Η ατζέντα ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει - Free Sunday
Η ατζέντα ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει

Η ατζέντα ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει

Μπροστά σε μια έκπληξη βρέθηκαν οι αναγνώστες της «Αυγής» την επομένη της δημοσιοποίησης των δύο τελευταίων δημοσκοπήσεων του Ιανουαρίου (την Πέμπτη 28 του μηνός) σε Mega και ΣΚΑΪ αντίστοιχα.

Η αναζήτηση της κάλυψης των δημοσκοπήσεων από το κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ συνδυαζόταν με μια ανάρτηση την προηγούμενη Κυριακή στο Facebook του διευθυντή της εφημερίδας, Άγγελου Τσέκερη, ο οποίος είχε γίνει το πρώτο στέλεχος του κόμματος που δεν απέρριπτε συλλήβδην τις δημοσκοπήσεις.

«Ο εχθρός δεν είναι απέναντι. Είναι 15 μονάδες μπροστά. Και από τους δικούς μας, ένα 8% που ψήφισε τον Ιούλιο του ’19 δείχνει απαθές στα προσκλητήρια συστράτευσης» είχε γράψει ο κ. Τσέκερης, απαντώντας σε άρθρο του πρώην διευθυντή του Γραφείου Τύπου του κ. Τσίπρα στο Μαξίμου, Θανάση Καρτερού, ο οποίος αποδοκίμαζε τη δημοσιοποίηση των θέσεων των ενδοκομματικών τάσεων, λέγοντας ότι «δεν είναι ώρα για τέτοια, όταν ο εχθρός είναι απέναντι».

Όμως αυτό το οποίο ο κ. Τσέκερης είχε γράψει στο Facebook περί 15 μονάδων και είχε επιβεβαιωθεί πλήρως από τις δύο μετρήσεις δεν καταγραφόταν στο φύλλο της «Αυγής», το οποίο περιοριζόταν στη σελ. 31 να γράψει ότι δημοσιοποιήθηκαν δύο μετρήσεις, στο Mega και στον ΣΚΑΪ, και στο «επίκεντρο ήταν οι μεταλλάξεις του κορονοϊού». Ακόμη και τα ονόματα των παρουσιαστριών των δελτίων στα οποία παρουσιάστηκαν οι δημοσκοπήσεις γράφτηκαν, αλλά τουλάχιστον αυτή τη φορά τα αποτελέσματα δεν αποδόθηκαν στη «λίστα Πέτσα». Ούτε καν από τον κ. Παύλο Πολάκη, ο οποίος απέφυγε να σχολιάσει.

Το πρόβλημα όμως για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακριβώς ότι οι διαπιστώσεις του κ. Τσέκερη επαληθεύτηκαν. Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega η διαφορά ήταν 16,4 μονάδες, αυξημένη κατά 0,8 σε σχέση με την προηγούμενη, ενώ στη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ η διαφορά είχε παραμείνει στις 16 μονάδες, όσο ήταν και την προηγούμενη φορά.

Σε ό,τι δε αφορά τη διαπίστωση σχετικά με το 8% των ψηφοφόρων που έχουν εγκαταλείψει, στη μεν έρευνα της Pulse το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 23%, ενώ στης Metron ήταν ακριβώς στο 19,7%, δηλαδή 11,5 μονάδες κάτω από το εκλογικό ποσοστό 31,4% του 2019.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι ότι μόνο οι μισοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ικανοποιημένοι από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος υστερεί σοβαρά, κατά περίπου 20 μονάδες, και στη διαπίστωση πρωθυπουργικής ικανότητας αλλά και στη δημοφιλία του.

Πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ αποδίδουν στην προσπάθεια του κ. Τσίπρα να ανακτήσει το κύρος του, που υποχωρεί στις μετρήσεις, τις αγωγές τις οποίες κατέθεσε κατά των δημοσιογράφων Γιάννη Κουρτάκη και Γιώργου Παπαχρήστου και των εντύπων στα οποία γράφουν, «Παραπολιτικά» και «Νέα», ζητώντας με την καθεμία αποζημιώσεις 1 εκατ. ευρώ για προσβολή της προσωπικότητάς του με όσα δημοσίευσαν για το εξοχικό του σπίτι στα Λεγραινά.

Νομικοί κύκλοι που ρωτήθηκαν από την F.S. σημείωσαν ότι η νομική φόρμα που επελέγη από τον κ. Τσίπρα, δηλαδή η κατάθεση αγωγής και όχι μήνυσης για συκοφαντική δυσφήμηση, διατηρεί το επίπεδο της αντιπαράθεσης κλειστό, διότι διεξάγεται με γραπτές προτάσεις και χωρίς δημόσια διαδικασία.

«Προφανώς δεν είχε κανέναν λόγο να πάει σε ακροατήριο, αφού μπορούσε να το αποφύγει» λένε και υπενθυμίζουν ότι το παράβολο για κάθε τέτοια αγωγή με αίτημα αποζημίωσης 1 εκατ. ευρώ, το οποίο πρέπει να καταβληθεί πριν από την εκδίκαση, είναι ύψους 11.000 ευρώ.

Η κατάθεση της αγωγής υποστηρίχτηκε από πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία την ερμήνευσαν ως αναγκαστική κίνηση εξαιτίας των ψευδών επιθέσεων που δέχεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η αποδοκιμασία της από πολλούς φορείς, συμπεριλαμβανομένης της ΕΣΗΕΑ, μετρίασε τον ενθουσιασμό της κάλυψης στον πρόεδρο.

Το κύριο πρόβλημα, ωστόσο, το οποίο αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η αμφισβήτηση στο εσωτερικό του της πολιτικής ατζέντας που έχει το κόμμα, η οποία κρίνεται ότι δεν αποδίδει.

Η αμφισβήτηση περιλαμβάνει τόσο τη διαχείριση της πανδημίας, καθώς δεν έδωσε αποτελέσματα ο πλήρης καταλογισμός στην κυβέρνηση όλων των ευθυνών, την ώρα που η χώρα ανοίγει δραστηριότητες ενώ όλη η Ευρώπη τις περιορίζει, όσο και το ζήτημα των εμβολίων, στο οποίο πολλοί υπενθυμίζουν τη δήλωση Τσίπρα για ανύπαρκτα εμβόλια στις 3 Νοεμβρίου.

Παράλληλα, όμως, από μέρος του κόμματος στον κύκλο της αμφισβήτησης μπαίνουν και άλλα θέματα, όπως η αστυνόμευση στα πανεπιστήμια, η οποία συσπειρώνει μεν τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ, αλλά γίνεται πολύ επιφυλακτικά, αν όχι αρνητικά, δεκτή από τα νέα στρώματα τα οποία το κόμμα θέλει να προσεγγίσει ως πολιτικό ακροατήριο.

Κάποιοι μάλιστα αναρωτιούνται τι νόημα έχει να πανηγυρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ που «η κυβέρνηση ηττήθηκε» επειδή δεν διέλυσε τις συγκεντρώσεις κατά του νόμου για τα ΑΕΙ, εάν σε 15 μέρες το κόμμα θα πρέπει να απολογείται για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, η οποία θα δυσχεράνει τη διαχείριση της πανδημίας. Ειδικά όταν οι μισοί ψηφοφόροι θέτουν ως πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση της πανδημίας και το 1/3 την ανεργία που η πανδημία φέρνει.

Πάντως, η αμφισβήτηση του κ. Τσίπρα που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις δεν έχει περάσει στο εσωτερικό του κόμματος, όπου όλες οι τάσεις ομνύουν στο όνομα του ηγέτη που οδήγησε το κόμμα από το 3% στο 36%. Όμως το πρόβλημα του κ. Τσίπρα είναι η ανεύρεση του αφηγήματος το οποίο θα συσπειρώσει το σύνολο τόσο των τάσεων όσο και των πιθανών ψηφοφόρων του κόμματος. Το πρόβλημα αυτό το είχε λύσει το 2014 με τη ρητορική του «όχι στα μνημόνια», ενώ κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του το είχε καλύψει με τη διανομή θέσεων και αξιωμάτων.

Μια τέτοια προσπάθεια έκανε ορίζοντας νομικό του παραστάτη στις αγωγές τον κ. Θανάση Καμπαγιάννη, εκ των πλέον επιφανών υποστηρικτών της άποψης του κ. Κουφοντίνα ότι καταπατώνται τα δικαιώματά του.

Η αξιοποίηση του κ. Καμπαγιάννη εκλαμβάνεται ως μήνυμα προσωπικής σχέσης, η οποία όμως κλείνει το μάτι και στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν υπογράψει τη δήλωση υπέρ του κ. Κουφοντίνα και φέρονται να δυσαρεστήθηκαν εξαιτίας των διαρροών από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε απορρίψει την πρότασή τους να υπογράψει ο ΣΥΡΙΖΑ τη σχετική ανακοίνωση.