Eνίσχυση των δεσμών ασφαλείας με την Ελλάδα θα επιδιώξει ο νέος Υπ.Εξωτερικών των ΗΠΑ - Free Sunday
Eνίσχυση των δεσμών ασφαλείας με την Ελλάδα θα επιδιώξει ο νέος Υπ.Εξωτερικών των ΗΠΑ

Eνίσχυση των δεσμών ασφαλείας με την Ελλάδα θα επιδιώξει ο νέος Υπ.Εξωτερικών των ΗΠΑ

Σημαντική για τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον στην Ανατολική Μεσόγειο, χαρακτήρισε τη σχέση των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα, ο υποψήφιος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν απαντώντας σε γραπτή ερώτηση του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Ο κ.Μπλίνκεν εξέφρασε την επιθυμία του να εργαστεί για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών δεσμών ασφαλείας και εκφράστηκε θετικά για τη συμμετοχή των ΗΠΑ στο τριμερές σχήμα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ (3+1).

Η ερώτηση Μενέντεζ και η απάντηση Μπλίνκεν έχουν ως εξής:

Ερώτηση:

Στο προηγούμενο Κογκρέσο, ηγήθηκα της προσπάθειας για την υπερψήφιση του Νόμου για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο (EastMed Act). Ο νόμος προβλέπει μια νέα στρατηγική που βασίζεται στη συνεργασία των ΗΠΑ με τις τρεις δημοκρατίες της περιοχής, την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο. Πώς θα συνεχίσετε να ενισχύετε τις επενδύσεις που περιγράφονται στο νόμο και να ενισχύεται περαιτέρω τις κρίσιμες σχέσεις ασφάλειας με την Ελλάδα και την Κύπρο;

Απάντηση:

Εάν επικυρωθεί ο διορισμός μου, ανυπομονώ να εξετάσω περαιτέρω αυτή τη νομοθεσία και να συνεργαστώ με το Κογκρέσο και τους συναδέλφους σε όλες τις υπηρεσίες για την υποστήριξη ισχυρών δεσμών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου. Η σχέση ασφάλειας ΗΠΑ-Ελλάδας είναι σημαντική για τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και έχει αυξηθεί σημαντικά καθώς οι διμερείς δεσμοί έχουν βελτιωθεί, ξεκινώντας από τη κυβέρνηση Ομπάμα-Μπάιντεν. Εάν επικυρωθεί ο διορισμός μου, θα εργαστώ για να συνεχίσω την εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας, καθώς και της Κύπρου.