Eμφαση στη συνεργασία με την Ελλάδα στον ενεργειακό και στον αμυντικό τομέα δίνει η Ουάσιγκτον - Free Sunday
Eμφαση στη συνεργασία με την Ελλάδα στον ενεργειακό και στον αμυντικό τομέα δίνει η Ουάσιγκτον

Eμφαση στη συνεργασία με την Ελλάδα στον ενεργειακό και στον αμυντικό τομέα δίνει η Ουάσιγκτον

 

Οι προοπτικές περαιτέρω ενδυνάμωσης τους, με ιδιαίτερη έμφαση στον ενεργειακό και στον αμυντικό τομέα εξετάσθηκαν στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter, οι δύο υπουργοί διαπίστωσαν ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν φθάσει στο υψηλότερο σημείο τους και στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε για την εμβάθυνση των σχέσεων με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου σε διμερές αλλά και σε πολυμερές επίπεδο και αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης, της Συρίας, και της Ανατολικής Μεσογείου, αναφερόμενος επίσης στις τουρκικές ενέργειες.

Ο κ.Μπλίνκεν σε ανάρτηση του έγραψε ότι επιβεβαιώθηκε η δέσμευση για την περαιτέρω ενισχυση των διμερών σχέσεων και επανέλαβε οτι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας -Τουρκίας, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται περί συμμάχων στο ΝΑΤΟ και συγχαίρει την Ελλάδα για τους εορτασμούς των 200 ετών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων θα στηριχθεί πάνω στα θεμέλια που έχουν τεθεί στον Στρατηγικό Διάλογο Ουάσιγκτον-Αθήνας, στις δραστηριότητες του σχήματος 3 + 1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ + ΗΠΑ), καθώς και στη στενή συνεργασία που έχει επιτευχθεί στον τομέα της άμυνας και της ενεργειακής διαφοροποίησης με στόχο την προώθηση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι ο Άντονι Μπλίνκεν χαιρέτισε τη συνεχή ηγεσία της Ελλάδας στην προώθηση της Διατλαντικής και Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων.

Όπως σημειώνεται, «οι υπουργοί Εξωτερικών επιβεβαίωσαν την ιστορική σημασία της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ».