Εισαγγελία διαφθοράς (και Τουλουπάκη) τέλος - Free Sunday
Εισαγγελία διαφθοράς (και Τουλουπάκη) τέλος

Εισαγγελία διαφθοράς (και Τουλουπάκη) τέλος

Την ενοποίηση της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος και της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς προβλέπει νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες το βράδυ στην Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας.

Στις δύο αυτές υπό ενοποίηση εισαγγελίες προΐστανται σήμερα οι εισαγγελικοί λειτουργοί Ελένη Τουλουπάκη και Χρήστος Μπαρδάκης, η θητεία των οποίων όπως και των επίκουρων εισαγγελέων όλλά και του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που εποπτεύει σήμερα τις δύο αυτές εισαγγελίες, λήγει αυτοδικαίως με την τοποθέτηση των νέων εισαγγελικών λειτουργών, μετά από απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβούλιου Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης του Αρείου Πάγου.

Στο νομοσχέδιο των 76 άρθρων προβλέπεται ότι μετά την ενοποιήση των δύο επίμαχων εισαγγελιών, θα συσταθεί αυτοτελές Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος στην Εισαγγελία Εφετών, στο οποίο θα αποτελείται από τακτικούς εισαγγελείς και αντεισαγγελείς Εφετών και από επίκουρους εισαγγελείς και αντεισαγγελείς Πρωτοδικών (συνολικά 6), με τριετή θητεία, ενώ θα προΐσταται ο αρχαιότερος εισαγγελέας Εφετών.

Σε βάρος της Ελένης Τουλουπάκη η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έχει ασκήσει ποινική δίωξη, μετά από παραγγελία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Ζαχαρή, που διενήργησε σχετική έρευνα.

Η δίωξη αφορά στους χειρισμούς της εισαγγελέως Διαφθοράς στην υπόθεση της σκευωρίας της Novartis και αφορά τα αδικήματα της κατάχρηση εξουσίας (κακούργημα), παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση, ψευδή βεβαίωση κατ' εξακολούθηση, παραβίαση δικαστικού απορρήτου και παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων (πλημμελήματα).

Η κ. Τουλουπάκη έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Στρασβούργο) με δύο προσφυγές, παραπονούμενη για σοβαρές παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων της.