Η επικίνδυνη σχέση ΣΥΡΙΖΑ - Χρυσής Αυγής - Free Sunday
Η επικίνδυνη σχέση ΣΥΡΙΖΑ - Χρυσής Αυγής

Η επικίνδυνη σχέση ΣΥΡΙΖΑ - Χρυσής Αυγής

Σε μια αναδρομική επιβεβαίωση της υπόγειας διαδρομής που συνέδεε τον ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή προχώρησε το γραφείο Τύπου του κόμματος, σχολιάζοντας όσα αποκάλυψε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής παραιτούμενος από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, όσα είπε ο κ. Κοντονής «αντικειμενικά εξυπηρετούν πολιτικά συμφέροντα εχθρικά προς την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία».

Από την ανακοίνωση συνάγεται ότι αυτά που κατήγγειλε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης για την εύνοια στη Χρυσή Αυγή που επεδείκνυε η κυβέρνηση Τσίπρα εξυπηρετούσαν τα στρατηγικά συμφέροντα του ΣΥΡΙΖΑ, τη διατήρηση δηλαδή ενός τουλάχιστον πολιτικού πόλου στα δεξιά της ΝΔ.

Η πολιτική σύμπτωση του ριζοσπαστικής Αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ, και της ριζοσπαστικής Ακροδεξιάς, της Χρυσής Αυγής, ανάγεται στο μακρινό 2011, αμέσως μετά τα μνημόνια, όταν η μεν πρώτη ήταν περιθωριακή κοινοβουλευτική δύναμη με ποσοστά της τάξης του 3,5% και η δεύτερη περιθωριακή πολιτική δύναμη που καταγραφόταν κάτω από τη μονάδα.

Στην πλατεία Συντάγματος των «αγανακτισμένων» του αντιμνημονιακού αγώνα συνυπήρχαν χωρίς εσωτερικές αντιπαραθέσεις, οι μεν στο επάνω μέρος, οι δε στο κάτω.

Περίπου την ίδια περίοδο, τον Οκτώβριο του 2011, όταν διακόπηκε η παρέλαση για την εθνική επέτειο στη Θεσσαλονίκη μετά την εισβολή των συγκεντρωμένων, τα φώτα της δημοσιότητας κέρδισε ο τότε βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, όμως ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, έλεγε ότι αυτοί που του επιτέθηκαν τον χαρακτήριζαν «προδότη», φρασεολογία που παρέπεμπε ευθέως στο ιδεολογικό περίγραμμα της Χρυσής Αυγής.

Μετά τις εκλογές του 2012 και τον σχηματισμό της κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου το κύριο ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η αποτροπή της ολοκλήρωσης της θητείας της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, ήταν κρίσιμη η προεδρική εκλογή του 2014, η επίτευξη της οποίας θα έδινε αέρα περίπου δύο χρόνων στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η δολοφονία Φύσσα και η κίνηση των διώξεων κατά της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, το φθινόπωρο του 2013, δημιούργησε στον ΣΥΡΙΖΑ ανησυχία για τις κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, σε σημείο την άνοιξη του 2014 ο τότε γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, να καταγγείλει στη Βουλή κυβερνητικές μεθοδεύσεις με σκοπό την κήρυξη του κόμματος ως παράνομου.

Η ανησυχία του κ. Βούτση απέδωσε πολιτικά αποτελέσματα, καθώς η κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής αποφάσισε να μην υπερψηφίσει την υποψηφιότητα Δήμα, με αποτέλεσμα η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές, τις οποίες ήταν απίθανο να μην κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής εξέφραζε ανοιχτά την προτίμησή της να μη συνεχίσει η κυβέρνηση Σαμαρά.

Λίγους μήνες αργότερα, τον Απρίλιο του 2015, όταν επρόκειτο να αρχίσει η δίκη, η οποία ολοκληρώθηκε αυτή την εβδομάδα, χρειάστηκε πολύς χρόνος και πολλές διαπραγματεύσεις, στις οποίες αναμείχθηκε και ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, ώστε να βρεθεί η κατάλληλη αίθουσα για τη διεξαγωγή της.

Στο τέλος του Ιουνίου κι ενώ η αίθουσα δεν είχε βρεθεί ακόμη, η Χρυσή Αυγή συμπλήρωσε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην απόφαση για την προκήρυξη του δημοψηφίσματος και ο Νίκος Μιχαλολιάκος κατέστησε σαφές ότι «η Χρυσή Αυγή ψηφίζει “όχι”», άρα συμμετείχε στη διαμόρφωση της πλειοψηφίας του 61%, τη βούληση της οποίας ο κ. Τσίπρας διέσυρε υπογράφοντας το δικό του μνημόνιο.

Έναν χρόνο αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2016, ο τότε υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από την Επιτροπή Άμυνας της Βουλής επισκέφθηκε το Καστελόριζο. Σε όλες τις φωτογραφίες δίπλα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μόνο ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, καθώς τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης αρνήθηκαν να συμμετάσχουν. Αυτό δεν εμπόδισε τον κ. Καμμένο να πει ότι «το μήνυμα ομοψυχίας του ελληνικού λαού ενδυναμώνει ακόμη περισσότερο το υψηλό ηθικό των ενόπλων δυνάμεων».

Την ίδια περίοδο ο τότε πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, έλεγε ότι σε ό,τι αφορά στον εκλογικό νόμο που προβλέπει την καθιέρωση της απλής αναλογικής, δεν υπάρχουν μη ευπρόσδεκτες ψήφοι.

Όμως η απαιτούμενη πλειοψηφία για να ισχύσει ο εκλογικός νόμος (200 ψήφοι) ήταν ανέφικτη, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης διέθεταν την αποτρεπτική μειοψηφία, μεγαλύτερη του 1/3, δηλαδή 103 βουλευτές.

Η στάση της Χρυσής Αυγής δεν επηρέαζε και το κόμμα ανακοίνωσε ότι θα καταψήφιζε την πρόταση.

Ήταν η πρώτη αποστασιοποίηση της Χρυσής Αυγής σε στρατηγικού χαρακτήρα επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ήταν ανώδυνη.

Στο τέλος του 2018 ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητούσε ασφαλή θέση για την κ. Βασιλική Θάνου, ώστε σε ενδεχόμενη ήττα να μην κινδυνεύει να απομακρυνθεί. Κατέληξε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, ανεξάρτητη αρχή από την οποία εκτιμούσε ότι δεν θα τολμούσε να την απομακρύνει ο Μητσοτάκης. Προς έκπληξη όλων, την υποψηφιότητα υπερψήφισε η Χρυσή Αυγή, δίνοντας πολιτική πλειοψηφία από τη στενή κυβερνητική και διευκολύνοντάς τη να λέει ότι δεν μπορεί να τη διώξει κανείς.

Την εξήγηση έδωσε ο αρθρογράφος της εφημερίδας «Εμπρός», παραταξιακής εφημερίδας του χώρου, Λ. Πανούσης, ο οποίος έγραψε: «Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, είναι κατηγορούμενη για σοβαρότατο “αδίκημα”, που σηκώνει μέχρι και 20 χρόνια φυλάκιση [εγκληματική οργάνωση]… Αν εσάς σας είχαν τυλίξει στο σιδηρό πλέγμα μιας τέτοιας κατηγορίας… τι θα κάνατε;».

Αυτό το οποίο υπονόησε ο κ. Πανούσης το είπε δυνατά η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ τον Μάρτιο του 2019, όταν ήρθαν στην επικαιρότητα οι νέοι κώδικες.

«Σε μια συγκυρία που διεξάγεται η μεγαλύτερη δίκη της νεότερης ελληνικής ιστορίας, που έχει ως βασικό διακύβευμα τον χαρακτηρισμό της Χρυσής Αυγής ως “εγκληματικής οργάνωσης”, είναι απαράδεκτο ο νέος ποινικός κώδικας να ανοίγει παράθυρα ευνοϊκότερης μεταχείρισης για τα ηγετικά στελέχη της νεοναζιστικής συμμορίας» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία όμως δεν πήρε στα σοβαρά η κυβέρνηση.

Προχθές, από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης μάθαμε ότι δεν ήταν μόνο η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ που είχε εντοπίσει το ζήτημα αλλά και ο ίδιος, που αφήνει να εννοηθεί ότι γι’ αυτόν τον λόγο έχασε την καρέκλα του. Αλλά πόσες φορές είχε ακούσει τον αρχηγό του να μιλά για τη Χρυσή Αυγή στη Βουλή…