Στη βουλή, η πρόταση για προκαταρκτική για τον Νίκο Παππά (απευθείας μετάδοση) - Free Sunday
Στη βουλή, η πρόταση για προκαταρκτική για τον Νίκο Παππά (απευθείας μετάδοση)

Στη βουλή, η πρόταση για προκαταρκτική για τον Νίκο Παππά (απευθείας μετάδοση)

Στην ολομέλεια της βουλής εξετάζεται σήμερα από τις 9 το πρωί η πρόταση που κατέθεσε η ΝΔ για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής που θα εξετάσει τους χειρισμούς του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων Νίκου Παππά στον διαγωνισμό τηλεοπτικών αδειών και στην απόπειρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να εγκαθιδρύσει τον δικό της επικοινωνιακό βραχίονα με ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης.

 Ο κ.Παππάς κατηγορείται για ενδεχόμενη τέλεση του κακουργήματος της δωροληψίας κατ' εξακολούθηση και κατά συρροή και της παράβασης καθήκοντος.

Την εισήγηση της πλειοψηφίας για συγκρότηση προανακριτικής θα αναλάβει η βουλευτής Τρικάλων Κατερίνα Παπακώστα ενώ κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος έχει οριστεί ο κ. Θάνος Πλεύρης ενω στην προκαταρκτική που θα συγκροτηθεί εάν γίνει δεκτή η πρόταση θα συμμετάσχουν οι βουλευτές Δημήτρης Μαρκόπουλος, Αγγελος Τσιγκρής, Αννα Μάνη – Παπαδημητρίου, Ανδρέας Νικολακόπουλος, Λάζαρος Τζαβδαρίδης, Σάββας Χιονίδης και Τάσος Μπαρτζώκας ενώ πρόεδρος θα αναλάβει ο Σταύρος Κελέτσης,

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να εκπροσωπηθεί στην επιτροπή από τους Δημήτρη Τζανακόπουλο, Δώρα Αυγέρη, Θεοδώρα Τζάκρη Γιάννη Ραγκούση και Παύλο Πολάκη ενώ σήμερα αναμένεται η παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ο οποίος θα κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι «επιχειρεί να δραπετεύσει από τα προβλήματα που η ίδια δημιούργησε στήνοντας προανακριτικής και ειδικά δικαστήρια».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παππάς θα υποστηρίξει τους χειρισμούς του στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και θα υπογραμμίζει ότι υπερασπίστηκε το δημόσιο συμφέρον εξασφαλίζοντας υψηλό αντίτιμο για την μίσθωση τηλεοπτικών συχνοτήτων ενώ δεν αποκλείεται να ζητήσει να παραπεμφθεί απευθείας στην τακτική δικαιοσύνη και να απολογηθεί στον φυσικό του δικαστή.

Αναμένεται να τονίσει ότι η φερόμενη εμπλοκή του προκύπτει αποκλειστικά από ψευδείς και συκοφαντικές μηνύσεις που έχει καταθέσει εις βάρος του ο κ. Καλογρίτσας, θα προσθέσει ότι οι καταγγελίες δεν αφορούν διασπάθιση δημόσιου χρήματος και θα ζητήσει από την πλειοψηφία την άμεση παραπομπή της υπόθεσης στην δικαιοσύνης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί την υπουργική ασυλία και δεν αναγνωρίζει την προανακριτική.

Να σημειωθεί ότι η πρόταση της προανακριτικής αναμένεται να εγκριθεί με ευρύτερη πλειοψηφία καθώς εκτός από τους 158 βουλευτές της ΝΔ, αναμένεται να την υπερψηφίσουν οι ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής και πιθανότατα της Ελληνικής Λύσης. Το ΚΚΕ αναμένεται να δηλώσει «παρών» ενώ το ΜεΡΑ25 θα απέχει.

Πρόθεση της πλειοψηφίας είναι να τρέξει με ταχείς ρυθμούς τις έρευνες καθώς τα φερόμενα αδικήματα παραγράφονται τον ερχόμενο Οκτώβριο. Η επιτροπή θα έχει περιθώριο εως το τέλος Μαΐου για να παραδώσει το πόρισμά της, ωστόσο είναι σίγουρο ότι θα απαιτηθεί παράταση τουλάχιστον εως το τέλος Ιουνίου.


Οι έρευνες θα κινηθούν στην κατεύθυνση που περιγράφουν οι ισχυρές ενδείξεις της δικογραφίας. Πρώτος στον κατάλογο των μαρτύρων βρίσκεται ο γνωστός εργολάβος Χρήστος Καλογρίτσας ο οποίος θα κληθεί να αποκαλύψει όλα τα στοιχεία για την διακίνηση τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ που όπως ο ίδιος έχει πει στην δικαιοσύνη κινητοποιήθηκαν με καθοδήγηση του κ. Παππά.

Πρόσωπα από το περιβάλλον του γνωστού εργολάβου υπογραμμίζουν πως «υπάρχει όλο το αποδεικτικό υλικό – έγχαρτο και μη - που δείχνει με κάθε λεπτομέρεια την διαδρομή των χρημάτων και τα εμπλεκόμενα πρόσωπα».


Οι συντάκτες της πρότασης για σύσταση προανακριτικής αναφέρουν ότι για τον κ. Παππά προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις τέλεσης του κακουργήματος της δωροληψίας αξιωματούχου κατ εξακολούθηση και κατά συρροή απο τουλάχιστον τρεις διαφορετικές υποπεριπτώσεις: συντονισμό χρηματοδότησης από εταιρεία CCC, απαίτηση χρημάτων από τον γνωστό εφοπλιστή Ευάγγελο Μαρινάκη και ωφελημάτων από τον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά. Σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία ο κ.  Παππάς ανέλαβε τον συντονισμό των κινήσεων για δημιουργία και χρηματοδότηση ενημερωτικών «μαγαζιών» που θα λειτουργούσαν ως προπαγανδιστικός βραχίονας της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Με αυτό το σχέδιο προσέγγισε τον γνωστό εργολάβο (τότε είχε εξαιρετική σχέση με το Μέγαρο Μαξίμου) και του πρότεινε να τεθεί επικεφαλής – «μπροστινός» όπως ο ίδιος αποκάλυψε στην Δικαιοσύνη – μιας εικονικής εταιρείας που θα μετείχε στον διαγωνισμό τηλεοπτικών αδειών. Ο κ. Παππάς ως αρμόδιος υπουργός των ΜΜΕ θα εξασφάλιζε την παροχή τηλεοπτικής άδειας αρκεί η εταιρεία να πληρούσε κάποιες βασικές προϋποθέσεις.

Ο κ. Καλογρίτσας παρείχε αποκλειστικά το όνομά του καθώς ο ίδιος δεν διέθετε κεφάλαιο (οι τραπεζικοί του λογαριασμοί ήταν δεσμευμένοι) γι αυτό και ο πρώην υπουργός ανέλαβε να βρει χρηματοδότες. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχειά του φακέλου η κατασκευαστική εταιρεία «CCC» ενδιαφέρθηκε να μετέχει στην επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ με αρχική εκταμίευση ποσού 3 εκατ. ευρώ για την κάλυψη εγγυητικής επιστολής που θα επέτρεπε στον «μπροστινό» Καλογρίτσα να πάρει μέρος στον τηλεοπτικό διαγωνισμό.

Επιπροσθέτως, μια σειρά emails επιβεβαιώνουν πως η μετακίνηση των χρημάτων δεν έγινε στο πλαίσιο συμφωνίας ιδιωτών αλλά κατόπιν εμπλοκής, καθοδήγησης και συντονισμού της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, στις 27/8/2016 ο Φουάντ Χουρί, εκ των ιδιοκτητών της CCC στέλνει δύο email στον κ. Κυριάκο Τόμπρα, εκπρόσωπο του κ. Καλογρίτσα προκειμένου να καθορίσουν τις λεπτομέρειες ροής χρήματος και μεταξύ άλλων αναφέρει: «Ο Λευκός Οίκος έχει αναφερθεί σε λογαριασμούς φίλων στα HAE τους οποίους μπορώ να χρηματοδοτήσω αύριο. Από εκεί και πέρα, θα εναπόκειται στα δικά σου μαγικά να φέρεις τα κεφάλαια εδώ» και πως «οι επικεφαλής και ο Λευκός Οίκος και η White Porscha είχαν συμφωνήσει τα τραπεζικά στοιχεία των «φίλων» στα ΗΑΕ και ποιου τα στοιχεία θα χορηγηθούν μέσω του Κυπριακού Αριθμού, που είχα μοιραστεί μαζί σας…».

Ο κ. Τόμπρας σε πρόσφατη συνέντευξή του παραδέχθηκε πως «Λευκό Οίκο» αποκαλούσαν το Μέγαρο Μαξίμου.Στην πορεία ωστόσο και ενώ το ποσό των 3 εκατ. ευρώ είχε ήδη εκταμιευτεί η CCC αποφάσισε να αποχωρήσει από την επένδυση με αποτέλεσμα ο κ. Παππάς να αναζητήσει νέους χρηματοδότες χτυπώντας την πόρτα των κ.κ. Μαρινάκη και Κοντομηνά. 

Ο πρώτος είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή του τον Απρίλιο του 2019 πως «ο κ. Παππάς μου ζήτησε και μια άλλη χάρη η οποία αποτελούσε και αίτημα του πρωθυπουργού όπως μου έλεγε ο κ. υπουργός, να συναντήσω τον κ. Καλογρίτσα, ο οποίος πράγματι ήρθε στο γραφείο μου και μου ζήτησε να του καταβάλω υπό μορφή δανεισμού το ποσό της πρώτης δόσης των 20,5 εκατ ευρω». 

Σε αντίστοιχες καταγγελίες είχε προχωρήσει και ο κ. Κοντομηνάς. Οι σχεδιασμοί του κ. Παππά για δημιουργία «Syriza channel» έλαβαν οριστικό τέλος με την ακύρωση του διαγωνισμού τηλεοπτικών. Στο μεταξύ όμως η εκταμίευση των 3 εκατ. ευρώ είχε ήδη πραγματοποιηθεί.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Καλογρίτσα, ο κ. Παππάς του ζήτησε να αξιοποιήσει το συγκεκριμένο ποσό για την δημιουργία της εφημερίδας Documento και στην συνέχεια απαίτησε να μεταβιβάσει την εταιρεία με το ενεργητικό της.