Η πολιτική μοναξιά του Αλέξη Τσιπρα - Free Sunday
Η πολιτική μοναξιά του Αλέξη Τσιπρα

Η πολιτική μοναξιά του Αλέξη Τσιπρα

Όποιος έμπαινε στον επίσημο ιστότοπο του ΣΥΡΙΖΑ, syriza.gr, στις 15 Οκτωβρίου, έβλεπε πρώτο θέμα μια δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, κάτι το οποίο είναι εύλογο για ένα κόμμα το οποίο έχει δομηθεί γύρω από τον αρχηγό του.

Όμως η δήλωση που στις 15 Οκτωβρίου ήταν πρώτο θέμα είχε γίνει πριν από οκτώ ημέρες και εξακολουθούσε να είναι εκεί επί οκτώ ημέρες. Ήταν η δήλωση που είχε κάνει ο κ. Τσίπρας στις 7 Οκτωβρίου, την ημέρα δηλαδή που εξεδόθη η απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Και αμέσως μετά ακολουθούσε η δεύτερη και η τρίτη είδηση, δύο δηλώσεις, του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσου Ηλιόπουλου, για τον κοινωνικό χρυσαυγιτισμό, και του αναπληρωτή του Στέλιου Καλπάκη, από τις 14 Οκτωβρίου, και μετά, στην τρίτη σειρά, άλλες τρεις αναρτήσεις, οι δύο από τις οποίες αφορούσαν τη Χρυσή Αυγή, μία από τις οποίες ήταν η συνέντευξη του κ. Ηλιόπουλου στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» μία ημέρα νωρίτερα και μία που αφορούσε τη δήλωση του Αντώνη Ρουπακιώτη για τη Χρυσή Αυγή που είχε γίνει τρεις ημέρες νωρίτερα.

Για όσους παρακολουθούν τα πράγματα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ από το πρωί της 8ης Οκτωβρίου, της επομένης από την ανακοίνωση της απόφασης, δείχνει να έχει εμπλακεί σε έναν διαρκή διάλογο με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης των κυβερνήσεων Τσίπρα, Σταύρο Κοντονή, προσπαθώντας να διαψεύδει καθημερινά την αναφορά του στην υπόγεια εύνοια που καταλόγιζε στις διατάξεις των νέων κωδίκων.

Στις 9 Οκτωβρίου ο κ. Τσίπρας είπε ότι τόσα χρόνια τούς ξέπλεναν και τώρα εμφανίζονται ως τιμητές.

Στις 11 Οκτωβρίου ο κ. Βούτσης ζητούσε τεκμηρίωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ανοχή στη Χρυσή Αυγή.

Στις 12 Οκτωβρίου ο κ. Ηλιόπουλος εξέφραζε την ικανοποίησή του διότι με τον νέο ποινικό κώδικα ο δολοφόνος του Π. Φύσσα θα εκτίσει μεγαλύτερη ποινή και ο Αντώνης Ρουπακιώτης ισχυριζόταν ότι ο Αντώνης Σαμαράς τού απαγόρευσε να προχωρήσει ως υπουργός Δικαιοσύνης τον αντιρατσιστικό νόμο.

Στις 13 Οκτωβρίου η Νομαρχιακή Επιτροπή Ζακύνθου του ΣΥΡΙΖΑ αποχαιρετούσε τον Σταύρο Κοντονή, καταλογίζοντάς του ότι διαφοροποιήθηκε την ώρα της χαράς.

Στις 14 Οκτωβρίου ο κ. Ηλιόπουλος διαβεβαίωνε ότι καταρρέει το ψέμα της ΝΔ για τις ποινές της Χρυσής Αυγής.

Είναι προφανές ότι όσα είπε ο κ. Κοντονής έθιγαν προσωπικά τον πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεν διαψεύστηκε ότι υπήρξε κοινωνός των ενστάσεων του επί της Δικαιοσύνης υπουργού του για το περιεχόμενο των κωδίκων.

Σε αυτό το πλαίσιο, αυτό το οποίο προσπάθησε να απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι οι κώδικες δεν ευνοούσαν τη Χρυσή Αυγή, βγάζοντας όμως τελείως από το κάδρο τον πρόεδρο του κόμματος, οι αναφορές του κ. Κοντονή στον οποίο δεν απαντήθηκαν.

