Ένα ακόμη βήμα της ΕΕ προς κυρώσεις στην Τουρκία τον Μάρτιο - Free Sunday
Ένα ακόμη βήμα  της ΕΕ προς κυρώσεις στην Τουρκία τον Μάρτιο

Ένα ακόμη βήμα της ΕΕ προς κυρώσεις στην Τουρκία τον Μάρτιο

Στη διεύρυνση του καταλόγου των προσώπων και των οντοτήτων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στην απόφαση να δώσει εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλουν το αργότερο μέχρι το Μάρτιο του 2021 έκθεση για ολόκληρο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, φέρεται να κατέληξε χθες το βράδυ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με τις πληροφορίες από τη σύνοδο κορυφής..

Η έκθεση θα αφορά στην αξιολόγηση των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο πλευρών, δηλαδή της Τελωνειακής Ένωσης και  θα περιλαμβάνει όλα τα εργαλεία και οι επιλογές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Πρόκειται για ένα κείμενο που διαμορφώθηκε ύστερα από έντονες συζητήσεις και διαβουλεύσεις που κράτησαν έως τις πρώτες πρωινές ώρες στις Βρυξέλλες και ελληνικές κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για «ακόμα ένα βήμα που αποτελεί μια ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία ν' αλλάξει συμπεριφορά».

Οι αλλαγές σε σχέση με το προσχέδιο που δεν ικανοποιούσε την Αθήνα και τις οποίες φέρονται να ζήτησαν και αρκετές άλλες χώρες κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε είναι διακριτές και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επιβεβαιώνουν την αρχική εκτίμηση της Αθήνας ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν καταστεί και ευρωπαϊκές.

Η ελληνική πλευρά τονίζει την καταδίκη της Τουρκίας όσον αφορά στις ερευνητικές δραστηριότητες και συγκεκριμένα τη δράση του Oruc Reis, η οποία συνδέεται ευθέως στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου με την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.

Ουσιαστικά, επιβεβαιώνεται με τη ρητή αυτή αναφορά η πάγια θέση της Αθήνας πως η 'Αγκυρα οφείλει να δείξει συνέπεια και συνέχεια προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης, μετά την αποχώρηση του Oruc Reis, ούτως ώστε να επανεκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές.

Επίσης, ότι αποτελεί προϋπόθεση για τη συνέχισή τους η αποχή της Τουρκίας από παράνομες δραστηριότητες, όπως έχει θέσει εξαρχής η ελληνική πλευρά ως όρο σε κάθε σχετική συζήτηση.

«Η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας απέναντι στην ΕΕ και στα κράτη-μέλη της, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, υπήρξε απόλυτη και σαφής», προσθέτουν επ' αυτών οι ίδιες κυβερνητικές πηγές. Σημειώνεται ότι εν συγκρίσει με το αρχικό κείμενο των συμπερασμάτων και οι αναφορές για το Κυπριακό είναι πιο σκληρές κατά της Τουρκίας, καταδικάζοντας αφενός τις παράνομες ενέργειες στα Βαρώσια. Αφετέρου επισημαίνεται η ανάγκη ταχείας επανέναρξης των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για συνολική διευθέτηση.

Οι ίδιες πηγές εξέφραζαν την ικανοποίηση τους για την επίτευξη του στόχου να βελτιωθεί το αρχικό κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου παρά το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα υπάρχουν χώρες που δεν ήθελαν κυρώσεις για την Τουρκία, όπως αποτυπώθηκε στα σημεία του τελικού κειμένου που το εξισορροπούν όπως με τις αναφορές στην ανάγκη της διατήρησης των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Επισημαίνουν ακόμη ότι η αναφορά στο ότι η Τουρκία πρέπει να συνεργαστεί με την Ευρώπη για το μεταναστευτικό ερμηνεύεται ως απόρροια και της παρέμβασης του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, ανέδειξε την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο θέμα και στην την προσπάθειά της να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό.