Οι σκελετοί στις ντουλάπες κάνουν τη ΣΥΡΙΖΑϊκή αντιπολίτευση αναξιόπιστη - Free Sunday
Οι σκελετοί στις ντουλάπες κάνουν τη ΣΥΡΙΖΑϊκή αντιπολίτευση αναξιόπιστη

Οι σκελετοί στις ντουλάπες κάνουν τη ΣΥΡΙΖΑϊκή αντιπολίτευση αναξιόπιστη

Πολιτικά προβλήματα δημιουργεί τον τελευταίο καιρό στον ΣΥΡΙΖΑ η σκανδαλοθηρική ανάδειξη θεμάτων που στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι πλήττουν πολιτικά την κυβέρνηση και θολώνουν την εικόνα του πρωθυπουργού στα μάτια της κοινής γνώμης.

Κι αυτό γιατί, παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα θέματα που ανέδειξε είχαν υλική βάση πάνω στην οποία θα οικοδομούνταν η επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης, η κριτική αδυνατίζει, αν δεν εξαϋλώνεται, από τις πρακτικές που είχαν εφαρμόσει οι κυβερνήσεις Τσίπρα ή ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός σε αντίστοιχες περιστάσεις.

 

Όμηροι στο χιόνι

Η πιο χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση ήταν ο εγκλωβισμός χιλιάδων οδηγών στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας στις χιονοπτώσεις του 2017, η οποία ήρθε ως απάντηση στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ γιατί αποφασίστηκε το κλείσιμο της εθνικής οδού πριν καλά καλά αρχίσει η χιονόπτωση. Σε μια προσπάθεια να στραφεί αλλού η συζήτηση, χρησιμοποιήθηκε ο ευθύς υπαινιγμός ότι το κλείσιμο της εθνικής οδού ήταν απόρροια της κυβερνητικής επιλογής να μην έρθει σε δύσκολη θέση ο παραχωρησιούχος να πρέπει να κρατήσει ανοιχτή την Εθνική.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της 23ης Δεκεμβρίου 2017, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίστηκε στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, όπου παρέμειναν εγκλωβισμένοι οι οδηγοί για σχεδόν 8 ώρες στα οχήματά τους, που σχημάτιζαν ουρές 15 χλμ. στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, από το 117ο χλμ., λίγο μετά την Υλίκη, μέχρι το 131ο χλμ., στο ύψος της Τραγάνας, και ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών της Λαμίας είχε διατάξει προκαταρτική εξέταση προκειμένου να εξακριβωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες υπήρξε η πολύωρη ταλαιπωρία.

Η δεύτερη παρόμοια περίπτωση αφορούσε την κριτική για την αδυναμία του ΔΕΔΔΗΕ να κρατήσει ανοιχτή την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά στις περιοχές όπου η πτώση των δέντρων έκοψε τα καλώδια του δικτύου, με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ηλεκτροδότηση δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Η βασική ερμηνεία που έδωσε στη Βουλή ο κ. Τσίπρας απέδιδε το γεγονός στην υποστελέχωση του οργανισμού, ως αποτέλεσμα της πολιτικής που άσκησε η ΝΔ ως κυβέρνηση. Πριν από τέσσερα χρόνια η Θεσσαλονίκη είχε μείνει πέντε ημέρες χωρίς νερό εξαιτίας μιας βλάβης στο δίκτυο. Δεν ήταν αναπόφευκτο να συμβεί, αλλά δεν ήταν και απίθανο, και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα συνέβαινε ή πότε θα ξανασυμβεί, είχε πει τότε ο επικεφαλής της ΕΥΑΘ, καθηγητής Κρεστενίτης.

 

Θέατρο και παρενοχλήσεις

Στα θέματα που είναι ψηλά στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ είναι και «οι βιασμοί στο Εθνικό Θέατρο», όπως είπε ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός. Στόχος που δεν εκφράζεται δημόσια είναι να αναδειχθεί η σχέση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον παραιτηθέντα καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη, και να καταλογιστεί απόπειρα συγκάλυψης. Την ίδια στιγμή, όμως, υπάρχει η επιστολή που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έστειλε στον πρόεδρο Μαδούρο της Βενεζουέλας, στην οποία τον ενημερώνει ότι «το προσωπικό της πρεσβείας έχει επιδείξει πολιτική ωριμότητα και δεν θα λάβει μέτρα εντός της Ελλάδας, που θα δημοσιοποιούσαν το πρόβλημα, γεγονός που θα εκμεταλλεύονταν στο έπακρο τα συστημικά μέσα ενημέρωσης για να βλάψουν την Αριστερά τόσο στη Βενεζουέλα όσο και στην Ελλάδα».

Το πρόβλημα ήταν οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις του πρέσβη της Βενεζουέλας, με στόχο εργαζόμενες στην πρεσβεία, ανάμεσα στις οποίες φέρεται να είναι και κόρη υπουργού των κυβερνήσεων Τσίπρα.

