Σε εξέλιξη η δικαστική και διοικητική έρευνα για τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη - Free Sunday
Σε εξέλιξη η δικαστική και διοικητική έρευνα για τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη

Σε εξέλιξη η δικαστική και διοικητική έρευνα για τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη

Τον ισχυρισμό ότι δέχθηκαν επίθεση με κλωτσιές και μπουνιές από ομάδα 50 ατόμων που βρίσκονταν στην πλατεία Καρύλλου και τα οποία προσπάθησαν να τους αρπάξουν τα μπλοκ που χρησιμοποιούν για τη βεβαίωση παραβάσεων, προβάλλουν οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που ενεπλάκησαν στα γεγονότα της Νέας Σμύρνης.

«Μας πλησίασαν και απαίτησαν να αποχωρήσουμε απειλώντας μας με φράσεις όπως “κωλόμπατσοι, θα πεθάνετε” και “είστε τα σκυλιά της χούντας του Μητσοτάκη”», αναφέρουν χαρακτηριστικά ενώ στελέχη της Ασφάλειας καταβάλλουν από χθες προσπάθεια να εντοπίσουν βίντεο στα οποία να υπάρχει καταγεγραμμένη η επίθεση που οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. καταθέτουν ότι δέχθηκαν. Μέχρι στιγμής η έρευνα δεν είχε αποδώσει καρπούς.

Δύο αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, δηλώνουν στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ότι από την έρευνα στο αρχείο του Κέντρου Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ, όπου αποθηκεύονται οι επικοινωνίες των αστυνομικών της Άμεσης Δράσης προέκυψε ότι στις 3.10 μ.μ. αστυνομικός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. διαβίβασε στο Κέντρο ότι δέχονταν επίθεση καθώς και ότι ο επικεφαλής της ομάδας τους τραυματίστηκε.

Σύμφωνα με συνδικαλιστές, δύο αστυνομικοί βγήκαν ελεύθεροι υπηρεσίας αφού εξετάστηκαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Στις αναφορές τους οι αστυνομικοί περιγράφουν ότι στις 2 μ.μ. έλαβαν εντολή να πάνε για ελέγχους COVID στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, όπου υπήρχαν καταγγελίες για φαινόμενα συνωστισμού. Στο σημείο μετέβησαν αρχικά δέκα αστυνομικοί. Χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, καθεμία από τις οποίες έκανε ελέγχους σε διαφορετικά σημεία της πλατείας. Περίπου τρία τέταρτα μετά την άφιξή τους, οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στην πλατεία Καρύλλου, όπου υπήρχε προγραμματισμένη συνέλευση κατοίκων της περιοχής με αντικείμενο την «κρατική διαχείριση της πανδημίας», τη «σημασία των δημόσιων χώρων», ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους ότι αντιμετώπιζαν πρόβλημα από περίπου 20 άτομα που σύντομα έγιναν 50, και αντιδρούσαν στους ελέγχους, βρίζοντας τους και ζητώντας τους να φύγουν. Λένε ακόμα ότι μέσα σε λίγο χρόνο οι συγκεντρωμένοι ανήλθαν στους 50, καθώς και ότι τους επιτέθηκαν «χτυπώντας μας με κλωτσιές και μπουνιές».

Με εντολή του Κέντρου Επιχειρήσεων, το οποίο ενημερώθηκε, στο σημείο μετέβησαν επιπλέον 9 ομάδες ΔΙ.ΑΣ., περιπολικά της Αμεσης Δράσης καθώς και μία ΟΠΚΕ.

Οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι ο 29χρονος που εμφανίζεται στο βίντεο να δέχεται χτυπήματα με κλομπ από αστυνομικούς συμμετείχε στην ομάδα που νωρίτερα είχε επιτεθεί στους ενστόλους. Προσθέτουν ακόμα ότι έχει συλληφθεί σε πρόσφατη κινητοποίηση αναρχικών σε ένδειξη συμπαράστασης στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα.

Ήταν η τρίτη επίσκεψη της αστυνομίας στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, καθώς από το πρωί της Κυριακής άλλες δύο φορές ένστολοι είχαν πάει στο σημείο και βεβαιώσει συνολικά 20 παραβάσεις, χωρίς να προκύψουν εντάσεις και επεισόδια.

Εις βάρος των 11 συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για πέντε πλημμελήματα. Αφέθηκαν ελεύθεροι το βράδυ της Κυριακής, ενώ ο φάκελος της υπόθεσης διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για την άσκηση ποινικής δίωξης.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης υπό την εποπτεία του εισαγγελέα πρωτοδικών Νίκου Ορνεράκη για τη διακρίβωση τυχόν αξιόποινων πράξεων.

Θα διερευνηθεί τι ακριβώς συνέβη με την επέμβαση της αστυνομίας, η αλληλουχία των γεγονότων και όσα καταγγέλλονται από την πλευρά των πολιτών, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν προκύπτει θέμα ευθυνών, ώστε αυτές, ακολούθως, να αποδοθούν αρμοδίως.

Σε χθεσινή, γραπτή ανακοίνωσή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος διέταξε ΕΔΕ, ανέφερε ότι «άσκοπη βία δεν δικαιολογείται ενώ στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αποδοκίμαζαν το γεγονός ότι από τους αστυνομικούς δεν ακολουθήθηκε το επιχειρησιακό πρωτόκολλο για την ακινητοποίηση και προσαγωγή του εμπλεκόμενου στα επεισόδια νεαρού.

«Δυστυχώς ο κ. Τσίπρας, ενώ τα νοσοκομεία γεμίζουν, επιδιώκει να δημιουργεί συνθήκες κοινωνικής έντασης. Επιδιώκει πλατείες νεοαγανακτισμένων όπου δεν τηρούνται τα μέτρα», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, η οποία κατηγόρησε την αντιπολίτευση επενδύει στην κοινωνική ένταση.