Η εορταστική αγορά σε διασταυρούμενες πιέσεις - Free Sunday
Η εορταστική αγορά σε διασταυρούμενες πιέσεις

Η εορταστική αγορά σε διασταυρούμενες πιέσεις

Την ισορροπία που θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την υγειονομική ασφάλεια που έχει επιτευχθεί μετά από πέντε εβδομάδες lockdown προσπαθεί να εξασφαλίσει η κυβέρνηση με τις ρυθμίσεις που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και διευκρίνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση βρέθηκε ανάμεσα σε διασταυρούμενες πιέσεις. Από τη μια πλευρά ήταν τα μέλη της επιτροπής των ειδικών, τα οποία, στην προσπάθειά τους να μη χρεωθούν ακόμα μία αποτυχία πρόβλεψης, όπως αυτή της Θεσσαλονίκης, εμφανίστηκαν ιδιαίτερα αυστηρά ως προς την τήρηση των κανόνων.

Όπως ειπώθηκε, μάλιστα, λειτούργησαν ως δικαστές, στη φιλοσοφία ότι κανένας δεν έχασε προτείνοντας ή επιβάλλοντας την πιο αυστηρή δυνατή ποινή.

Έτσι, τα περισσότερα μέλη της επιτροπής, ειδικά όσα έχουν συχνές εμφανίσεις στα μέσα ενημέρωσης, επέδειξαν μια ζηλευτή ομοφωνία ως προς την ανάγκη να συνεχίσουν να εφαρμόζονται τα μέτρα και μετά την Πρωτοχρονιά.

Η δημοσιοποίηση της στάσης τους δημιούργησε αγκυλώσεις στην κυβέρνηση, η οποία από την αρχή της πανδημίας διαβεβαιώνει ότι ακολουθεί τις εισηγήσεις των ειδικών, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζητούσε τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής, τα μέλη της οποίας απολαμβάνουν ευρεία δημοσιότητα αλλά και ασυλία, όταν οι απόψεις τους βρίσκονται σε απόκλιση.

Η κυβέρνηση, όμως, είχε να αντιμετωπίσει και τις πιέσεις κυρίως του λιανεμπορίου, το οποίο αυτή την εποχή αποκτά περίπου το 50% των εσόδων όλης της χρονιάς.

Παράλληλα, βρισκόταν μπροστά στο αδιέξοδο το οποίο δημιούργησαν οι διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, ανάμεσα στις οποίες ξεχώρισε η αδυναμία των εταιρειών διανομής να ανταποκριθούν στις συνθήκες αυξημένης ζήτησης που δημιουργήθηκαν από τις επιχειρήσεις που μπορούσαν ή νόμιζαν ότι μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους με delivery προϊόντων.

Κανένα από τα ελληνικά courier δεν κατάφερε να ανταποκριθεί, με αποτέλεσμα κάποιες εταιρείες, όπως το Jumbo, να προτιμήσουν να κλείσουν και άλλες να ανακαλέσουν από την αναστολή προσωπικό, στο οποίο ανέθεσαν καθήκοντα διανομέα. Τις εταιρείες delivery φαγητών τις είχαν προλάβει τα σουπερμάρκετ, ενώ το delivery που θα μπορούσαν να κάνουν τα ταξί ήταν σε πολύ πρώιμο στάδιο για να μπορέσει να αξιοποιηθεί ως κύρια διαδικασία και όχι ως συμπληρωματική.

Η υποκατάσταση των εταιρειών delivery από τον ίδιο τον πελάτη, η οποία αποκλήθηκε «click-away» και η οποία δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να παραλαμβάνει ο ίδιος προϊόν που έχει προπαραγγελθεί, αντιμετωπίστηκε με επιφυλακτικότητα από κάποιες πλευρές της αγοράς, που ισχυρίστηκαν ότι τέτοια δυνατότητα έχει μόνο το 10% των καταστημάτων.

Πάντως για τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, που ανοίγουν από Δευτέρα, δεν υπήρξαν ενστάσεις, καθώς τουλάχιστον τα δεύτερα είχαν διακομματική στήριξη, που μείωσε τη δημόσια, έστω, έκφραση αντιρρήσεων.

Σε αυτή την κατάσταση, τη μικρότερη πίεση άσκησαν οι ιερείς και οι μητροπολίτες, οι οποίοι, μετά τον θάνατο του μακαριστού επισκόπου Λαγκαδά Ιωάννη και τη νοσηλεία του αρχιεπισκόπου, απείχαν πολύ από τις πιέσεις της Σαρακοστής για άνοιγμα των εκκλησιών.

Αυτή τη φορά ο μόνος ο οποίος άσκησε επιθετική πολιτική ήταν ο Ξάνθης Παντελεήμων, ο οποίος είπε ότι θα ανοίξει τις εκκλησίες, αλλά δεν έχει πει ακόμη αν θα ανοίξει τις εκκλησίες και με περισσότερους από εννέα πιστούς, που προβλέπει η κυβερνητική απόφαση – αν βέβαια βρεθούν παραπάνω από εννέα γενναίοι πιστοί. Γιατί, για παράδειγμα, στην εορτή του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα κανένας δεν διεκδίκησε το δικαίωμά του να εκκλησιαστεί.