Ο Τσίπρας παίρνει τα αρνητικά μηνύματα από την κοινωνία, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι - Free Sunday
Ο Τσίπρας παίρνει τα αρνητικά μηνύματα από την κοινωνία, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι

Ο Τσίπρας παίρνει τα αρνητικά μηνύματα από την κοινωνία, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι

Αντιμέτωπο με την κατάρρευση της γραμμής «για τις συνέπειες από το δεύτερο κύμα της πανδημίας φταίει ο Μητσοτάκης» έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ η δημοσκόπηση της MRB για το Star, από την οποία προέκυπτε ότι ένας στους δύο πολίτες θεωρεί ότι η χώρα περνά το δεύτερο κύμα καλύτερα από άλλες χώρες και ένας στους τέσσερις ότι το περνά εξίσου δύσκολα.

Πρακτικά, η δημοσκόπηση έδειχνε ότι όλη η φιλολογία που καλλιεργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την οποία το δεύτερο κύμα της πανδημίας επηρεάζει βαθιά τη χώρα επειδή η κυβέρνηση δεν πήρε τα κατάλληλα μέτρα έγκαιρα, είχε συγκινήσει το 20,7% των πολιτών, ποσοστό περίπου ίδιο με αυτό που η δημοσκόπηση έδινε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η δημοσκόπηση δημοσιοποιήθηκε στις 24 Νοεμβρίου, μόλις λίγες ώρες προτού το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με επίσημη ανακοίνωσή του χαρακτηρίσει «εύλογη» την «απόφαση της κυβέρνησης να ενισχύσει με 120 εκατ. ευρώ κρατικής χρηματοδότησης την αεροπορική εταιρεία Aegean» εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας.

Όμως, ανάμεσα στην απόφαση της κυβέρνησης και στην επίσημη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο άλλος ΣΥΡΙΖΑ, της πλήρους και με κάθε ευκαιρία αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, είχε προλάβει να αναδειχθεί:

  • Ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Παππάς, διαπίστωνε «μια επαναλαμβανόμενη στήριξη προς μία εταιρεία».
  • Η αν. τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πέτη Πέρκα, προειδοποιούσε ότι «σε περίπτωση που φαλιρίσει η Aegean, δεν έχουμε καμία εξασφάλιση» και κατέληγε ότι «έχουμε μια κυβέρνηση με πλήρη ταύτιση με τα ιδιωτικά συμφέροντα».
  • Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Νεκτάριος Σαντορινιός έλεγε ότι με τα 120 εκατ. στην Aegean η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι δεν νοιάζεται στο ελάχιστο για το δημόσιο συμφέρον και την αεροναυτιλία της χώρας.

Το πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, ήταν ότι και μετά την επίσημη ανακοίνωση δεν πολλαπλασιάστηκαν οι πιο ήπιες φωνές προσέγγισης της χρηματοδότησης της Aegean, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, από βήματος της Βουλής είπε, κατονομάζοντας την Aegean, «καλώς τη στηρίξατε».

Στην ερώτηση για το θέμα, που υπέγραψαν 52 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα στους οποίους ήταν η γ.γ. της Κ.Ο., Όλγα Γεροβασίλη, αλλά δεν ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο χαρακτηρισμός «εύλογη» δεν επαναλαμβάνεται, ενώ σειρά βουλευτών κινήθηκαν σε συχνότητες που δεν έπιαναν τη ρήση του προέδρου.

  • «Αν κάτι χαρακτηρίζει αυτή την κυβέρνηση, είναι ότι δεν ξεχνάει τους “φίλους” της: τους λίγους, μεγάλους κι εκλεκτούς. Και, για χάρη τους, δεν διστάζει να παραμερίσει ακόμα και την ασφάλεια του επιβατικού κοινού και της χώρας» έλεγε ο βουλευτής Λέσβου Γιάννης Μπουρνούς.
  • «Το κύριο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση δεν είναι οι εργαζόμενοι και η μεσαία τάξη, αλλά οι χρηματοδότες της και οι κολλητοί της. Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα είναι τα 120 εκατ. που δίνει στην ιδιωτική Aegean» είπε ο βουλευτής Γιάννης Μπαλάφας.
  • «Το παν για τη ΝΔ είναι η εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων, να μείνει ευχαριστημένη η Aegean» επανήλθε η κ. Πέρκα.
  • «ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΜΟΥ ΚΕΡΔΗ ΜΟΥ, Η ΖΗΜΙΑ ΜΟΥ ΖΗΜΙΑ ΣΑΣ!!!» έγραφε σε ανάρτησή του στο Facebook, στο γνωστό του ύφος, ο κ. Παύλος Πολάκης, για τον οποίο ανεπίσημα διαρρέεται από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι στον «πάγο».

Σύμφωνα με αυτές τις διαρροές, ο κ. Πολάκης επιβεβαιώνει τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ σε πιο ήπιους τόνους, καθώς φέρεται να είναι πολύ ενοχλημένος και να καταλογίζει στην κομματική ηγεσία ότι έχει χαμηλώσει τους τόνους και δεν κάνει την αντιπολίτευση που πρέπει. Την ίδια άποψη με τον κ. Πολάκη έχει και ο εκδότης τη εφημερίδας «Documento», ο οποίος ισχυρίζεται ότι δεν βρίσκει άνθρωπο να αγαπάει τον καθηγητή Τσιόδρα περισσότερο από τον τομεάρχη Υγείας και πρώην υπουργό, Ανδρέα Ξανθό.

Πέρα από τις αξιολογήσεις του κ. Πολάκη για την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, σοβαρό πλήγμα δέχτηκε και το δεύτερο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση με την απαγόρευση των πορειών για το Πολυτεχνείο έχει ως στόχο να περιστείλει τα συνταγματικώς προβλεπόμενα δικαιώματα των Ελλήνων.

Σκοπός της κυβέρνησης είναι, όταν θα βγούμε από την πανδημία, να βρισκόμαστε μπροστά σε μια κοινωνία ριζικά διαφορετική, με λιγότερα δικαιώματα, κοινωνικά και ατομικά, έλεγε την επομένη των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο ο συνταγματολόγος και τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, όμως στη δημοσκόπηση της Metron Analysis που έγινε για το Mega 71% των πολιτών που ρωτήθηκαν απάντησαν πως κρίνουν θετικά την κυβερνητική απόφαση για απαγόρευση, ενώ 26% απάντησαν πως την κρίνουν αρνητικά.

Ουσιαστικά, δηλαδή, η ενόχληση για την απαγόρευση συγκέντρωνε μικρότερο ποσοστό από το άθροισμα της εκλογικής επιρροής των κομμάτων που την κατήγγειλαν, δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. Όμως η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον δεν συμμερίζεται την άποψη Κατρούγκαλου, καθώς χαρακτηρίζει θετική την απαγόρευση.

Το αποκούμπι των τελευταίων ημερών είναι η προσπάθεια να εκτεθεί η κυβέρνηση με μοχλό την αναφορά του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, ότι αν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ θα είχαμε περισσότερους νεκρούς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι γνωρίζει πώς να αποκομίζει πολιτικά οφέλη από την ανάδειξη τέτοιων δηλώσεων, όμως αυτή τη φορά η ανάδειξή της προϋποθέτει επιστροφή στον τρόπο αντιπαράθεσης με τη ΝΔ ο οποίος δεν απέδωσε στις εκλογές και δεν αποδίδει ούτε μετά τις εκλογές, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις.

Έτσι, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ενέταξαν τη φράση στην πολιτική τους επιχειρηματολογία ήταν εξαιρετικά προσεκτικά και απέφυγαν τη δαιμονοποίηση του υπουργού Επικρατείας, όπως είχαν κάνει με την αναφορά του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Κώστα Καραγκούνη σε ασφαλιστικό Πινοσέτ.

Είναι προφανές ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δέχεται σοβαρές εισηγήσεις να αλλάξει πλεύση και να προσεγγίσει το κεντροαριστερό ακροατήριο Μητσοτάκη με άλλη φρασεολογία και λογική. Όμως ουσιαστικά πρόκειται για παρέμβαση στο πολιτικό DNA του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο δύσκολα μπορεί να τροποποιηθεί. Άλλωστε οι περισσότεροι στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν βέβαιο ότι ο Μητσοτάκης έλεγε την αλήθεια ότι δεν βρήκε στο Μαξίμου τις περίφημες τρεις επιστολές που κατά το πολιτικό ανέκδοτο Τσίπρα κάθε πρωθυπουργός αφήνει στον διάδοχό του. Το πολιτικό DNA του Τσίπρα αρνιόταν να δεχτεί ότι με τη στρατηγική της πόλωσης που ακολουθούσε θα έχανε τις εκλογές.

Γι’ αυτό δεν θα είχε γράψει καμία επιστολή.