 

Η ανεπιτυχής αντεπίθεση

Τη σύγχυση που δημιούργησε στις τάξεις του κόμματος η δήλωση Κοντονή και η απομάκρυνσή του από το κόμμα ενίσχυσε το κενό στο οποίο έπεσε η αντεπίθεση στην οποία πέρασε η «Αυγή», δηλαδή το επίσημο κομματικό όργανο, το οποίο τρεις ημέρες αργότερα, την Κυριακή 11 Οκτωβρίου, δημοσίευσε στο πρωτοσέλιδό της φωτογραφίες των κ.κ. Μητσοτάκη και Σαμαρά με τον τίτλο «Δεν είναι αθώοι».

Η προσπάθεια να μπουν στο κάδρο των ευθυνών για την ανοχή στη Χρυσή Αυγή οι δύο τελευταίοι πρωθυπουργοί της ΝΔ προκάλεσε περισσότερες επιφυλάξεις παρά θετικά σχόλια. Στις πρώτες συμπεριλήφθηκε και η ενόχληση που εξέφρασαν επιφανή στελέχη του χώρου, όπως οι καθηγητές Λιάκος και Χριστόπουλος, αλλά πολιτικά περισσότερο ενδιαφέρον είχε ότι οι υπερασπιστές του δημοσιεύματος δημόσια περιορίστηκαν στον βουλευτή Γιώργο Τσίπρα, ξάδερφο του πρώην πρωθυπουργού, και στο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ζανέτ Τσίπρα, αδερφή του πρώην πρωθυπουργού.

Μάλιστα, η κ. Τσίπρα χρησιμοποίησε την ίδια φράση, «υπάρχουν όρια», που είχε χρησιμοποιήσει για να αναφερθεί στην κριτική του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Αυτή τη φορά το πολιτικό μπλοκ των υποστηρικτών του προέδρου παρέμεινε σιωπηλό.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κ. Τσίπρας είναι ότι δεν υπάρχει αντίπαλος ο οποίος να τον αμφισβητεί μέσα στο κόμμα. Αυτό όμως του δημιουργεί αδυναμία να καταφύγει στη γνωστή τακτική των διλημμάτων, η οποία είχε αποδειχθεί γι’ αυτόν εξαιρετικά αποτελεσματική, όταν την είχε χρησιμοποιήσει κόντρα στον Αλέκο Αλαβάνο το 2009 και στον Φώτη Κουβέλη έναν χρόνο αργότερα.

 

Κοιτώντας την Έφη

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας έχει την απόλυτη ευχέρεια των κινήσεων. Μετά την απόφασή του για τη δημιουργία πειθαρχικού οργάνου στο κόμμα, η οποία δεν πέρασε, παρόμοια τύχη είχε και η πρότασή του για την αύξηση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια «στην Ανατολική Μεσόγειο», η οποία απεσύρθη τόσο σιωπηλά όσο πομπωδώς ανακοινώθηκε, χωρίς καν να διευκρινιστούν τα κενά που εμφανώς είχε τόσο στη γεωγραφική περιγραφή της (στην Ανατολική Μεσόγειο) όσο και στη χρονική (υπό τις παρούσες συνθήκες) και στην πολιτική (χωρίς καμία αναφορά στο casus belli της Τουρκίας).

Παράλληλα, στελέχη του κόμματος δεν απέκλειαν στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής να ζητηθούν εξηγήσεις για τη διαδικασία διαγραφής Κοντονή, η οποία σε πολλούς θύμισε τις διατυπώσεις Παπανδρέου «έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος».

Τη σύγχυση στο κόμμα και την πολιτική μοναξιά του Αλέξη Τσίπρα ήρθαν να επιβεβαιώσουν δύο ακόμη δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών: της MARC, που έδινε προβάδισμα 19,5 μονάδων στη ΝΔ, και της ALCO, που έδινε προβάδισμα 15 μονάδων στη ΝΔ.

Το κύριο συμπέρασμα είναι ότι η ΝΔ διατηρεί τα εκλογικά ποσοστά της (γύρω στο 39%), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει καθηλωμένος στα μετεκλογικά ποσοστά στα οποία βρέθηκε στο τέλος του 2019 (γύρω στο 20%). Και μάλιστα σε δεύτερη συνεχή δημοσκόπηση της MARC το ποσοστό του είναι κάτω από το 20%, ενώ η υπεροχή του πρωθυπουργού έναντι του κ. Τσίπρα παραμένει αναλλοίωτη, αν δεν ενισχύεται.

