Απευθείας εκδίδονται από τα ΚΕΠ, οκτώ πιστοποιητικά και πράξεις - Free Sunday
Απευθείας εκδίδονται από τα ΚΕΠ, οκτώ πιστοποιητικά και πράξεις

Απευθείας εκδίδονται από τα ΚΕΠ, οκτώ πιστοποιητικά και πράξεις

Οκτώ πιστοποιητικά, τα οποία οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα παίρνουν την ίδια μέρα, έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν αυτόματα τα ΚΕΠ, τα οποία από σήμερα διασυνδέονται με το Μητρώο Πολιτών

Συγκεκριμένα η δυνατότητα περιλαμβάνει τα εξής πιστοποιητικά:

  1. Πιστοποιητικό Γεννήσεως επικαιροποιημένο
  2. Πιστοποιητικό Οικογενειακής κατάστασης επικαιροποιημένο
  3. Ληξιαρχική πράξη γέννησης από τον 08/2013 (για πρώτη φορά on line από τα ΚΕΠ)
  4. Ληξιαρχική πράξη γάμου από τον 08/2013 (για πρώτη φορά on line από τα ΚΕΠ)
  5. Ληξιαρχική πράξη Συμφώνου Συμβίωσης από τον 08/2013 ( για πρώτη φορά on line από τα ΚΕΠ)
  6. Ληξιαρχική Πράξη Θανάτου από τον 08/2013 (για πρώτη φορά on line από τα ΚΕΠ)
  7. Πιστοποιητικό Ιθαγένειας (για πρώτη φορά on line από τα ΚΕΠ).
  8. Πιστοποιητικό Εγγυτέρων Συγγενών εφόσον έχει εκδοθεί για μια φορά (για πρώτη φορά on line από τα ΚΕΠ).

 

Πρόκειται για τα πιστοποιητικά που αποτελούν τον συχνότερο λόγο επίσκεψης πολιτών στα ΚΕΠ αφού για το 2019 είχαν εκδοθεί συνολικά 3.190.790 πιστοποιητικά. Ακόμα και μετά την καθιέρωση του gov.gr το 2020, οπότε και επήλθε μείωση της τάξης του 30%, τα ΚΕΠ κλήθηκαν να εκδώσουν τα εν λόγω πιστοποιητικά 2.130.821 φορές.

«Η σημερινή ημέρα είναι μια ημέρα-τομή για τη λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών» δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για Θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς, οποίος κατά την επίσκεψή του σήμερα το πρωί στο ΚΕΠ Πειραιά συναντήθηκε με τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη.

Όπως τόνισε ο κ. Γεωργαντάς «σήμερα, τα ΚΕΠ διασυνδέονται με το Μητρώο Πολιτών, δίνοντας τη δυνατότητα στον πολίτη να υποβάλλει ψηφιακά αιτήσεις για οκτώ σημαντικά πιστοποιητικά δημοτικής και αστικής κατάστασης και παράλληλα να τα παραλαμβάνει σε μηδενικό χρόνο. Η υφιστάμενη, χρονοβόρα διαδικασία που απαιτούσε από τους πολίτες δύο επισκέψεις στα ΚΕΠ, σταματά. Πλέον, η παραλαβή πραγματοποιείται την ίδια στιγμή με την αίτηση» και υπογράμμισε ότι ο όγκος των αιτήσεων ήταν τεράστιος και μπορεί να έφτανε και «τις 3 εκατομμύρια πράξεις περίπου τον χρόνο». Τα πιστοποιητικά που μπορεί να ζητήσει ο πολίτης είναι:

«Ο διοικητικός εκσυγχρονισμός και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των ΚΕΠ συνεχίζεται, με μοναδικό στόχο την ουσιαστική διευκόλυνση τόσο των υπαλλήλων τους όσο και των πολιτών. Νομίζω ότι ο κόσμος ήδη αντιλαμβάνεται ότι αλλάζουμε σελίδα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργαντάς.

Η συγκεκριμένη δυνατότητα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της αναβάθμισης των ΚΕΠ σε μοναδικό σημείο επαφής του πολίτη με το κράτος, είτε για διαδικασίες που δεν διεκπεραιώνονται μέσω του gov.gr, είτε για τους πολίτες που δεν έχουν τις ψηφιακές δεξιότητες για να χρησιμοποιούν τις ψηφιακές υπηρεσίες του Δημοσίου. Η δράση σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών (Ε.Π.Α.Δ.) της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης εξέφρασε την ικανοποίησή του, με αυτή την διευκόλυνση να σκεφτούμε ότι για τον όγκο των αιτήσεων που φτάνουν τα 3 εκατομμύρια δεν θα χρειαστεί να έρθουν δυο φορές οι πολίτες. «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα όταν κυβερνητικά στελέχη επισκέπτονται τον δήμο μας για να δουν τις δομές και τις υπηρεσίες μας. Τα ΚΕΠ του δήμου Πειραιά, έχουν περάσει πλέον σε μια νέα εποχή σύγχρονης εξυπηρέτησης των πολιτών, παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα ηλεκτρονικών υπηρεσιών εξ αποστάσεως, που επιταχύνθηκε εξαιτίας της πανδημίας και των νέων δυνατοτήτων που μας παρέχει η κεντρική διοίκηση μέσω του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι πλέον εμφανής και πιστεύω πως η σημερινή κυβέρνηση τα πάει πάρα πολύ καλά σ΄ αυτόν τον τομέα. Με την περαιτέρω διασύνδεση των ΚΕΠ με τις υπηρεσίες του κράτους, όλο και λιγότεροι πολίτες θα χρειάζεται να επισκέπτονται με φυσική παρουσία τα ΚΕΠ, με αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται αμεσότερα και αυτό είναι πολύ σημαντικό».