Ελληνοαυστριακό μέτωπο υπέρ της θέσπισης ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού - Free Sunday
Ελληνοαυστριακό μέτωπο υπέρ της θέσπισης ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού

Ελληνοαυστριακό μέτωπο υπέρ της θέσπισης ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού

Την υποστήριξη της στη θέσπιση ενος ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, εξέφρασε και πάλι η Αυστρία.

"Υποστηρίζουμε ότι πρέπει να υπάρχει ένα πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, στη βάση της πρότασης που έγινε από την Ελλάδα", τόνισε η Αυστριακή υπουργός Καγκελαρίας, αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Συνταγματικές Υποθέσεις Καρολίνε Έντσταντλερ, χθες Τρίτη, στην τηλεόραση της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία αυστριακής εφημερίδας "Kronen Zeitung".

Στη σημερινή τηλεοπτική εκπομπή, επισήμανε ότι "ένα πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορούσε σύντομα να διευκολύνει τους πολίτες να ταξιδεύουν, εμβολιασμοί και τεστ θα πρέπει να πιστοποιούνται ήδη το 2021". Κανείς θα έχει ως πραγματικότητα ότι μόνον άνθρωποι με ένα αρνητικό τεστ, με έναν εμβολιασμό ή ίσως στο μέλλον με μία βεβαίωση αντισωμάτων, θα μπορούν να επιβιβαστούν σε αεροπλάνο, να κάνουν κράτηση σε ξενοδοχείο ή να πάνε σε εστιατόριο", και προς τούτο θα πρέπει να ληφθούν ήδη από τώρα μέτρα και να υπάρξει φροντίδα για συντονισμό, παρατήρησε η υπουργός Καγκελαρίας. Πρόσθεσε δε, ότι έχουν ήδη γίνει προεργασίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αναγνωρίζονται τα τεστ "και αυτό είναι κάτι που θα χρειαζόμαστε περαιτέρω, να επιδεικνύουμε ένα αρνητικό τεστ".

Το ό,τι οι εμβολιασμοί διεξάγονται αργά, είναι, κατά την άποψή της, "απολύτως μη ικανοποιητικό", και εδώ "πρέπει κανείς να περιμένει επίσης περισσότερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού, ώστε εκείνοι που έχουν ήδη εμβολιαστεί να μπορούν να έχουν δικαιώματα να κάνουν πράγματα, τα οποία θα είναι η πραγματικότητα μας".

Την περασμένη Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου, μετά τη συνάντηση της στη Βιέννη, με τον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, η κυρία Έντσταντλερ είχε χαιρετίσει την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού για την θέσπιση ενός ενιαίου ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού.

"Είμαι πολύ χαρούμενη που η Ελλάδα υπέβαλε την πρόταση για ένα ενιαίο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, πρόταση την οποία η Αυστρία ήταν μία από τις πρώτες χώρες που την υποστήριξαν, καθώς η κινητικότητα και τα ταξίδια είναι το κλειδί για να τονωθεί και πάλι η οικονομία μετά την ανάσχεση της πανδημίας", είχε πει η Έντσταντλερ.

Το μοντέλο επί του οποίου εργάζεται επί του παρόντος η ελληνικήγ κυβέρνηση προβλέπει το άνοιγμα των συνόρων με γρήγορες διαδικασίες (fast lane) για όσους έχουν αξιόπιστο πιστοποιητικό εμβολιασμού και με rapid test για όλους τους υπολοίπους ανεξαιρέτως αλλά οι αεροπορικές εταιρείες και ο τουριστικός κλάδος ζητούν μετ’ επιτάσεως ένα τέτοιο ενιαίο πρωτόκολλο.

Παράλληλα η κυβέρνηση αξιολογεί και εισήγηση για αναγνώριση του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να προσελκύσει ταξιδιώτες και από τη Ρωσία, που πέρυσι πρακτικά ήταν μηδενικοί.

Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού υποστηρίζονται πλέον ανοιχτά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει αναλάβει τη διαμόρφωση μιας ενιαίας στρατηγικής με κεντρικό άξονα τα πιστοποιητικά εμβολιασμού αλλά προσκρούουν στις επιφυλάξεις κυβερνήσεων μεγάλων κρατών, όπως η Γερμανία ή η Ιταλία, που επιδιώκουν να κρατήσουν εντός των συνόρων τους το μεγαλύτερο μέρος της ταξιδιωτικής δαπάνης των πολιτών τους.

Το ενδεχόμενο αυτές οι χώρες να επιβάλλουν καραντίνα σε όσους επιστρέφουν από την Ελλάδα και άλλες χώρες, όπως έκαναν πέρυσι η Γερμανία και η Ιταλία, λειτουργεί ως αντικίνητρο για ταξίδι με αποτέλεσμα οι διμερείς συμφωνίες να είναι μονόδρομος.

Σε έκθεσή του ο όμιλος MTC Group που λειτουργεί ως συμβουλευτική επιχείρηση του κλάδου κάνει λόγο για «απροθυμία εκ μέρους βασικών χωρών αποστολής τουριστών για την υιοθέτηση κοινού υγειονομικού πρωτοκόλλου και την καθιέρωση της υγειονομικής visa» και προβλέπει ότι αυτό «οδηγεί στον μονόδρομο της σύναψης διμερών συμφωνιών εκ μέρους της Ελλάδας με άλλες χώρες, όπως έγινε με το Ισραήλ και φημολογείται κάτι αντίστοιχο με το Ηνωμένο Βασίλειο και ενδεχομένως με τη Ρωσία».