Διαγραφές, διαρροές και προβλήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ στη δικαιοσύνη - Free Sunday
Διαγραφές, διαρροές και προβλήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ στη δικαιοσύνη

Διαγραφές, διαρροές και προβλήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ στη δικαιοσύνη

Στη διαγραφή του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης των κυβερνήσεων Τσίπρα, Σταύρου Κοντονή προχώρησε χργα χθες το βράδυ, ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την παρέμβαση του για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, η οποία ολοκληρώθηκε προχθές στο Εφετειο.

Ο πρώην υπουργός είχε υποστηρίξει πως επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ δρομολογήθηκαν αλλαγέ με τις οποίες ο ίδιος είχε διαφ, ώστε «η ποινική μεταχείριση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης είναι ίδια με του μέλους και εγώ αυτό το θεωρώ προβληματικό», προσθέτοντας παράλληλα πως «με τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα δεν υπάρχει πλέον στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και αυτό είναι κάτι που επίσης το είχα αναφέρει, έχοντας στο μυαλό μου και την δίκη για την Χρυσή Αυγή».

«Οι δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή, που υιοθετούν την προπαγάνδα και τα fake news της Νέας Δημοκρατίας, είναι απαράδεκτες και αντικειμενικά εξυπηρετούν πολιτικά συμφέροντα εχθρικά προς την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία» είχε απαντήσει το Γραφείο Τύπου του κόμματος, σε μια ανακοίνωση στην οποία ο πρώην υπουργός καταλόγισε συκοφαντία και σταλινισμό, μιλώντας για "ανεπίπτεπτα λάθη". Λίγο αργότερα ήλθε η ανακοίνωση της διαγραφής του.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαγραφή έχει ως εξής:

Ο Σταύρος Κοντονής παραμένει απαρέγκλιτα, σύμφωνα με δήλωσή του, "κομμουνιστής στην ανανεωτική Αριστερά". Προφανώς κανένας δεν μπορεί να του αφαιρέσει αυτό το δικαίωμα.

«Το δικαίωμα όμως να είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το απεμπόλησε ο ίδιος από τη στιγμή που αποφάσισε να στραφεί κατά του κόμματος του όχι μόνο με ανυπόστατες κατηγορίες για τον ποινικό κώδικα που εκ των πραγμάτων ευνοούν την προπαγάνδα και τα fake news της ΝΔ, αλλά και με απαράδεκτους, συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς για συντρόφους του. Επέλεξε με την στάση του να προσπαθήσει να αμαυρώσει μια τεράστια λαϊκή νίκη ενάντια στην εγκληματική δράση των νεοναζί.

Ο καθείς και οι επιλογές του».

Η πρώτη απάντηση Κοντονή

 

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης να συνδέσει την παραίτησή μου από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, με υπαρκτές και σοβαρές ενστάσεις που είχα και διατηρώ, για τον τρόπο ψήφισης και το περιεχόμενο διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα, αποτελεί ευθεία διαστρέβλωση των λεγομένων μου, κατά τη συνήθη πρακτική της ΝΔ.


Για πολλοστή φορά τονίζω, ότι η παραίτησή μου υποβλήθηκε στον Πρόεδρο του κόμματος προ τριημέρου και σχετίζεται αποκλειστικά με την καταστροφική εσωστρέφεια, τις ομαδοποιήσεις, τους εσωτερικούς μηχανισμούς και τις δημόσιες αντεγκλήσεις στελεχών του κόμματος εν όψει του συνεδρίου και άλλων σοβαρών εσωκομματικών προβλημάτων τα οποία σε μόνιμη βάση συγκροτούν την πλέον αρνητική εικόνα για το κόμμα και την προοδευτική παράταξη.


Τη στιγμή μάλιστα που απέναντί μας υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία έχει αποτύχει στη διαχείριση σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων.

Επαναλαμβάνω όμως για μια ακόμη φορά, ότι απαράδεκτες διατάξεις στο νέο Ποινικό Κώδικα, όπως η κατάργηση της παρεπόμενης ποινής στερήσεως πολιτικών δικαιωμάτων και η μετατροπή του αδικήματος της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα ήταν σοβαρά και ανεπίτρεπτα λάθη.

Χαίρομαι γιατί πληροφορήθηκα ότι με πρωτοβουλία της κοινοβουλευτικής ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα κατατεθεί τροπολογία επαναφοράς των καταργημένων διατάξεων και ελπίζω να τύχει της στήριξης όλων των δημοκρατικών κομμάτων.Τέλος, επιστρέφω αυτούσια στους εκδότες της, την ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ως μνημείο συκοφαντίας και σταλινισμού και απαξιώ να την σχολιάσω».


Ο προκάτοχος του κ. Κοντονή στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος σε δήλωση του είχε πει ότι έχει δίκαιο ο Κοντρονής αλλά λίγο αργότερα διευκρίνισε τις δηλώσεις του με νέα ανακοίνωσή του, την οποία διένειμε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και στην οποία διαπίστωνε διαστρέβλωση ώστε ναπληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ:


«Για πολλοστή φορά από μια τοποθέτησή μου απομονώνεται μια φράση και αναπαράγεται με τίτλους που διαστρεβλώνουν το μήνυμα, ώστε να πλήττονται ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ομιλών. Η επόμενη ακριβώς φράση της επίμαχης δήλωσής μου σε ραδιοφωνικό σταθμό, δικαιολογεί την προώθηση του Ποινικού Κώδικα. Προσθέτω ρητά ότι και σήμερα, αντίθετα με τον Σταύρο Κοντονή, θα συμφωνούσα με την ανάγκη ψήφισης του νέου Κώδικα» επισήμανε στη διευκρινιστική του δήλωση ο κ. Παρασκευόπουλος, καταλήγοντας «φυσικά διαφωνώ και με την επιλογή του Σταύρου Κοντονή να θέσει το ζήτημα τη στιγμή, που θα έπρεπε να συζητάμε για την ιστορική σημασία του χαρακτηρισμού της Χ.Α. ως εγκληματικής οργάνωσης».

Οι παραπάνω γραπτές εξηγήσεις είχαν ως αποτέλεσμα ο πρώην υπουργός να αποφύγει την ενεργοποίηση των καταστατικών διαδικασιών, δηλαδή την κλήση σε «απολογία» από τον Γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Τζανακόπουλο και την Γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη.