Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε Κύρτσο: Ενισχύσεις για τους εκτροφείς μινκ και χρηματοδοτήσεις για αλλαγή δραστηριότητας - Free Sunday
Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε Κύρτσο: Ενισχύσεις για τους εκτροφείς μινκ και χρηματοδοτήσεις για αλλαγή δραστηριότητας

Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε Κύρτσο: Ενισχύσεις για τους εκτροφείς μινκ και χρηματοδοτήσεις για αλλαγή δραστηριότητας

Το κλείσιμο των παραγωγικών εγκαταστάσεων των εκτροφέων μινκ στηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε περίπτωση που αποφασίσουν κάτι τέτοιο λόγω των διαρκών μεταλλάξεων του κορονοϊού που παρατηρούνται στα εκτρεφόμενα κοπάδια βιζόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Η ΕΕ απάντησε σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κύρτσου πως στηρίζει με πολλαπλές ενισχύσεις τους εκτροφείς βιζόν καθώς σύμφωνα με την μελέτη της Επιτροπής οι μεταλλάξεις του κορονοϊού που δημιουργούνται στις φάρμες μεταδίδονται ταχύτατα από τα βιζόν στους εκτροφείς και από αυτούς στις κοινότητες γύρω από τις φάρμες και τον γενικό πληθυσμό.

Αν και μέχρι στιγμής μόνο μια μετάλλαξη (η “Cluster 5”) μπορεί να έχει επιπτώσεις στα τεστ, τη θεραπεία αλλά και τα εμβόλια για τον κορονοϊό, η μελέτη της Επιτροπής (ECDPC Rapid Assessment) επισημαίνει πως υπό αυτές τις συνθήκες και νέες, επικίνδυνες μεταλλάξεις μπορεί να δημιουργηθούν.

Στο πλαίσιο λοιπόν των Agri-GL και ABER, τα κράτη μέλη μπορούν να χορηγήσουν ενισχύσεις για  τις δαπάνες πρόληψης, ελέγχου και εξάλειψης ασθενειών των ζώων, καθώς και ενισχύσεις για το κλείσιμο παραγωγικής εγκατάστασης για λόγους υγείας των ζώων. Επιπλέον, το προσωρινό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις (λόγω κορονοϊού) παρέχει περαιτέρω δυνατότητες.

Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος δήλωσε: “Επειδή η πανδημία του κορονοϊού δεν θα εξαλειφθεί άμεσα, η ύπαρξη εκτροφείων με μεγάλα κοπάδια μινκ αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία. Πρέπει να βρεθούν τρόποι να ενισχυθούν οι εκτροφείς οι οποίοι θα κατευθυνθούν σε άλλες παραγωγικές δραστηριότητες και να υπάρξουν εγγυήσεις για την προστασία της υγείας τους όπως και όλων των πολιτών. Η περίπτωση της Δανίας όπου φτάσαμε σε μια μεγάλης κλίμακας περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή μας στέλνει το μήνυμα ότι πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά.