Η πρώτη ηχηρή μετεκλογική αποχώρηση από την καθοδήγηση του ΣΥΡΙΖΑ - Free Sunday
Η πρώτη ηχηρή μετεκλογική αποχώρηση από την καθοδήγηση του ΣΥΡΙΖΑ

Η πρώτη ηχηρή μετεκλογική αποχώρηση από την καθοδήγηση του ΣΥΡΙΖΑ

Την παραίτηση του από την Κεντρική Επιτροπή και άλλα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε, ο πρώην υπ. Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, μιλώντας σήμερα στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

«Το κόμμα, ο τρόπος που οργανώνεται από εδώ και πέρα και οι πολιτικές που εκπονούνται, είναι μια εσωκομματική πάλη που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων, του λαού και της κοινωνίας», είπε ο κ.Κοντονής, ο οποίος έκανε γνωστό ότι έχει ενημερώσει ήδη τον πρόεδρο του κόμματος.

«Μόνο τον σύντροφο πρόεδρο έχω ενημερώσει», ανέφερε.

«Δεν θέλω να αναλάβω εγώ αυτές τις ευθύνες, οι οποίες προκύπτουν και κάνω έκκληση στα μέλη του κόμματος, να μην ενδώσουν σε μια πορεία μηχανισμών προς το συνέδριο», είπε ο Σταύρος Κοντονής, αφήνοντας αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και των εσωκομματικών του αντιπάλων και διευκρινίζοντας οτι παραμένει μέλος του κόμματος καθώς, όπως είπε «είναι άλλο το κόμμα και άλλο τα καθοδηγητικά όργανα».

Αναδρομικές αποστάσεις για τις προβλέψεις του ποινικού κώδικα

«Διαφωνούσα σε αρκετά σημεία με τον νέο ποινικό κώδικα, ο οποίος κατά 70% είναι μια θετική μεταρρύθμιση. Εγώ είχα εκφράσει την διαφωνία μουκαι είχα πει δημοσίως ότι αυτό το νομοθέτημα εκθέτει την Κυβέρνηση, καθώς ορισμένες παράμετροι του έχουν να κάνουν και με αποφάσεις, όπως η χθεσινή για την Χρυσή Αυγή. Αυτό όχι μόνο το είχα σκεφθεί εγώ, αλλά υπήρχε και σχετική αρθρογραφία», είπε ο κ. Κοντονής, ο οποίος απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση και αντικαταστάθηκε στο Υπ. Δικαιοσύνης από τον Μιχάλη Καλογήρου.

Όπως επεσήμανε, «η ποινική μεταχείριση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης είναι ίδια με τους μέλους και εγώ αυτό το θεωρώ προβληματικό. Με τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα δεν υπάρχει πλέον στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και αυτό είναι κάτι που επίσης το είχα αναφέρει, έχοντας στο μυαλό μου και την δίκη για την Χρυσή Αυγή». 

«Εγώ δεν πιστεύω ότι οι αλλαγές έγιναν για να πέσουν στα χαμηλά», τόνισε ο κ. Κοντονής. Επισήμανε δε ότι τους ποινικές κώδικες δεν τους έφτιαξε η κυβέρνηση αλλά η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, «αλλά την πολιτική ευθύνη για εισαγωγή προς συζήτηση των κωδίκων την έχει η εκάστοτε κυβέρνηση», πρόσθεσε. Εγώ λέω ότι επειδή είχα διαπιστώσει προβλήματα είχα πει ότι αν δεν γίνουν αλλαγές από την επιτροπή δεν είναι δυνατόν να το εισάγει η κυβέρνηση στη βουλή για συζήτηση».