Αποφάσεις για διεύρυνση των δραστηριοτήτων που θα ανοίξουν με self test - Free Sunday
Αποφάσεις για διεύρυνση των δραστηριοτήτων που θα ανοίξουν με self test

Αποφάσεις για διεύρυνση των δραστηριοτήτων που θα ανοίξουν με self test

Αποφάσεις για την επαναλειτουργία την ερχόμενη εβδομάδα των φροντιστηρίων, των εμπορικών κέντρων αλλά και των κέντρων αισθητικής, την οποία εισηγείται ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και το αίτημα του εμπορικού κόσμου για άνοιγμα των καταστημάτων χωρίς ραντεβού αναμένονται αυτήν την εβδομάδα, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιβεβαιωθεί η πτωτική τάση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Ως την Παρασκευή το μέτρο του self testing θα επεκταθεί, και θα διατεθούν, μέσω των φαρμακείων, περίπου 900.000 δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, στις μεταφορές (οδηγούς), στην εστίαση (delivery), σε τράπεζες και δικαστήρια ενώ ήδη τρέχει νέος διαγωνισμός για την προμήθεια επιπλέον 10 εκατομμυρίων self test και συνολικά το επόμενο διάστημα αναμένονται 30 εκατ. τεστ, τα οποία θα καλύψουν τις ανάγκες ως τον Μάιο.

Η συζήτηση για τις μετακινήσεις το Πάσχα χαρακτηρίζεται πρόωρη καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα από το άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου θα είναι διαθέσιμα προς εξέταση από τους Επιστήμονες στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, αλλά η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να επιτραπεί με προϋπόθεση το self testing με την ίδια διαδικασία με αυτή στα σχολεία.

Οι πολίτες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προμηθεύονται με το ΑΜΚΑ τους το δωρεάν τεστ από το φαρμακείο, θα το κάνουν στο σπίτι, θα καταχωρούν το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, και από εκεί θα εκδίδουν τη βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος, την οποία θα δείχνουν σε τυχόν έλεγχο της αστυνομίας ή της τροχαίας.