Παράλληλα, ένας άνθρωπος της τέχνης που ο ίδιος είχε κοντά του, ο Γιώργος Κιμούλης, κατηγορείται για βιαιοπραγίες κατά συνεργατών του.

 

Ικαρία και ΕΡΤ

Λίγο πριν από την επέλαση των ισχυρών χιονοπτώσεων ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναδείξει το τραπέζι που έκανε ο βουλευτής Σάμου της ΝΔ, καθηγητής Στεφανάδης, στην πρωθυπουργική αποστολή στην Ικαρία, το οποίο ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε «κορονογλέντι».

Αμέσως μετά εμφανίστηκαν οι φωτογραφίες και οι εικόνες από τη συνάντηση που είχε ο κ. Τσίπρας με επιχειρηματίες της εστίασης στην Πάτρα, η οποία έγινε στις 13 Ιανουαρίου σε εστιατόριο που άνοιξε ειδικά για να τη φιλοξενήσει.

«Στις φωτογραφίες διακρίνεται ξεκάθαρα ότι δεν υπήρχε “τραπέζωμα” και ότι οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη επιχειρηματίες κάθονται σε απόσταση από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και όλοι τους φορούν μάσκες» έγραψε στις 9 Φεβρουαρίου η «Αυγή», δημοσιεύοντας και φωτογραφίες στις οποίες μπροστά στον κ. Τσίπρα υπάρχουν καφέδες, νερό και ψωμί.

Ήταν η μέρα που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει ότι «η πορεία του εμβολιασμού φανερώνει πρωτοφανή ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους».

Έναν μήνα αργότερα, στις 17 Φεβρουαρίου, κι ενώ τα εμβόλια είχαν ξεπεράσει τις 600.000, ανεβάζοντας την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη, από βήματος της Βουλής έλεγε ότι δεν υπάρχει «επιτελικό κράτος», υπάρχει «επιτελική προπαγάνδα».

Παράλληλα με το «κορονογλέντι» της Ικαρίας ο ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε και την ΕΡΤ, η οποία, σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει μετατραπεί σε κυβερνητικό φερέφωνο.

«Ο τέως αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ είναι σήμερα γενικός συντονιστής σε όλα τα μέσα του ΣΥΡΙΖΑ, στην “Αυγή” και στο “Κόκκινο”. Ο εντεταλμένος σύμβουλος στην ΕΡΤ είναι σήμερα βοηθός του προηγούμενου, στον οποίο αναφέρθηκα, στην “Αυγή” και στο “Κόκκινο”. Ο γενικός διευθυντής ενημέρωσης της ΕΡΤ επί ημερών σας είναι επικεφαλής της διαδικτυακής τηλεόρασης που ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο συντονιστής ενημέρωσης της ΕΡΤ επί ημερών σας είναι σήμερα διευθυντής του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ» απάντησε ο πρωθυπουργός στην κριτική του κ. Τσίπρα.

Παράλληλα, όταν κορυφαίο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρωτήθηκε γιατί δεν εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση την πρόταση που κάνει τώρα για διορισμό διοίκησης στην ΕΡΤ με ευρεία συναίνεση, είπε «ναι, εμείς δεν το κάναμε, αλλά δεν δίναμε και τέτοιους μισθούς που δίνουν τώρα».

Η τελευταία απάντηση θεωρείται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και παρατηρητές που αναλύουν τις θέσεις που παίρνει η αντιπολίτευση αποτύπωση του πραγματικού προβλήματος που έχει η αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς καμία από τις τοποθετήσεις της στα ζητήματα που αναδεικνύει απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ δεν συνοδεύεται όχι από αυτοκριτική αλλά ούτε καν από πειστικές απαντήσεις για τις δικές της επιλογές όταν ήταν κυβέρνηση.

Σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεριφέρεται κάθε μέρα σαν η ζωή να ξανάρχισε μετά την εκλογή Μητσοτάκη, τον Ιούλιο του 2019, αλλά για τον ψηφοφόρο η εικόνα της ηγετικής ομάδας του κόμματος σήμερα είναι η εικόνα της ηγετικής ομάδας της κυβέρνησης πριν από λιγότερο από δύο χρόνια.

Μετά τις εκλογές ο Τσίπρας επέλεξε να επιβάλει την παρουσία του, χωρίς να ζητήσει ανανέωσης της εντολής του, την οποία αποκλείεται να μην κέρδιζε. «Ίσως φοβήθηκε να φύγει, γιατί φοβήθηκε ότι θα τον ξεχνούσαμε εύκολα» λέει αναλυτής της κοινής γνώμης, ο οποίος διαπιστώνει ότι προς το παρόν αυτή η επιλογή και αντιπολιτευτική ατζέντα του κ. Τσίπρα διευκολύνει μόνο τον κύριο πολιτικό του αντίπαλο, που επιδιώκει «να μην ξεχάσουμε την κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ».