Τσιπρας και Κικίλιας εμβολιάζονται σήμερα- από αύριο το υγειονομικό προσωπικό της επαρχίας - Free Sunday
Τσιπρας και Κικίλιας εμβολιάζονται σήμερα- από αύριο το υγειονομικό προσωπικό της επαρχίας

Τσιπρας και Κικίλιας εμβολιάζονται σήμερα- από αύριο το υγειονομικό προσωπικό της επαρχίας

O Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στις 11:45, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας  στις 12:15 και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στις 12:45, θα εμβολιαστούν στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός κατά του κορωνοϊού  σήμερα Δευτέρα.

Παράλληλα αναμένεται να γίνει η διανομή εμβολίων προς τα Νοσοκομεία αναφοράς, στα Πανεπιστημιακά της Λάρισας, της Θεσσαλονίκης (ΑΧΕΠΑ), των Ιωαννίνων και της Πάτρας, έτσι ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων αυτών αύριο Τρίτη 29 Δεκεμβρίου.

Την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου θα εμβολιαστεί ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ενώ στις 4 Ιανουαρίου θα εμβολιαστεί η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά και μέχρι τις 10 Ιανουαρίου οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κατάλογος των κρίσιμων για τη λειτουργία του κράτους και της κυβέρνησης προσώπων που θα εμβολιαστούν τις επόμενες μέρες περιλαμβάνει επιτελικά στελέχη της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης (ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, οι υφυπουργοί παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, και αρμόδιος για το Συντονισμό του κυβερνητικού έργου Ακης Σκέρτσος, οι γενικοί γραμματείς του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, Συντονισμού Θανάσης Κοντογεωργης, και Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων Στέλιος Κουτνατζής) και η ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα έχει ήδη παραλάβει μία μικρή πρώτη παρτίδα 9.750 δόσεων εμβολίων της εταιρείας Pfizer-BioΝTech.

Το χρονοδιάγραμμα παραλαβών από τη Pfizer-BioΝTech έχει ως εξής:

  • Ως τις 30 Δεκεμβρίου θα παραληφθουν 83.850 δόσεις.
  • Ως το τέλος Ιανουαρίου, θα παραληφθούν 429.000 δόσεις
  • Ως το τέλος Φεβρουαρίου θα παραληφθούν άλλες 333.400 δόσεις
  • Ωε το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει 1.265.550 δόσεις.

Στις δόσεις αυτές, αναμένεται να προστεθούν τον Ιανουάριο, από τη στιγμή που θα λάβουν έγκριση, και εμβόλια από την εταιρεία Moderna και την εταιρεία AstraZeneca.

Η πλατφόρμα των ραντεβού για τους εμβολιασμούς του πληθυσμού, με βάση την προτεραιοποίηση της Επιτροπής Εμβολιασμών αναμένεται να ανοίξει στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Ο εμβολιασμός θα γίνεται στα οργανωμένα εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία θα έχουν και γιατρό και νοσηλεύτρια και θα γίνεται υπό ιατρική εποπτεία.

Για τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες, τις ήπιες, έχει προβλεφθεί χρόνος γύρω στα 15 λεπτά και χώρος αναμονής των ατόμων που θα εμβολιαστούν.