H καταστροφολογία δεν ευνόησε τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν δύο νέες έρευνες - Free Sunday
H καταστροφολογία δεν ευνόησε τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν δύο νέες έρευνες

H καταστροφολογία δεν ευνόησε τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν δύο νέες έρευνες

Προβάδισμα 16 μονάδων διατηρεί η ΝΔ σε δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν χθες. Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσίασε χθες το Mega η Νέα Δημοκρατία διευρύνει το προβάδισμα της κατά περίπου 0,8 μονάδες σε 16.4 ενώ στη δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΙ, η διαφορά διατηρείται σταθερή στις 16 μονάδες με τα δυο μεγάλα κόμματα να έχουν υποχώρηση μιας μονάδας σε σχέση με τον Δεκέμβριο.

Στην METRON, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει το 36,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 19,7%, το ΚΙΝΑΛ 6,4%, το ΚΚΕ 5,7%, η Ελληνική Λύση 3,6% και το ΜέΡΑ25 2,4% ενώ ττον Δεκέμβριο του 2020 η «ψαλίδα» μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων είχε μετρηθεί στο 15,6%.

Στη δημοσκόπηση της Pulse, το 39% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι επιλέγει να ψηφίσει Ν.Δ., μία μονάδα κάτω σε σχέση με τη σφυγμομέτρηση που πραγματοποιήθηκε στις 12-16 Δεκεμβρίου ενώ το 23% επιλέγει ΣΥΡΙΖΑ έναντι 24% ένα μήνα πριν.

Το ΚΙΝΑΛ φτάνει το 7,5% κερδίζοντας μισή μονάδα, όπως και το ΚΚΕ που ανέβηκε στο 6,5%. Στα ίδια ποσοστά παρέμειναν η Ελληνική Λύση, 4,5%, και το ΜέΡΑ25 με 3%. Ποσοστό 7,5% υποστηρίζει μικρότερα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα και το 9% δηλώνει αναποφάσιστο.

Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών στην έρευνα της METRON, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με μεγάλη διαφορά, συγκεντρώνοντας το 60% των θετικών γνωμών, στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Φώφη Γεννηματά με 39% θετικές γνώμες και τρίτος ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 36% θετικές γνώμες και 62% αρνητικές.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα στην αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο ασκούν τα καθήκοντά τους ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διατηρεί ένα 56% θετικών κρίσεων και τον Αλέξη Τσίπρα μόλις 20%.

Η απαισιοδοξία των πολιτών για την πορεία της χώρας, με βάση των διαχρονικά στοιχεία, έχει αρχίσει να αντιστρέφεται και η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί πλέον (48%) ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Σημαντικότερο πρόβλημα θεωρούν οι πολίτες την πανδημία (42%) και ακολούθως την οικονομία (32%) και την ανεργία (8%). Ως προς το χρόνο εξόδου από την υγειονομική κρίση, η μεγάλη πλειοψηφία (55%) υπολογίζει ότι θα είναι απομακρυσμένος, μετά το 2021.Σχεδόν δύο στους τρεις λένε «ναι» στο εμβόλιο, όμως ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι το ποσοστό τους αυξάνεται με το πέρασμα του χρόνου.Σχεδόν δύο στους τρεις πολίτες τάσσονται υπέρ της αστυνόμευσης των πανεπιστημιακών χώρων, με τα ποσοστά να αυξάνονται σημαντικά στις μεγαλύτερες ηλικίες και σε όσους αυτοπροσδιορίζονται στον κεντρώο, κεντροδεξιό ή δεξιό πολιτικό χώρο.

Στη δημοσκόπηση της Pulse στο ερώτημα «πόσο σας απασχολούν οι καινούργιες μεταλλάξεις του νέου κορωνοϊού» το 58% δηλώνει πως ανησυχεί πολύ (29%) και αρκετά (29%). Μέτρια υποστηρίζει πως προβληματίζεται το 20%, ενώ το 20% των πολιτών ανησυχεί λίγο (9%) και ελάχιστα έως καθόλου (11%).

Oσον αφορά τα βήματα που μπορεί να κάνει από εδώ και στο εξής η κυβέρνηση με βάση τα σημερινά δεδομένα, το 20% δηλώνει πως «σίγουρα ναι» μπορούμε να προχωρήσουμε στην ελάφρυνση και άλλων περιορισμών και στο άνοιγμα και άλλων δραστηριοτήτων. «Μάλλον ναι» απαντάει το 35%, ενώ προβληματισμένο εμφανίζεται το 39% των ερωτηθέντων. «Μάλλον όχι» απαντάει το 30% και «σίγουρα όχι» το 9%. Η διαδικασία των εμβολιασμών που εξελίσσεται φαίνεται πως μείωσε και το κίνημα των αρνητών, αφού πλέον το 74% δηλώνει πως «σίγουρα ναι» (49%) ή «μάλλον ναι» (25%) θα κάνει το εμβόλιο, έναντι 67% ένα μήνα πριν. «Μάλλον όχι» δηλώνει το 11% (έναντι 15%) και «σίγουρα όχι» το 10% (έναντι 14%). Iδια εικόνα και για το χρονικό σημείο που οι πολίτες θα κάνουν το εμβόλιο από τη στιγμή που είναι διαθέσιμο δωρεάν. Το 63% απαντάει πως θα το κάνει είτε το συντομότερο δυνατό (47%) είτε μετά 2-3 μήνες (16%). Το αντίστοιχο ποσοστό στα μέσα Δεκεμβρίου ήταν στο 57%. Αρκετά αργότερα δηλώνει πως θα εμβολιαστεί το 22% των ερωτηθέντων και το 11% ποτέ.

Για τις διερευνητικές επαφές που ξεκίνησαν με την Τουρκία, μόνο το 17% εμφανίζεται αισιόδοξο πως σίγουρα ή μάλλον θα έχουν κάποιο αποτέλεσμα. Η συντριπτική πλειοψηφία, το 76%, πιστεύει πως «μάλλον όχι» (46%) ή «σίγουρα όχι» (30%) δεν θα μπορέσει να προσδώσει κάτι στις σχέσεις των δύο χωρών. Για την ανάληψη των καθηκόντων από τον Τζο Μπάιντεν, το 59% δηλώνει πως «σίγουρα ναι» (14%) και «μάλλον ναι» (45%) θα έχει θετική επίδραση για τη χώρα μας στα ελληνοτουρκικά. «Μάλλον όχι» απαντάει το 23% και 10% «σίγουρα όχι».