Η Pfizzer και Moderna διαβεβαιώνουν ότι τα εμβόλια τους καλύπτουν τις μεταλλάξεις - Free Sunday
Η Pfizzer και Moderna διαβεβαιώνουν ότι τα εμβόλια τους καλύπτουν τις μεταλλάξεις

Η Pfizzer και Moderna διαβεβαιώνουν ότι τα εμβόλια τους καλύπτουν τις μεταλλάξεις

Την διαβεβαίωση ότι το εμβόλιο τους είναι αποτελεσματικό απέναντι στη λεγόμενη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορωνοϊού, ανακοίνωσαν και επίσημα Pfizer και BioNTech.

Μελέτες του Πανεπιστημίου του Τέξας, έδειξαν ότι το εμβόλιο καλύπτει το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού, τονίζουν ωστόσο ότι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των μελετών δεν έχουν συμπεριλάβει όλο το φάσμα των μεταλλάξεων που έχουν εντοπιστεί στην αφρικανική χώρα.

Σε δηλώσεις του στο CNN, o επικεφαλής της MODERNA, Στίβεν Χογκ διαβεβαίωσε ότι το εμβόλιο mRNA της Μοdernα μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από την βρετανική και νοτιοαφρικανική μετάλλαξη αλλά προειδοποίησε ότι η μάχη που δίνει η διεθνής κοινότητα κατά του κορωνοϊού θα μπορούσε να διαρκέσει για χρόνια αφού συνεχώς θα μεταλλάσσεται.

«Πιστεύω ότι καθώς ερευνούμε την αποτελεσματικότητα οποιουδήποτε εμβολίου, θα πρέπει να ελπίζουμε και να υποθέτουμε ότι τα εμβόλια θα συνεχίσουν να προσφέρουν προστασία, αλλά θα πρέπει να επαληθεύουμε την υπόθεση ξανά και ξανά», ανέφερε ο καθηγητής Χογκ.

Η Moderna ανακοίνωσε πάντως ότι προσπαθεί να δημιουργήσει στα εργαστήριά της ένα συμπληρωματικό στα υπάρχοντα εμβόλιο που θα καλύπτει ότι μόνο τις υπάρχουσες μεταλλάξεις αλλά και πιθανές νεοεμφανιζόμενες.

«Το εμβόλιο θα χορηγείται ως δεύτερη δόση σε αυτούς που έχουν λάβει μόνο την πρώτη ή ως τρίτη σε αυτούς που έλαβαν δύο», σχολιάζει ο δρ. Ταλ Ζακς, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Μoderna.

«Είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να αναπτύξουμε πιθανά εργαλεία που θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε να καταπολεμούμε την πανδημία» πισημαίνει ο πρόεδρος της φαρμακευτικής εταιρίας.