Αποφάσεις για lockdown στη Θεσσαλονίκη - Free Sunday
Αποφάσεις για lockdown στη Θεσσαλονίκη

Αποφάσεις για lockdown στη Θεσσαλονίκη

Εικόνα ανάλογη με εκείνη του περασμένου Νοεμβρίου δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για τη Θεσσαλονίκη, τα οποία θα τεθούν σήμερα Παρασκευή στην Επιτροπή Επιδημιολόγων η οποία θα αποφασίσει αν δηλαδή θα προτείνουν νέο σκληρό lockdown για δεύτερη φορά μέσα σε σχεδόν τρεις μήνες.

Οι επιδημιολόγοι αποφάσισαν εισήγηση για καθολικό σκληρό lockdown στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Ρεθύμνου.
«Το σίγουρο είναι ότι η Θεσσαλονίκη θα είναι διαφορετική από τη Δευτέρα. Θα έχει άλλη κατάσταση απ' αυτήν που έχει σήμερα. Είναι αναγκαίο» είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλογου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος:

«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι το έγκαιρο της αποφάσεως, μας κάνει να βλέπουμε μικρότερο κόστος και υγειονομικό και οικονομικό. Εκτιμώ ότι ο χρόνος που θα χρειαστεί τώρα, είναι μικρότερος απ' αυτόν που θα χρειαζόταν αν αργούσαμε πάλι μια δυο βδομάδες» είπε στο Open ο κ. Εξαδάκτυλος, ο οποίος προσέθεσε οτι «οι μεταλλάξεις δημιουργούν νέο περιβάλλον, είναι δεδομένο ότι θα επικρατήσουν οι μεταλλάξεις και χρειάζεται ταχύτερες αποφάσεις και πρόληψη».

Επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιεί σήμερα, Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, προκειμένου να επισκεφθεί υγειονομικές δομές της πόλης και συγκεκριμένα το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, το Κέντρο Υγείας Τούμπας, που λειτουργεί και ως εμβολιαστικό κέντρο και το Γενικό Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» και το Δημαρχείο της πόλης, όπου θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Πρύτανης ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου έκανε γνωστό πως οι μετρήσεις στα λύματα γίνονται καθημερινές.

"Η 9η Φεβρουαρίου δηλαδή η περασμένη Τρίτη είναι ίδια με την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου. Δηλαδή, βρισκόμαστε στα υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Κι αν κάνουμε μια αντιπαραβολή με το φθινόπωρο, είμαστε στην 21η Οκτωβρίου του 2020" είπε και πρόσθεσε δε πως η εικόνα του ιικού φορτίου αντανακλά τον αριθμό των θετικοποιημένων κρουσμάτων. Άρα το μοντέλο αυτό μας δίνει περίπου στα 100+ καθημερινά σ' αυτήν την εικόνα για τη Θεσσαλονίκη.

"Όλα αυτά θα φανούν σε 3-4 ημέρες", τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ, διευκρίνισε όμως ότι τώρα σε σχέση με τον Οκτώβριο, έχουμε εντελώς διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά. "Τον Οκτώβριο είχαμε ανοιχτά τα σχολεία, όπως και την εστίαση και το λιανεμπόριο. Ναι μεν δεν έχουμε τώρα αυτά, αλλά έχουμε τις μεταλλάξεις του ιού, που είναι πολύ πιο μεταδοτικές".