Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν παρών στην έναρξη των διερευνητικών στη σκιά της διαφοροποίησης Σαμαρά - Free Sunday
Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν παρών στην έναρξη των διερευνητικών στη σκιά της διαφοροποίησης Σαμαρά

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν παρών στην έναρξη των διερευνητικών στη σκιά της διαφοροποίησης Σαμαρά

Ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν υποδέχτηκε την ελληνική αποστολή η οποία στον 61ο κύκλο των διερευνητικών συνομιλιών που ξανάρχισαν στην Κωνσταντινούπολη σήμερα το πρωί μετά από διάλειμμα 5 ετών.

Επικεφαλής της ελληνικής ομάδας είναι ο πρέσβης Αποστολίδης και συμμετέχει ο πρέσβης Αλ.Κουγιού ενώ την τουρκική  απαρτίζουν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ και ο διευθυντής Αεροναυτιλιακών του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τσαγατάι Έρτζιγιές, 

Αντικείμενο είναι η διερεύνηση σημείων σύγκλισης για ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις αναφορικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Οι δύο αντιπροσωπείες θα πιάσουν το νήμα των συζητήσεων από τον 60ό γύρο των διερευνητικών επαφών που διεξήχθησαν στην Αθήνα την 1η Μαρτίου του 2016.

Η Αθήνα έχει διαμηνύσει ότι προσέρχεται στον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών με αυτοπεποίθηση, «καλή τη πίστει», μηδενική αφέλεια, πνεύμα συνεργασίας, εποικοδομητικό κλίμα και την ελπίδα οι συνομιλίες να οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση και η τουρκική πλευρά να προσέλθει με αντίστοιχο πνεύμα αλλά έχει καταστήσει σαφές ότι δεν συζητείται θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και δεν διαπραγματεύεται οποιοδήποτε θέμα αφορά την εθνική κυριαρχία ενώ διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια οπουδήποτε και οποτεδήποτε. 

Χαιρετίζοντας την επανάληψη των διερευνητικών, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ προειδοποίησε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου, κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα, ότι τέτοιες προσπάθειες πρέπει να διατηρηθούν και ότι οι προθέσεις και οι ανακοινώσεις πρέπει να μεταφραστούν σε ενέργειες.

Η διαδικασία των εμπιστευτικών διερευνητικών επαφών συμφωνήθηκε τον Μάρτιο του 2002, στο πλαίσιο της διαδικασίας της ελληνο-τουρκικής προσέγγισης που εγκαινιάσθηκε το 1999 και είναι άτυπες συνομιλίες και όχι διαπραγματεύσεις χωρίς πρακτικά και ανάληψη υποχρεώσεων και δεσμεύσεων.

Σκοπός είναι να διερευνηθεί εάν και κατά πόσον υπάρχει κοινός τόπος και συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να καταλήξουν σε συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. 

Σε περίπτωση που διαφανεί ότι δεν καθίσταται δυνατή η εξεύρεση κοινού εδάφους, πάγια θέση της Ελλάδας, η οποία συνάδει απολύτως με το διεθνές δίκαιο και έχει τεθεί και ως κριτήριο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, είναι η παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔΧ).

Δεδομένου, όμως, ότι η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει τη γενική υποχρεωτική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου, απαιτείται ειδική συμφωνία (συνυποσχετικό) που θα αποτελέσει τη νομική βάση για τη δικαιοδοσία του ΔΔΧ.

Χθες την αντίθεση του στη διενέργεια των διερευνητικών εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος σε συνέντευξή του στην «Κ», τόνισε πως τον «επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις» και πως οι διερευνητικές επαφές με την Άγκυρα, που ξεκινούν αύριο στην Κωνσταντινούπολη, «ακυρώνουν» πιθανές κυρώσεις στην Τουρκία.

«Η διεθνής κοινότητα δεν “τιμωρεί” μια χώρα την ώρα που αυτή τυπικά διαπραγματεύεται. Την ίδια ώρα, η Τουρκία δεν αποδέχεται το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Προχωράει σε απειλές χρήσης βίας, πράγμα που απαγορεύει η ιδρυτική διακήρυξη του ΟΗΕ, γενικά γράφει όλο τον κόσμο στα παλιά της τα παπούτσια και θέτει συνεχώς νέα ζητήματα εις βάρος μας», σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς και προσθέτει ότι «η επόμενη αιχμή της τουρκικής απειλής είναι η Θράκη, όπου ζητούν ήδη αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάννης».

Παράλληλα αντιτίθεται και σε προσφυγή στη Χάγη, υπογραμμίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο «θα παραιτηθούμε εξ αρχής, μόνοι μας, από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το Διεθνές Δίκαιο».