Επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες για εμπλοκή τρίτων στον θάνατο Βαλυράκη - Free Sunday
Επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες για εμπλοκή τρίτων στον θάνατο Βαλυράκη

Επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες για εμπλοκή τρίτων στον θάνατο Βαλυράκη

Μια πρώτη δικαίωση δείχνει να έχει η οικογένεια του Σήφη Βαλυράκη, η επιμονή της οποίας ότι ο θάνατος του πρώην υπουργού στις 24 Ιανουαρίου δεν ήταν ατύχημα δείχνει να αξίζει να διερευνηθεί, όπως άλλωστε θα γίνει μετά τη μήνυση κατά αγνώστων για ανθρωποκτονία, την οποία κατέθεσαν οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της, την προηγούμενη Τρίτη, στην Εισαγγελία της Χαλκίδας.

Η σορός του Σήφη Βαλυράκη είχε ανασυρθεί από το Πεζονήσι, στη θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας, όπου είχε βγει με το φουσκωτό του, το οποίο είχε εντοπιστεί με τη μηχανή αναμμένη στο Νησί των Ονείρων, ένα χιλιόμετρο μακριά.

Στην ιατροδικαστική έκθεση ο θάνατός του αποδόθηκε σε βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που πιθανόν του προκάλεσε η προπέλα του σκάφους του, αλλά η σύζυγός του, Μίνα Βαλυράκη-Παπαθεοδώρου, επιμένει ότι δεν έπεσε μόνος του στη θάλασσα. Η έκθεση του ιδιώτη ιατροδικαστή τον οποίο προσέλαβε η οικογένεια δεν έχει παραδοθεί ακόμη.

Σε βίντεο το οποίο ήρθε στη δημοσιότητα στο Mega, στις 2 Φεβρουαρίου, στο χρονικό διάστημα από τις 11:14 έως τις 11:33 της Κυριακής 24 Ιανουαρίου εμφανίζονται τουλάχιστον δύο ψαροκάικα να αναχωρούν από το λιμάνι, απ’ όπου αναχώρησε και το φουσκωτό του πρώην υπουργού.

Πριν από το βίντεο είχε καταθέσει ένας αυτόπτης μάρτυρας, σύμφωνα με τον οποίο ένα αλιευτικό σκάφος βρέθηκε δίπλα στο φουσκωτό του Σήφη Βαλυράκη και, αφού διαπληκτίστηκε μαζί του, έφερε δύο γύρους από τη βάρκα του πρώην υπουργού, με αποτέλεσμα να προκαλέσει κυματισμό, ο οποίος πιθανόν να προκάλεσε την πτώση του πρώην υπουργού στη θάλασσα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα στελέχη του Λιμενικού έχουν λάβει περισσότερες από 50 μαρτυρικές καταθέσεις, 30 από τις οποίες είναι από ψαράδες, ερασιτέχνες αλλά και επαγγελματίες.

Ανάμεσα στους τελευταίους ήταν και δύο οι οποίοι είχαν αρνηθεί ότι είχαν βγει από το λιμάνι το πρωί της Κυριακής, αλλά οι καταθέσεις τους διαψεύστηκαν από φωτογραφίες που είχαν ληφθεί από ερασιτεχνικό drone, στις οποίες απεικονίζονται να βρίσκονται στο νερό, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί εναντίον τους δικογραφία για ψευδορκία, αν και λιμενικοί διευκρινίζουν ότι δεν σχετίζονται με τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη.

Στη συμπληρωματική του κατάθεση ο ένας υποστήριξε ότι είχε βγει από το λιμανάκι για να φορτίσει την μπαταρία του σκάφους του, ενώ ο δεύτερος είχε προσδιορίσει σε άλλη ώρα την επιστροφή του σκάφους του πίσω στο λιμανάκι.

Στελέχη του Λιμενικού, τα οποία επικαλέστηκε το Mega, έλεγαν ότι απαντήσεις αναζητούνται μέσα από την καταγραφή σε πραγματικό χρόνο μέσω δορυφόρου των κινήσεων των σκαφών την επίμαχη μέρα και ώρα που σημειώθηκε το τραγικό δυστύχημα, καθώς θα αποτυπώνουν ποια σκάφη ήταν εκείνη τη στιγμή στο λιμάνι της Ερέτριας και αν κάποια από αυτά προσέγγισαν πολύ κοντά στο φουσκωτό του πρώην υπουργού.

Η οικογένεια Βαλυράκη έχει ζητήσει να γίνει άρση του τηλεφωνικού απορρήτου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Αγίας Τριάδας και του Νησιού των Ονείρων, όπου έχασε τη ζωή του ο πρώην υπουργός, και οι αρχές, λιμενικές και αστυνομικές, θεωρούν ότι το στίγμα των κινητών τηλεφώνων που υπήρχαν στο σημείο τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή θα είναι πολύ χρήσιμο, καθώς οι φωτογραφίες, αν και αναλύονται μέσω ειδικών εφαρμογών, δεν είναι πολύ «καθαρές», γιατί έχουν ληφθεί από μακριά.

Στο επίκεντρο των ερευνών έχουν μπει και οι αντιδράσεις των επαγγελματιών ψαράδων, οι οποίοι έχουν κινηθεί απειλητικά εναντίον ιδιωτών που ψαρεύουν στην περιοχή, θεωρώντας ότι απειλούν την επαγγελματική τους υπόσταση.