

Με το βλέμμα στον Λένιν

Ουσιαστικά, ο κ. Τσίπρας με τον τρόπο που προσέγγισε το θέμα επαναφέρει σε ισχύ στον ΣΥΡΙΖΑ λογικές δημοκρατικού συγκεντρωτισμού που η ανανεωτική Αριστερά είχε απορρίψει από εποχής ΚΚΕ εσωτ., καθώς θέλει να πάρει «οργανωτικά και πολιτικά μέτρα» ώστε «η διαφορετική άποψη να κατατίθεται στα συλλογικά όργανα και να αποφασίζουμε συλλογικά».

«Το κόμμα, όπως λέει ο Λένιν, δεν είναι οικογενειακός όμιλος, απαιτείται ενιαίο καθοδηγητικό κέντρο, παράλληλα με την πειθαρχία, συλλογικότητα στην καθοδήγηση και γενικά συλλογικό πνεύμα» έγραφε ο «Ριζοσπάστης» στις 22 Αυγούστου 2000 σε διαχρονικό άρθρο για τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό, όπως προκύπτει από το σημερινό πρόβλημα του πρώην πρωθυπουργού απέναντι στον πρώην υπουργό του: «Ένα ζήτημα που πρέπει μόνιμα να απασχολεί είναι το πως αναζητούμε τον καλύτερο και πιο αποτελεσματικό “χειρισμό” του κομματικού μέλους που δεν κατανοεί ή παραβιάζει αρχές και κανόνες λειτουργίας» ανέφερε το άρθρο.

Στη συγκεκριμένη περίσταση, το πρόβλημα του κ. Τσίπρα είναι ότι ο κ. Τσακαλώτος «δεν κατανοεί ή παραβιάζει αρχές και κανόνες λειτουργίας» και φέρεται να υποστηρίζει ότι «μπορεί να λέει δημοσίως τη γνώμη του ακόμη και αν διαφωνεί».

Πολιτικοί του φίλοι, δε, επισημαίνουν ότι ο πρώην υπουργός δεν διαφώνησε με μια συλλογική απόφαση αλλά με τον τρόπο εκφοράς του λόγου του κ. Τσίπρα. Πολύ δε περισσότερο που ο κ. Τσίπρας, εκφράζοντας την ενόχλησή του για τη διαφωνία του κ. Τσακαλώτου με τον χαρακτηρισμό «πολιτικός απατεώνας» για τον κ. Μητσοτάκη, απέφυγε να τον επαναλάβει: «Είναι υπαρκτή η πολιτική “απάτη” της ΝΔ και αυτή καταγράφεται από την κοινωνία» φέρεται να είπε στα κομματικά όργανα ο πρώην πρωθυπουργός.

Ουσιαστικά, ο κ. Τσίπρας θέλει να διατάξει τον κομματικό στρατό θέτοντας ως ιδεολογικό πλαίσιο τον «αντιμητσοτακισμό», δηλαδή το «όχι» σε κάθε «ναι» της κυβέρνησης, όμως αυτό δίνει τη δυνατότητα να εκφράζονται απόψεις όπως της βουλευτού Πέλλας, Θεοδώρας Τζάκρη, που αποκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη «απάτριδα διεθνιστή», προκαλώντας την οργή του τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ που αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερό.

Είναι προφανές ότι η ακραία λεκτικά αντιμετώπιση του νυν πρωθυπουργού δεν μπορεί να αποτελέσει το πλαίσιο της συνοχής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως αποκάλυψε ο στενός πολιτικός υποστηρικτής του κ. Τσίπρα, Χρήστος Σπίρτζης, έχει βαθιές εσωτερικές ρωγμές.

«Σε όλα τα κόμματα πρέπει και οφείλουμε τα στελέχη, όταν υπάρχουν διαφωνίες, να συζητάμε με τα όργανα, όχι μέσω Facebook. Αν το κάναμε όλοι αυτό, γι’ αυτά που διαφωνούσαμε με τον Τσακαλώτο, εκεί να βλέπατε».

Λίγο αργότερα, ένας άλλος πολιτικός υπερασπιστής του κ. Τσίπρα και πολιτικός φίλος του κ. Σπίρτζη, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, επέλεγε ως συνήθως το Facebook για να εκφράσει, στο γνώριμο ύφος του, τη διαφωνία του με αυτούς οι οποίοι είχαν ενοχληθεί απ’ όσα είχε πει η κ. Τζάκρη.

 

Λίστα ΣΥΡΙΖΑ

Σε κάθε περίπτωση, το tvxs.gr, το οποίο φιλοξένησε την αποστροφή Τσακαλώτου για τον χαρακτηρισμό «πολιτικός απατεώνας», εξαιρέθηκε από τις ερωτήσεις στον κ. Τσίπρα στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα η διεύθυνση του ιστοτόπου, ιδρυτής του οποίου είναι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, να καταγγέλλει το θεσμικό περιβάλλον Τσίπρα, ότι έφτιαξε μια λίστα ΣΥΡΙΖΑ, στη λογική της «λίστας Πέτσα».

Πάντως, στον ΣΥΡΙΖΑ κυκλοφορεί μια ιστορία, σύμφωνα με την οποία, σε ταξίδι στις Βρυξέλλες προ κορονοϊού, όταν παρουσία ευρωβουλευτών και άλλων στελεχών ο κ. Τσακαλώτος ρωτήθηκε αν θα ενδιαφερόταν για τη διαδοχή Τσίπρα, εφόσον προέκυπτε τέτοιο θέμα, ο πρώην υπουργός είπε «όχι» και αντιπρότεινε σε μια τέτοια περίπτωση «να βγει μπροστά η Έφη», δείχνοντας την επίσης παρούσα Έφη Αχτσιόγλου.

Λίγες μέρες πριν, η «Έφη» δεν είπε «όχι» όταν ο κ. Τσίπρας τής πρότεινε να αντικαταστήσει τον κ. Τσακαλώτο, ως τομεάρχης Οικονομικών.

Μένει να αποδειχθεί κατά πόσο ένας τόσο ετερόκλητος συνασπισμός μπορεί να επιβιώσει στην προοπτική μας εξουσίας που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να απέχει πολύ.