Στη βουλή η άρση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων - Free Sunday
Στη βουλή η άρση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων

Στη βουλή η άρση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων

Άρση των περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των εκλογέων του εξωτερικού επιφέρει το νομοσχέδιο του υπουργού Εσωτερικών Μ. Βορίδη, με το οποίο γίνονται επιμέρους τροποποιήσεις στον ν.4648/2019„ αναφορικά με την άσκηση του δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας

Οι επερχόμενες μεταβολές εστιάζονται στα εξής κατά βάση σημεία:

α. Καταργούνται τα πρόσθετα κριτήρια που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή των ενδιαφερομένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού (χρόνος διαμονής εντός της ελληνικής επικράτειας, υποβολή φορολογικής δήλωσης κατά την οριζόμενη έννοια).

β. Η διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών αποφασίζει για την αποδοχή ή την απόρριψη της αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

γ. Καταργείται η Ειδική Διακομματική Επιτροπή, στην οποία έχει ανατεθεί το έργο εξέτασης ενστάσεων επί απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ο έλεγχος συγκεκριμένων αιτήσεων κατόπιν αιτήματος μέλους ή μελών της Επιτροπής καθώς και o δειγματοληπτικός έλεγχος των αιτήσεων που έγιναν αποδεκτές.

Αν η πρόταση ψηφιστει από 200 βουλευτες, θα ισχύσει από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, αν ψηφιστεί από λιγότερους, θα ισχύσει από τη μεθεπόμενη.