Με τα αντισυστημικά «όπλα παρά πόδα» στην παραλία των Λεγραινών - Free Sunday
Με τα αντισυστημικά «όπλα παρά πόδα» στην παραλία των Λεγραινών

Με τα αντισυστημικά «όπλα παρά πόδα» στην παραλία των Λεγραινών

Οι δύο εκδοχές που μπορούν να εξεταστούν είναι είτε ότι ο Τσίπρας ήξερε ότι οι δημοσιογράφοι θα συνεχίσουν την απεργία στα τηλεοπτικά κανάλια είτε ότι η απεργία των δημοσιογράφων δεν είχε καμία σχέση με τη ματαίωση της συνέντευξής του στον Alpha, έλεγε παλιός δημοσιογράφος με αριστερές καταβολές.

Όμως, λίγες ώρες αργότερα και παρά τις παραπομπές του ΣΥΡΙΖΑ στην απεργία των δημοσιογράφων ως λόγο για τον οποίο δεν έγινε η συνέντευξη του κ. Τσίπρα στον τηλεοπτικό σταθμό, η πλάστιγγα έκλινε προς την άλλη εκδοχή.

Οι σχέσεις του πρώην πρωθυπουργού και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης –όπως ο ίδιος επισημαίνει σε εξώδικο που έστειλε– με τον τηλεοπτικό σταθμό είχαν διαρραγεί εξαιτίας μιας δήλωσης ενός δημοσιογράφου στο επάγγελμα, νεοεκλεγέντος βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, του κ. Χρήστου Γιαννούλη, ο οποίος σε αναρτήσεις του εξέφρασε την άποψη ότι η συνέντευξη του πρωθυπουργού στον Alpha ήταν προϊόν συναλλαγής με την κυβέρνηση.

Στη συνέχεια απέσυρε τις αναρτήσεις, στις οποίες αναρωτιόταν αν «η συνέντευξη θα κλείσει με έκδοση τιμολογίου ή απόδειξη παροχής; Χωρίς το ΦΠΑ; Ή με ΦΠΑ; #alphanews #alphatv #Μητσοτάκης», και έδωσε κάτι ασυνάρτητες εξηγήσεις, σύμφωνα με τις οποίες σε καμία περίπτωση δεν υποστήριξε «ότι είναι πληρωμένη συνέντευξη, ούτε ότι ο κ. Σρόιτερ, ο Χατζής, ο Βερύκιος ή οποιοσδήποτε εργαζόμενος χρηματίστηκε ή συναλλάχθηκε γι’ αυτή τη συνέντευξη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχόλιο του κ. Γιαννούλη προκάλεσε την οργή του Alpha, η οποία και αποτυπώθηκε στην απάντηση που έδωσε το κανάλι στον βουλευτή την Πέμπτη, όμως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν διατεθειμένος να κάνει κάτι άλλο πέρα από το ότι υποχρέωσε τον βουλευτή του να κατεβάσει την ανάρτηση. Και, κυρίως, δεν ήθελε να αποδοκιμάσει ένα σχόλιο το οποίο ήταν σε ευθεία συνάρτηση με την καμπάνια του κόμματος για τη λίστα Πέτσα με την οποία εξαγοράστηκε η υποστήριξη προς την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτό ενόχλησε το ίδιο το κανάλι, το οποίο αποτελεί, σε συνεργασία με το Star, περιουσιακό στοιχείο του Ομίλου Βαρδινογιάννη.

Όμως ουσιαστικά δεν επρόκειτο για απροθυμία αλλά για μία συγκεκριμένη πολιτική επιλογή, η οποία εντασσόταν στο πλαίσιο που είχε δημιουργήσει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, ο οποίος στο εξώδικο που είχε στείλει στον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαχρήστο για όσα είχε πει στο Mega για την «εξοχική κατοικία των Λεγραινών» είχε συμπεριλάβει και την ιδιοκτησία του καναλιού, την εταιρεία Alter Ego του κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, που του έδωσε βήμα να τα πει.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, την επομένη μέρα, την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, η «Αυγή» βρήκε χώρο και για άρθρο του κ. Νίκου Παππά, στο οποίο στήριζε την απεργία στα κανάλια, λέγοντας ότι είναι «με τους εργαζόμενους ανεπιφύλακτα».

Ουσιαστικά, δηλαδή, ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής διατηρούσε εν ζωή την προσπάθεια του κ. Γιαννούλη να διαχωρίσει τους εργαζόμενους από την ιδιοκτησία των καναλιών και επιβεβαίωνε άλλες εκτιμήσεις, ότι η 48ωρη απεργία στα τηλεοπτικά κανάλια διευκόλυνε την προσπάθεια Τσίπρα να δημιουργήσει κενό ανάμεσα στην ανάρτηση Γιαννούλη και στην παρουσία του στον Alpha. Ο κ. Παππάς τασσόταν με τους εργαζομένους που απεργούσαν και κατά των ιδιοκτητών των καναλιών. Ο κ. Τσίπρας είχε καταφέρει να διαρρήξει τις σχέσεις του με τα τρία από τα πέντε ιδιωτικά κανάλια εντός ολίγων ωρών.

Η επιστροφή του κ. Τσίπρα στην αντισυστημική ρητορεία κατά των καναλιών και των δημοσιογράφων ήταν σαφής στο πρωτοσέλιδο της «Αυγής» εκείνης της ημέρας, κύριο θέμα στο οποίο ήταν οι «Αθλιότητες στον Άγιο Σάββα».

Κατά μια διαβολική σύμπτωση, διοικήτρια στον Άγιο Σάββα είναι η σύζυγος του κ. Παπαχρήστου, στον οποίο η «Αυγή» αφιέρωσε τρία άρθρα σε μόλις δύο ημέρες, με το ένα από αυτά να έχει την υπογραφή του κ. Θανάση Καρτερού, πρώην διευθυντή του Γραφείου Τύπου του κ. Τσίπρα στο Μαξίμου.

Ο κ. Παπαχρήστος, πάντως, δεν δέχτηκε τον ορυμαγδό των επιθέσεων που προοιωνιζόταν το εξώδικο του κ. Τσίπρα για όσα είχε πει για «το σπίτι των Λεγραινών». Τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κλήθηκαν να σχολιάσουν τα δημοσιεύματα για το συγκεκριμένο θέμα εξέφρασαν την άποψη ότι τέτοια θέματα δεν πρέπει να απασχολούν την πολιτική αντιπαράθεση και παρέπεμψαν στον ίδιο τον κ. Τσίπρα για εξηγήσεις.

Ανάμεσα σε αυτούς και η αδερφή του πρώην πρωθυπουργού, Ζανέτ, η οποία εξέφρασε την πεποίθησή της ότι ο «κ. Γιάννης», ο οποίος μάλλον είναι ο εκδότης της εφημερίδας «Παραπολιτικά», που ανέδειξε το θέμα, θα έχει «την ευπρέπεια, και το θάρρος (γιατί υπάρχουν και τα λεφτόδενδρα), λέμε τώρα, όταν θα δώσει τα στοιχεία» να τα γράψει.

Πάντως κανείς δεν υιοθέτησε την άποψη των υπερβολών, που αδικούν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, και ακόμη και ο κ. Παύλος Πολάκης, ο οποίος επανεμφανίστηκε, περιορίστηκε να πει, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, ότι η ανάδειξη του θέματος «δείχνει τον ΠΑΝΙΚΟ σου, από την πλήρη απώλεια ελέγχου της πανδημίας!».

Την εξαίρεση αποτέλεσε ο κ. Νίκος Καρανίκας, ο οποίος, αφού έβρισε τους δημοσιογράφους, μετά τους επέπληξε, γιατί δεν ήξεραν ότι δεν έχει καμία θεσμική σχέση με τον κ. Τσίπρα από τον Ιούλιο του 2019.

Σε κάθε περίπτωση, η δημοσιοποίηση του μισθωτηρίου από τη μια δημιούργησε περισσότερα ερωτήματα απ’ όσα έλυσε, κυρίως σε ό,τι αφορά το μίσθωμα, από την άλλη εμφάνισε τον κ. Τσίπρα να προσαρμόζεται στην ατζέντα της ΝΔ, η οποία είχε ζητήσει το μισθωτήριο.

Το μεγαλύτερο πλήγμα στο πολιτικό προφίλ που ο κ. Τσίπρας έχει σκιαγραφήσει αλλά αδυνατεί να διαφυλάξει για τον εαυτό του είναι η αποστασιοποίησή του από τις ελίτ. Αυτή έχει διαψευστεί με την εγγραφή των παιδιών του σε ένα από τα πιο ακριβά αν όχι το πιο ακριβό σχολείο της Αθήνας, τις διακοπές του στο κότερο της κ. Παναγοπούλου και τώρα το σπίτι στα Λεγραινά. Και αυτό ήταν το βασικό του αφήγημα στις εξηγήσεις που προσπάθησε να δώσει στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, όταν είπε ότι «το κόμμα των μεγαλοϊδιοκτητών και των υπερχρεωμένων με συνολικά δάνεια πάνω από 20 εκατ. ευρώ κάνουν ερωτήματα για το σπίτι που νοικιάζει ο πολιτικός τους αντίπαλος» και επανήλθε στο «σπίτι του Βολταίρου» και τη «μεσοτοιχία με τον Χριστοφοράκο» στην Τήνο.

Πάντως, τη θολή εικόνα ενίσχυσε και η εσφαλμένη προσέγγιση που το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είχε για τις υποχρεώσεις του βουλευτή, καλώντας τη ΝΔ να δει το μισθωτήριο στο «πόθεν έσχες» του κ. Τσίπρα, ενώ δεν προβλέπεται τέτοια υποχρέωση, καθώς τα μισθωτήρια συμπεριλαμβάνονται στις φορολογικές δηλώσεις, όπως διευκρίνισε η κ. Ζανέτ Τσίπρα, απαντώντας μάλλον στο Γραφείο Τύπου και όχι στη ΝΔ.

«Τον Τσίπρα δεν τον ενδιαφέρει το ακροατήριο που θεωρεί δικαίωμά του να νοικιάζει όποιο σπίτι θέλει, το ακροατήριο του Τσίπρα είναι αυτοί που δεν θέλουν τις ελίτ» έλεγαν παλιοί του σύντροφοι, οι οποίοι έκαναν την εκτίμηση ότι η επιρροή που θα έχει το «σπίτι στα Λεγραινά» στις σχέσεις του πρώην πρωθυπουργού με την ελληνική κοινωνία δεν θα αποτυπωθεί αμέσως, αλλά τους επόμενους μήνες, και αν δεν διορθωθεί το κακό, η αποτύπωση δεν θα είναι θετική για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, που στο θέμα του σπιτιού σιώπησε, εμφανίστηκε βαθιά διχασμένος όταν ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη πρότεινε την παροχή ενός μισθού ως δώρο στους ένστολους της πρώτης γραμμής, αλλά αναγκάστηκε να αποσύρει την πρόταση γιατί δεν περνούσε στο κόμμα.

Τίποτα δεν είναι αυτονόητο, σχολίασε μία από τις σκληρά επικριτικές φωνές της πρότασης Σπίρτζη, η (επίσης) δημοσιογράφος Αννέτα Καββαδία.