ΣΥΡΙΖΑ: Χαμένοι στην κατάληψη του ΑΠΘ - Free Sunday
ΣΥΡΙΖΑ: Χαμένοι στην κατάληψη του ΑΠΘ

ΣΥΡΙΖΑ: Χαμένοι στην κατάληψη του ΑΠΘ

Τη διαβεβαίωση ότι θα εργαστεί «μεθοδικά και συστηματικά» για τη λήξη της κατάληψης στην πρυτανεία του ΑΠΘ έδωσε την προηγούμενη Τετάρτη η Συσπείρωση των πανεπιστημιακών, δηλαδή η παράταξη που εκφράζει τους πανεπιστημιακούς του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την Τετάρτη η κατάληψη βρισκόταν αισίως στην ένατη ημέρα της και η επιχείρηση γοητείας του ΣΥΡΙΖΑ στους καταληψίες είχε ήδη τρεις διαδοχικές αποτυχίες.

Η πρώτη ήταν τη δεύτερη ημέρα της κατάληψης, στις 23 Φεβρουαρίου, όταν με ανακοίνωσή της η παράταξη διαβεβαίωνε ότι «η ευρύτερη ακαδημαϊκή κοινότητα εγγυάται τώρα την επιβίωση και την πορεία προς την πρόοδο του δημόσιου πανεπιστημίου».

Η δεύτερη ήταν δύο ημέρες αργότερα, όταν οι πανεπιστημιακοί του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν να συνομιλήσουν με τους καταληψίες της πρυτανείας, αλλά έπεσαν πάνω σε τοίχο. «Η ταυτότητα των οποίων (καταληψιών) εμένα που σήμερα μίλησα μαζί τους με ανησυχεί» έγραψε σε ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος, ο οποίος επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρόεδρος της Αττικό Μετρό.

Και η τρίτη, όταν μέλη της επιτροπής που συγκρότησε η σύγκλητος για να κάνει τον διάλογο με τους καταληψίες ζήτησαν να συμμετάσχουν σε αυτόν και συγκλητικοί που προέρχονταν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τελικά φάνηκε πως τα αιτήματα των καταληψιών απείχαν πολύ από το να δημιουργήσουν πλαίσιο διαλόγου, υπέρ του οποίου είχε ταχθεί αναφανδόν ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος στη συνέντευξη των πανεπιστημιακών της Συσπείρωσης.

Πρακτικά, το κύριο πρόβλημα που είχε να αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι ήταν και κατά της κατάληψης, την οποία απέδωσαν στην έλλειψη επαρκούς και ισχυρής φύλαξης για την αποτροπή της, και κατά της εκκένωσής της, όπως προέκυψε από την προσέγγιση του καθηγητή Γιώργου Αγγελόπουλου, διευθυντή του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη επί κυβερνήσεων Τσίπρα.

«Οι καταλήψεις συνιστούν μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας, ως τέτοιες τις κατανοούμε φυσικά, όχι ως διαδικασίες καταστροφών, που ξεκάθαρα καταδικάζουμε» σημείωσε ο κ. Αγγελόπουλος.

Όμως μια κατάληψη ημερών δεν μπορεί να χαρακτηριστεί συμβολική. Άλλωστε, αυτό το οποίο περιέγραφε ο κ. Αγγελόπουλος είναι η πρώτη απόφαση της συγκλήτου, η οποία «καταδικάζει τη βίαιη κατάληψη κτιρίων του πανεπιστημίου μας, την παρεμπόδιση του δικαιώματος της εργασίας και της διοικητικής λειτουργίας, την πρόκληση φθοράς στη δημόσια περιουσία, καθώς και την άσκηση πίεσης και τον εκφοβισμό σε βάρος καθηγητών, υπαλλήλων και φοιτητών, θεωρώντας αυτονόητες τις ενέργειες των πρυτανικών αρχών να ενημερώνουν την εισαγγελία».

Η συγκεκριμένη απόφαση ήταν ομόφωνη, δηλαδή ελήφθη με τη σύμφωνη γνώμη των μελών της συγκλήτου που επηρεάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα στους οποίους ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής, καθηγητής Μαυροσκούφης, από τους πιο αυστηρούς επικριτές της παρουσίας αστυνομίας στα πανεπιστήμια.

Την ίδια στιγμή, όμως, που υπήρχε συμφωνία ως προς τα πραγματικά περιστατικά, δηλαδή ότι η ενημέρωση της εισαγγελίας από τις πρυτανικές αρχές ήταν «αυτονόητη», ο φιλικός στον ΣΥΡΙΖΑ Τύπος, με προεξάρχουσα την «Εφημερίδα των Συντακτών», στοχοποίησε τον πρύτανη, αποκόπτοντας κάθε δυνατότητα επικοινωνίας.

Όπως όμως προκύπτει από την παράταση της κατάληψης, αμφιθυμία ως προς τη διαχείρισή της υπήρχε και από την πλευρά της αστυνομίας.

Η πρώτη εκκένωση του χώρου, την πρώτη ημέρα της κατάληψης, είχε σοβαρά επιχειρησιακά κενά, διότι δεν διασφάλισε τον πλήρη έλεγχο του χώρου, με αποτέλεσμα αυτός να ανακαταληφθεί. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι έγιναν και 31 συλλήψεις, ανάμεσα στις οποίες και του γραμματέα της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η σύλληψη δεν προβλήθηκε ανάλογα από την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς ο γραμματέας εξαφανίστηκε από το κάδρο, ενώ η αστυνομία απέφυγε να δώσει στοιχεία για τους συλληφθέντες, οι οποίοι παραπέμφθηκαν τελικά σε τακτική δικάσιμο. Σύμφωνα με την επίσημη πληροφόρηση από τις Αρχές που επικαλέστηκε στην ανακοίνωσή του το ΑΠΘ, μόνο 12 από τους 31 ήταν φοιτητές του ΑΠΘ.

Στη συνέχεια, και καθώς η κατάληψη έρρεπε όλο και περισσότερο στην προώθηση των αιτημάτων του Δ. Κουφοντίνα, τα επιχειρησιακά σχέδια της τοπικής ηγεσίας της αστυνομίας έπαιρναν όλο και περισσότερο υπόψη τους τη διαχείριση ενδεχομένου επεισοδίων σε περίπτωση θανάτου του απεργού πείνας. Παράλληλα, όμως, η επιχειρησιακή αποτυχία να μείνει καθαρός ο χώρος μετά την εκκένωση βάρυνε το κλίμα στις τάξεις της αστυνομίας, ενώ την κατάσταση έδειξε να περιπλέκει και το γεγονός ότι σε όλη τη διαδικασία δεν ήταν σαφές ποιος έπαιρνε τις κυβερνητικές αποφάσεις για τη διαχείριση της κατάληψης στην πρυτανεία του Αριστοτελείου και έμεινε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπήρχαν διαφορετικές στρατηγικές για την επίτευξη του στόχου.

Πρακτικά, μετά από δύο εβδομάδες αδυναμίας διοικητικής λειτουργίας του ΑΠΘ και ενώ όλοι συμφωνούν ότι ορθώς έπραξε ο πρύτανης και ενημέρωσε την εισαγγελία ότι υπάρχει πρόβλημα με τις ταυτότητες των καταληψιών και ότι δεν υπάρχει δυνατότητα διαλόγου μαζί τους, η συζήτηση περί καταλήψεων συνεχίζεται.

Η όλη κατάσταση έχει δημιουργήσει σοβαρή ενόχληση και σε σειρά πανεπιστημιακών, οι οποίοι είχαν την προσδοκία ότι η εφαρμογή των προβλέψεων του νόμου, όπως έγινε στη Θεσσαλονίκη, θα αποκαθιστούσε την ομαλότητα της λειτουργίας του πανεπιστημίου.

APUΠολλοί από αυτούς εξέφρασαν μάλιστα την ανησυχία τους για στοχοποιήσεις των 224 πανεπιστημιακών που υπέγραψαν τη δήλωση στήριξης του πρύτανη του ΑΠΘ, η οποία προκάλεσε τη δυσφορία και πολλών πανεπιστημιακών του ΣΥΡΙΖΑ, το αφήγημα των οποίων για τη δυσφορία της κοινωνίας απέναντι στην αστυνομοκρατία στα ΑΕΙ δεν είχε την αποδοχή που περίμεναν.