ΔΝΤ: Καλύπτει Τόμσεν, παίρνει πίσω τη μείωση χρέους, ζητά ασφάλεια - Free Sunday
ΔΝΤ: Καλύπτει Τόμσεν, παίρνει πίσω τη μείωση χρέους, ζητά ασφάλεια

ΔΝΤ: Καλύπτει Τόμσεν, παίρνει πίσω τη μείωση χρέους, ζητά ασφάλεια

Το ενδεχόμενο να μην επιστρέψει το ΔΝΤ στην Αθήνα για το νέο γύρο των συζητήσεων για την αξιολόγηση που ξεκινά σήμερα, μετά τις διαρροές των διαλόγων των στελεχών του ΔΝΤ στο wikileaks, εξέταζε η γενική διευθύντρια του ΤΑμείου, Κριστίν Λαγκάρτ, όπως προκύπτει απο την απάντηση της στην επιστολή που της είχε στειλεί προχθές Σάββατο ο πρωθυπουργός.
Στην απάντηση της, η κυρία Λαγκάρντ, δείχνει να υπαναχωρεί απο τη θέση του ταμείου για την μείωση του χρέους, τη βιωσιμότητα του οποίου πλέον συνδυάζει με την ανάπτυξη ενώ παράλληλα προσφέρει πλήρη κάλυψη στον κ. Τόμσεν, ο οποίος εμφανιζόταν να συμμετέχει στους διαλόγους χαρακτηρίζοντας "ανόητη εικασία", όποιa ερμηνεία λέει ότι το ΔΝΤ εκβιάζει με τη δημιουργία πιστωτικού γεγονότος.
Η κυρία Λαγκάρντ θέτει και θέμα ασφάλειας των εοικοινωνιών των στελεχών του Ταμείου αλλά και προσωπικής τους ασφάλειας στην Ελλάδα

Η κ. Λαγκαρντ λέει ότι η απάντηση για λόγους διαφάνειας αναρτήθηκε στη σελίδα του Ταμείου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής τόσο στα ελληνικά, όσο και στα αγγλικά.

«Αγαπητέ κ. Πρωθυπουργέ,  Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας της 2ης Απριλίου, στην οποία ρωτάτε για τη θέση του ΔΝΤ αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις του προγράμματος με την Ελλάδα.

Η θέση μου για τις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται είναι πως είμαστε ακόμη αρκετά μακριά από το να έχουμε ένα πρόγραμμα με συνοχή που να μπορώ να παρουσιάσω στο εκτελεστικό μας συμβούλιο. Έχω πολλές φορές τονίσει πως μπορούμε να στηρίξουμε μόνο ένα πρόγραμμα που να είναι αξιόπιστο και που να βασίζεται σε ρεαλιστικές υποθέσεις, αλλά και να πετυχαίνει το στόχο του να βάλει την Ελλάδα στο δρόμο μιας ισχυρής ανάπτυξης ενώ ταυτόχρονα επαναφέρει σταδιακά τη βιωσιμότητα του χρέους.

Σε άλλη περίπτωση, θα αποτύγχανε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, ενώ, μεταξύ άλλων επιπλοκών, θα σήμαινε πως η Ελλάδα θα πρέπει εκ νέου σύντομα να αναγκαστεί να εφαρμόσει κι άλλα μέτρα. Φυσικά, οποιαδήποτε θεωρία πως αξιωματούχος του ΔΝΤ θα σκεφτόταν να χρησιμοποιήσει ένα πιστωτικό γεγονός σαν τακτική διαπραγμάτευσης, αποτελεί απλά ανοησία.

Όπως έχουμε συζητήσει πολλές φορές, μία από αυτές πρόσφατα στο τηλέφωνο, παραμένω σταθερή στο επιχείρημά μου ότι αν ήταν αναγκαίο να χαμηλώσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για να έχουμε μία ρεαλιστική πιθανότητα να τους πετύχουμε, θα υπήρχε και ανάγκη για μεγαλύτερη ανακούφιση του χρέους. Προς όφελος των Ελλήνων, πρέπει να ολοκληρώσουμε αυτές τις συνομιλίες τάχιστα.

Συμφωνώ μαζί σας ότι η επιτυχία των διαπραγματεύσεων βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, και το συμβάν του σαββατοκύριακου με κάνει να ανησυχώ για το αν μπορούμε να κάνουμε πρόοδο σε ένα κλίμα ακραίας ευαισθησίας σε εκατέρωθεν δηλώσεις. Παρόλα αυτά, μετά από σκέψη, αποφάσισα να επιτρέψω την επιστροφή της ομάδας μας στην Αθήνα για τη συνέχιση των συζητήσεων.  

Η ομάδα αποτελείται από πεπειραμένο προσωπικό που έχει την πλήρη εμπιστοσύνη και στήριξή μου. Για να μπορούν να εργαστούν, μετά από την πρόσκλησή σας, είναι κρίσιμο οι ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεών τους, καθώς και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλιστεί η προσωπική τους ασφάλεια.  

Κλείνοντας θα ήθελα να πω πως το ΔΝΤ πραγματοποιεί τις διαπραγματεύσεις με καλή πίστη και όχι με απειλές, και δεν επικοινωνούμε τις θέσεις μας μέσω διαρροών. Για να βελτιώσουμε περαιτέρω τη διαφάνεια του διαλόγου μας, αποφάσισα να δημοσιοποιήσω αυτή την επιστολή στην ιστοσελίδα του Ταμείου. Αναμένω επικοινωνία από εσάς για το πώς θα προχωρήσουν οι συζητήσεις».