Οι κινήσεις Ερντογάν ενοχλούν και επαναφέρουν πρόωρα την Τουρκία στην ατζέντα της ΕΕ - Free Sunday
Οι κινήσεις Ερντογάν ενοχλούν και επαναφέρουν πρόωρα την Τουρκία στην ατζέντα της ΕΕ

Οι κινήσεις Ερντογάν ενοχλούν και επαναφέρουν πρόωρα την Τουρκία στην ατζέντα της ΕΕ

Tο ζήτημα των ευρωτουρκικών σχέσεων μετά τις τελευταίες εξελίξεις εξετάζουν σήμερα δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφή, ςοι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν στο πρόγραμμα του τρέχοντος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος χθές στη Σύνοδο, δήλωσε ότι «η Τουρκία παραμένει συνεπής στην προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της» και κάλεσε την ΕΕ «να δείξει την ίδια συνέπεια στην εφαρμογή των αποφάσεων που έχει ήδη λάβει, ώστε η συμπεριφορά της Τουρκίας να έχει τις ανάλογες συνέπειες».

Το ζήτημα της Τουρκίας επανέρχεται στο τραπέζι «υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Άγκυρας, «απαράδεκτη»

Το τελεσίγραφο που είχε δοθεί στην κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκπνέει τον Δεκέμβριο, όταν θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις στην πράξη.

Για το Brexit, οι 27 εξέφραζαν χθες ανησυχία διότι η πρόοδος που έχει γίνει δεν είναι αρκετή για να υπάρξει συμφωνία.

Για την κλιματική αλλαγή, έπεσε στο τραπέζι η πρόταση για μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου στο 55% μέχρι το 2030, ωστόσο φαίνεται ότι η ΕΕ ακόμη έχει δρόμο ώσπου να ορίσει αυτόν το στόχο.