Προς την τελική απόφαση για ποινές και αναστολές η δίκη της Χρυσής Αυγής - Free Sunday
Προς την τελική απόφαση για ποινές και αναστολές η δίκη της Χρυσής Αυγής

Προς την τελική απόφαση για ποινές και αναστολές η δίκη της Χρυσής Αυγής

Στις 11 το πρωί, σήμερα Παρασκευή επαναλαμβάνεται η συνεδρίασή του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που δικάζει την υπόθεση της Χρυσής Αυγης.

Στη συνεδρίαση θα συνεχιστούν οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά που ζητούν οι κατηγορούμενοι.

Χθες η εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε να δοθεί μία ελαφρυντική περίσταση που αφορά μη συμμετοχή μέλους σε κακουργηματική πράξη εγκληματικής οργάνωσης, ερμηνεύοντας τη διάταξη 187 του ποινικού κώδικα παράγραφος 6.

Η εισαγγελική πρόταση δεν αφορούσε την διευθυντική ομάδα αλλά μόνο όσους κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη και δεν έχουν τελέσει ή δεν βαρύνονται με κακουργηματική πράξη που σχετίζεται με αυτήν.

«Η Επιτροπή Παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα που έχουμε συστήσει, επεξεργάζεται ήδη προτάσεις και σύντομα θα τις φέρουμε στην Βουλή για να αντιμετωπίσουμε τα θέματα που αφορούν εγκληματικές οργανώσεις», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης απέρριψε ως αντισυνταγματικές τις τροπολογίες που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ, καθώς στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων δεν μπορεί να γίνει στον εκλογικό νόμο εάν δεν υπάρχει αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

Με δηλώσεις έξω από το Εφετείο, και ενώ συνεχιζόταν η διαδικασία, ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Κώστας Παπαδάκης, αναφέρθηκε στο θέμα των ελαφρυντικών που διεκδικούν οι συνήγοροι υπεράσπισης.

«Η ελαφρυντική περίσταση της μη τέλεσης αξιόποινων πράξεων που αναφέρεται στο άρθρο 187 παράγραφος 6 του παλιού Ποινικού Κώδικα που επικαλούνται οι υπερασπιστές, εφαρμόζεται όταν η μη τέλεση εγκληματικών πράξεων αφορά την εγκληματική οργάνωση και όχι όταν μια εγκληματική οργάνωση στην οποία έχει καταδικαστεί κάποιος για ένταξη, έχει τελέσει εγκληματικές πράξεις αλλά δεν έχει τελέσει ο ίδιος. Αυτό προκύπτει ευθέως, τόσο από την εισηγητική έκθεση του νόμου, όσο και από ένα βιβλίο, το σύγγραμμα «Ασφάλεια και Ελευθερία» του Ιωάννη Μανωλεδάκη, το οποίο έκαναν σημαία στις αγορεύσεις τους πριν οι συνήγοροι υπεράσπισης, αλλά τώρα το ξέχασαν, διότι αυτά τα οποία γράφει είναι αντίθετα με αυτά τα οποία υποστηρίζουν», ανέφερε ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής.

Νωρίτερα, σε άλλες δηλώσεις του ο Κώστας Παπαδάκης διαπίστωσε ότι «ο νέος ποινικός κώδικας έχει πράγματι καταργήσει την παρεπόμενη ποινή της στερήσεως των πολιτικών δικαιωμάτων» αλλά, όπως τόνισε ο ίδιος, δεν υφίσταται «αδιέξοδο» και «δεν είναι αδύνατη η αντιμετώπιση» με την προσθήκη του ασυμβίβαστου μέσω της αλλαγής της εκλογικής νομοθεσίας.