Παρ’ όλα αυτά, θέμα Τσίπρα στην ηγεσία του κόμματος δεν τίθεται από κανέναν, με τον κ. Τσακαλώτο να δηλώνει ότι ο Αλέξης έχει μέλλον μπροστά του, ακόμη κι αν χάσει τις επόμενες εκλογές.

Άλλωστε μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί σε δημοσκόπηση θέμα αλλαγής αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ και οι μετρήσεις δημοφιλίας των κορυφαίων στελεχών του είναι περιορισμένες. Όμως κάποιες εταιρείες εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο σε επόμενη δημοσκόπηση να θέσουν μια τέτοια ερώτηση, αν και δεν έχουν κατασταλάξει ακόμη ποιους θα μπορούσαν να βάλουν ως πιθανούς διαδόχους. Ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος έχει αυτοαποκλειστεί, λέγοντας ότι ο διάδοχος του κ. Τσίπρα θα είναι νεότερος από αυτόν, μια διατύπωση η οποία φέρεται να παραπέμπει στην Έφη Αχτσιόγλου.

Σύμφωνα με διαρροές από κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια συζήτηση που λέγεται ότι έγινε παρουσία ευρωβουλευτών στις Βρυξέλλες ο κ. Τσακαλώτος είπε δημόσια «σε μια τέτοια περίπτωση, να προχωρήσει η Έφη».

Κάποιοι μάλιστα στον ΣΥΡΙΖΑ θεώρησαν την αντικατάσταση του πρώην υπουργού Οικονομικών από την κ. Αχτσιόγλου στη θέση του τομεάρχη Οικονομίας ως αναδρομικό σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα για εκείνη τη διαρροή. «Της είπε να αντικαταστήσει τον Αλέξη κι εκείνος την έβαλε να αντικαταστήσει τον Ευκλείδη» λένε.

Όμως οι αναλυτές του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγουν στη διαπίστωση ότι το πρόβλημα δεν είναι ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά το πολιτικό προϊόν που προωθεί στην κοινωνία, το οποίο υστερεί σε σχέση με τις προσδοκίες της, και θέτουν το ερώτημα κατά πόσο η κ. Αχτσιόγλου ή οποιοσδήποτε άλλος θα μπορούσε να προωθήσει καλύτερα ένα προϊόν το οποίο δεν υπάρχει. Τα προγράμματα «Μένουμε Όρθιοι» τα έχουν ξεχάσει κι αυτοί που τα έγραψαν και «η καταστροφή που προβλέψαμε δεν ήρθε» λένε, ενώ επισημαίνουν ότι η υποστήριξη στις καταλήψεις έχει καταστήσει επιφυλακτικό απέναντί τους ένα μεγάλο μέρος των μικροαστών, τους οποίους απομακρύνουν, ενώ η μετωπική σύγκρουση με τον Μητσοτάκη δεν δείχνει να επιδρά αρνητικά στην αποδοχή του πρωθυπουργού.

Κάποιοι μάλιστα δεν αποκλείουν ο Κοντονής να ήταν απλώς η αρχή του ξηλώματος ενός πουλόβερ το οποίο προστάτευε τον κ. Τσίπρα. Ο εκ Ζακύνθου πρώην βουλευτής δεν ήταν ο μόνος που υποχρεώθηκε να υποταχθεί σε ένα σύστημα εξουσίας που επί Τσίπρα εκπορευόταν από το Μέγαρο Μαξίμου με ανθρώπους που στερούνταν κοινωνικής αποδοχής. Παράλληλα, παραμένει άγνωστο τι επίδραση θα έχει η αποδυνάμωση του Τσίπρα στην έρευνα για τις δραστηριότητες του κ. Παπαγγελόπουλου ως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, αλλά και στις έρευνες για άλλες δραστηριότητες του κ. Νίκου Παππά, όταν ήταν υπουργός Επικρατείας.

«Αν ο Τσίπρας συνεχίσει σε αυτή την πορεία τα δύο επόμενα χρόνια, δεν είμαι βέβαιος ότι θα είναι αυτός ο αντίπαλος του Μητσοτάκη στις επόμενες εκλογές» έλεγε γνωστός δημοσκόπος, ο οποίος όμως απέφευγε να απαντήσει στο ερώτημα κατά πόσο μπορεί να υπάρξει ΣΥΡΙΖΑ χωρίς Τσίπρα.