Με αντι-navtex απαντά η Ελλάδα στην τουρκική navtex για παράταση των ερευνών του Oruc Reis - Free Sunday
Με αντι-navtex απαντά η Ελλάδα στην τουρκική navtex για παράταση των ερευνών του Oruc Reis

Με αντι-navtex απαντά η Ελλάδα στην τουρκική navtex για παράταση των ερευνών του Oruc Reis

Στην έκδοση αντι-Navtex προχώρησε ο σταθμός της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο, με αφορμή τη νέα παράνομη Navtex που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας για έρευνες του Ορούτς Ρέις σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελλόριζο.

Η ελληνική Navtex τονίζει ότι η τουρκική Navtex αφορά «σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» και χαρακτηρίζεται «παράνομη» διότι η περιοχή που εκτείνεται «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα» ενώ υπογραμμίζεται ότι ο σταθμός της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο έχει τη δικαιοδοσία για την έκδοση μηνυμάτων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Η ελληνική Navtex έχει ως εξής:

   ZCZC HA05

   212200 UTC OCT 20 IRAKLEIO STATION NAVWARN 618/20

   KASTELORIZO SEA

   1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX MESSAGE NUMBER FA17-1314/20 IN HELLENIC NAVTEX SERVICE AREA, REFERRING TO UNAUTHORIZED AND

   ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE

   GREEK CONTINENTAL SHELF. IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO

   BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.

   2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX

   MESSAGE NUMBER FA17-1314/20.

   3. CANCEL THIS MESSAGE 272059 UTC OCT 20.

Aργά το βράδυ της Τετάρτης η Τουρκία είχε εκδώσει νέα Navtex , θέτοντας περιοχή ερευνών του Oruc Reis από 24 σημεία στην περιοχή έως τα μεσάνυχτα της 27ης Οκτωβρίου.Η νέα Navtex περιλαμβάνει περιοχές κατά μήκος των τουρκικών ακτών από το ύψος του Καστελόριζου και φτάνει έως τη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ρόδου.

Σε άλλη Navtex που εξέδωσε ο σταθμός της Σμύρνης, αναφέρεται σε αποστρατικοποίηση των Ψάρών, επικαλούμενη τη Συνθήκη της Λωζάνης.