Από το Ελληνικό στον Καλογρίτσα, ο διχασμένος ΣΥΡΙΖΑ καλείται να στηρίξει Παππά - Free Sunday
Από το Ελληνικό στον Καλογρίτσα, ο διχασμένος ΣΥΡΙΖΑ καλείται να στηρίξει Παππά

Από το Ελληνικό στον Καλογρίτσα, ο διχασμένος ΣΥΡΙΖΑ καλείται να στηρίξει Παππά

Με εσωτερικά τραύματα προσέρχεται την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συζήτηση για τη σύσταση της προκαταρκτικής επιτροπής για πράξεις που καταλογίζονται στον βουλευτή του κόμματος Νίκο Παππά την εποχή που ήταν υπουργός Επικρατείας, στις κυβερνήσεις του Αλέξη Τσίπρα, και είχε την ευθύνη για τις τηλεοπτικές άδειες.

Κι αυτό γιατί η τελευταία κομματική πράξη του ΣΥΡΙΖΑ, πριν από τη συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση της προκαταρκτικής, ήταν η εξαιρετικά διχαστική, όπως αποδείχτηκε, επιλογή του προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, να υπερψηφίσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τη σύμβαση για το Ελληνικό.

Η συγκεκριμένη επιλογή του κ. Τσίπρα προκάλεσε εσωκομματικές τριβές, οι οποίες ήταν δυσανάλογες με τη δημοσιότητα της οποίας έτυχαν.

Ο βουλευτής, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και πρώην υπουργός Νίκος Φίλης απείχε από την ψηφοφορία και με δήλωσή του κατέστησε σαφές ότι δεν πήγε για να μην καταψηφίσει, ενώ παρόμοια ήταν η στάση του επίσης πρώην υπουργού Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος απέφυγε να κάνει δήλωση, καθώς η προηγούμενη φορά που είχε κάνει δήλωση ήταν για τη 17Ν και κατηγορήθηκε ότι δυσχέρανε την πολιτική ατζέντα του κ. Τσίπρα.

Εκτός όμως από τις δύο πολιτικές διαφωνίες, δεν πέρασε απαρατήρητη η απροθυμία των δύο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του κόμματος που ως υπουργοί στις κυβερνήσεις Τσίπρα είχαν αρμοδιότητα για το θέμα.

Ούτε ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος ούτε ο κ. Πάνος Σκουρλέτης, οι οποίοι υπερψήφισαν τη σύμβαση, πήραν τον λόγο για να υπερασπιστούν την επιλογή του προέδρου.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι τουλάχιστον μία εβδομάδα νωρίτερα τόσο ο κ. Νίκος Παππάς, ο οποίος έχει επιστρέψει στον πρωινό καφέ Τσίπρα από τις αρχές του μήνα, όσο και ο κ. Αλέκος Φλαμπουράρης προεξοφλούσαν τη θετική ανταπόκριση Τσίπρα στη σύμβαση για το Ελληνικό, δημιουργώντας καχυποψίες.

Ουσιαστικά, λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία για τη σύσταση της προκαταρκτικής, που αφορά δραστηριότητες που γίνονταν στο Μέγαρο Μαξίμου επί πρωθυπουργίας Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται διχασμένος και τραυματισμένος πολιτικά, καθώς η στρατηγική της απόλυτης ρήξης με την κυβέρνηση δεν πρόσφερε κανένα αποτέλεσμα.

Στις περισσότερες δημοσκοπήσεις η πλειοψηφία της κοινής γνώμης αποδίδει στον ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη για την ένταση και τα επεισόδια, ενώ σε όλες τις δημοσκοπήσεις τάσσεται κατά των διαδηλώσεων, τις οποίες αντιμετωπίζει ως υγειονομικές βόμβες που οδήγησαν στην αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνώσεων.

Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι η κάλυψη που πρόσφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στον Νίκο Παππά, όταν ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Γιάννης Μπούγας, κατέθεσε, στις 9 Μαρτίου, την πρόταση για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, ήταν μάλλον χλιαρή, καθώς έκανε λόγο για «κίνηση πολιτικής απελπισίας», την οποία χαρακτήριζε «αντιπερισπασμό», προειδοποιώντας τον κ. Μητσοτάκη ότι «δεν θα καταφέρει να σταματήσει την κατάρρευση της κυβέρνησής του».

Σε ό,τι δε αφορά το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης, η ανακοίνωση ανέφερε ότι «η κυβέρνηση, που έχει χειραγωγήσει σχεδόν το σύνολο των ΜΜΕ με κρατικές διαφημιστικές δαπάνες και έχει απαλλάξει τους ιδιοκτήτες καναλιών από την υποχρέωση καταβολής της ετήσιας δόσης, στήνει προανακριτική για να δικάσει τον ΣΥΡΙΖΑ, που για πρώτη φορά εφάρμοσε το Σύνταγμα και υποχρέωσε τους καναλάρχες να βάλουν το χέρι στην τσέπη».

Δεν χρειαζόταν να είναι κάποιος ιδιαίτερα προσεκτικός για να παρατηρήσει ότι η ανακοίνωση διευκρίνιζε ότι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που δικάζεται, αλλά σε κανένα σημείο δεν υπερασπιζόταν την εντιμότητα του κ. Παππά, ο οποίος, σύμφωνα με την πρόταση της ΝΔ, φέρεται ότι τέλεσε κατά την άσκηση των καθηκόντων του:

α) το κακούργημα της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση και

β) το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση.

Όμως ο ίδιος ο κ. Παππάς δεν σχολίασε την πρόταση. Δύο ημέρες νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο Newsbomb.gr, είχε πει ότι «υπάρχει μια γενικευμένη αίσθηση, σχεδόν βεβαιότητα, ότι κάποιοι στο Μέγαρο Μαξίμου θεώρησαν ότι με το να προκαλέσουν γεγονότα απευκταία στην υπόθεση του Κουφοντίνα θα γλιτώσουν μερικά λεπτά δημοσιότητας από την υπόθεση Λιγνάδη».

Σύμφωνα με διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου, το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε κατάθεση της πρότασης για προκαταρκτική στις αρχές Φεβρουαρίου, αλλά αναθεωρήθηκε, για να μη συμπέσει με την «υπόθεση Λιγνάδη», την οποία στις αρχές Μαρτίου ήδη δεν θυμόταν πλέον σχεδόν κανείς.

«Δεν ξέρω τι λένε οι δημοσιογράφοι που ασχολούνται με το πολιτικό ρεπορτάζ, εγώ ξέρω ότι ο κατηγορούμενος πριν τις δίκες, όσο λιγότερο μιλάει, τόσο το καλύτερο είναι για τον ίδιο» είπε δικηγόρος από τον οποίο ζητήθηκε να σχολιάσει τη στάση που κρατά ο κ. Παππάς.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι όταν το καλοκαίρι του 2020 υπήρξαν δημοσιεύματα για την εμπλοκή του κ. Παππά σε οικονομικές συναλλαγές με τη Βενεζουέλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει λόγο για «δημοσιεύματα λάσπης» και «παρακρατικό σύστημα παρακολούθησης».

«Δεν μας κάμπτουν οι πρακτόρικες πρακτικές» είχε διαβεβαιώσει, χωρίς να διευκρινίζει ποιους συμπεριλαμβάνει το «μας».

Αυτή τη φορά όμως απέφυγε να ασχοληθεί με τις διαρροές, σύμφωνα με τις οποίες φέρεται να έχει διαμηνύσει ότι «όλα τα ήξερε ο Αλέξης», ενώ στο Documentonews, την ηλεκτρονική έκδοσης της εφημερίδας «Documento», η έκδοση της οποίας εμπλέκεται στην υπόθεση, στις 9 Μαρτίου έγινε λόγος για «ύστατη προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα αλλεπάλληλα κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας, την αποτυχία διαχείρισης της πανδημικής κρίσης και τον εκτροχιασμό της οικονομίας».

Βέβαια, η εκτίμηση που είχε κάνει η εφημερίδα στις 18 Μαρτίου, ότι ο Τσίπρας πάει σε μετωπική με την κυβέρνηση, δεν έχει επιβεβαιωθεί, προς το παρόν τουλάχιστον, ενώ οι πανηγυρισμοί «Πολάκης-Τσίπρας-Βαξεβάνης μαζί», μετά την κάλυψη στον Πολάκη που πρόσφερε ο Τσίπρας στη Βουλή, δεν επαναλήφθηκαν.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη το ενδεχόμενο ο κ. Τσίπρας να χρησιμοποιήσει στη Βουλή τη διαδικαστική ντρίμπλα της αποχής από την ψηφοφορία με την αιτιολογία ότι, από τη στιγμή που υπάρχει επιστολική ψήφος, δεν διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψηφοφορίας.

Αλλά αυτό δεν καλύπτει την ομιλία επί της ουσίας. Εκεί ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να μην πάρει θέση και καμία θέση δεν είναι ανώδυνη.