Στα φαρμακεία τα self test για να ανοίξουν τα λύκεια- Μετά το Πάσχα οι άλλες βαθμίδες - Free Sunday
Στα φαρμακεία τα self test για να ανοίξουν τα λύκεια- Μετά το Πάσχα οι άλλες βαθμίδες

Στα φαρμακεία τα self test για να ανοίξουν τα λύκεια- Μετά το Πάσχα οι άλλες βαθμίδες

Στα φαρμακεία βρίσκονται από σήμερα τα self tests ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19, τα οποία διατίθενται δωρεάν αποκλειστικά σε μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και εκπαιδευτικούς, έτσι ώστε να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία.

Η χορήγηση γίνεται με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και μαζί με το κιτ του self test ο δικαιούχος παραλαμβάνει από τον φαρμακοποιό και τις γραπτές οδηγίες για τη σωστή λήψη του δείγματος.

Η καταχώρηση των self tests ανά ΑΜΚΑ γίνεται σε πραγματικό χρόνο για να αποφευχθούν φαινόμενα πολλαπλής ζήτησης των tests σε διαφορετικά φαρμακεία από το ίδιο άτομο. Τα self tests είναι ρινικά ταχείας ανίχνευσης (ρινικό δείγμα αντί για ρινοφαρυγγικό/ στοματοφαρυγγικό), γίνεται  στο σπίτι και δεν απαιτεί την επίβλεψη επαγγελματία υγείας.

Διευκρινίζεται ότι το ατομικό τεστ αφορά σε υγιή και ασυμπτωματικά άτομα, ενώ όταν ένας πολίτης έχει συμπτώματα λοίμωξης, δηλαδή, πυρετό, βήχα ή και άλλα, το αρνητικό τεστ θα πρέπει πάντα να επιβεβαιώνεται και με ένα μοριακό έλεγχο. Συνεπώς κάνουμε συχνά self test, ακόμα κι αν δεν έχουμε κάποιο σύμπτωμα ότι νοσούμε από COVID-19, καθώς ένας στους τρεις φορείς του ιού είναι ασυμπτωματικός.

Επισημαίνεται ότι το self test πραγματοποιείται από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του (θετικό ή αρνητικό) θα δηλώνεται στην  πλατφόρμα self-testing.gov.gr, η λειτουργία της οποίας ξεκίνησε χθες.

Ωστόσο, η φόρμα δήλωσης του αποτελέσματος θα είναι λειτουργική από την Κυριακή, 24 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος χρειάζεται να γίνει επαναληπτικό τεστ αντιγόνου από επαγγελματία υγείας.

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας νωρίτερα σήμερα, Πέμπτη, στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 επανέλαβε ότι τα γυμνάσια δεν θα λειτουργήσουν δια ζώσης πριν από το Πάσχα.

«Πηγαίνουμε βήμα-βήμα, αφουγκραζόμενοι τις εισηγήσεις των ειδικών», σημείωσε η κ. Κεραμέως η οποία διευκρίνισε ότι «εξετάζουμε συστηματικά με τους ειδικούς το άνοιγμα και των άλλων βαθμίδων»,